Παρασκευή 5 Σεπτεμβρίου 2014

"Το φράγμα της Μόρνας" - Γράφει ο Αναστάσιος Π. Τερζής - 8o Μέρος

ΤΟ ΦΡΑΓΜΑ….. ΤΗΣ ΜΟΡΝΑΣ……
ΤΟ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΓΕΦΥΡΙ ΤΗΣ ΑΡΓΑΣ!!
8Ο Μέρος
Γράφει ο Α. Π. ΤΕΡΖΗΣ


Βρισκόμαστε ήδη στο 8ο Μέρος των σημειωμάτων μας για το σημαντικό αυτό θέμα που άρχισε, με τις πρώτες δηλώσεις του τότε Νομάρχη που ήρθαν στο φως τη δημοσιότητας στις 26 Σεπτεμβρίου 1977.  Αναφερθήκαμε σε δημοσίευμά μας στις 19.06.2003.  Επανήλθαμε με τρία σημειώματά μας στις 12, 14 και 15 Δεκεμβρίου 2007, από διάφορες αφορμές και δημοσιοποιήσαμε το θέμα αυτό ξανά, στις 7 Ιουνίου 2008 με αφορμή δηλώσεις του Βουλευτή κ. Αντώνη Καρπούζα.
Για την πληρότητα λοιπόν της ενημέρωσης αναδημοσιεύουμε ολόκληρο το κείμενο της 07.06.2008:  
«Επαναφέρω, αναγκαστικά, το θέμα αυτό, με αφορμή πρόσφατες δηλώσεις του Βουλευτή του νομού μας κ. Αντώνη Καρπούζα, ο οποίος –με πολύ σημασία–τόνισε την απόδοση ευθυνών σε όσους διαχειρίστηκαν (αποδεικνύεται σήμερα με πανηγυρικό τρόπο) πρόχειρα ή ανεύθυνα ένα πολύ σημαντικό έργο του νομού μας,  το οποίο (όπως τουλάχιστο δηλώνονταν από τον πρώτο αιρετό Νομάρχη) Θα έλυνε σύντομα τις υδρευτικές και αρδευτικές ανάγκες της Βόρειας και Δυτικής Πιερίας! 
Βιώσαμε για κάποια χρόνια αυτό το όνειρο, μέχρι που πληροφορηθήκαμε, σε μια προηγούμενη συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου, από τον κ. Νομάρχη άγνωστες λεπτομέρειες αρχικών κακοτεχνιών που είχαν ως παρενέργειες όχι μόνο μεγάλες χρονικές καθυστερήσεις και αποκλίσεις αλλά και ένα τεράστιο και μη προβλεπόμενο οικονομικό κόστος, πέραν των σημαντικών πρόσθετων προβλημάτων που δημιούργησαν οι πυρκαγιές και επιβάρυναν, στη συνέχεια, ακόμη περισσότερο, οι βροχοπτώσεις που ακολούθησαν.
Με το θέμα αυτό ασχολήθηκα και προηγούμενα διότι πίστευα και πιστεύω πως η μη απόδοση ευθυνών, όπου αυτές ανήκαν, η συνέχιση της ασυλίας της ατιμωρησίας σε όσους βλάπτουν το κοινωνικό σύνολο ανεύθυνα ή επιτήδεια, παγιώνουν την ασυδοσία,  περί τη διαχείριση του δημόσιου χρήματος.  Και το έργο αυτό είναι πάρα πολύ βεβαρημένο από προχειρότητες, πλημμέλειες, ανευθυνότητες και όχι μόνον.  Εξ’άλλου από τις 19.06.03, που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα αυτή το πρώτο σημείωμα (χωρίς να προκληθεί θετική ή αρνητική αντίδραση) μέχρι τις 12, 14 και 15.12.07 που δημοσιεύτηκαν ισάριθμα σημειώματα, με αφορμή, αυτή τη φορά, την επίσκεψη του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κιλτίδη, στο νομό μας αλλά και στο συγκεκριμένο έργο.  Είναι μάλιστα χαρακτηριστική η δήλωση του, από την άθλια εικόνα που αντίκρισε: «Η Ελλάδα όπου κι αν κοιτάξεις σε πληγώνει»!
Με τις πρόσφατες δηλώσεις του κ. Καρπούζα, φαίνεται πως άρχισαν να κινούνται κάποιες διαδικασίες έρευνας και απόδοσης ευθυνών, σε όσους συμμετείχαν – με όποιο τρόπο και από οποιαδήποτε θέση – στη διαχείριση του έργου αυτού.  Προσωπικά γνωρίζω πως η δημοπράτηση έγινε με τον ισχύονται τότε μαθηματικό τύπο αλλά η ανάθεση του έργου δεν έγινε στο μειοδότη αλλά σε κάποιο επόμενο.  Κατετέθη μάλιστα και σχετική ένσταση χωρίς αποτέλεσμα.
Η μεγαλύτερη όμως οικονομική επιβάρυνση προέκυψε από την ΑΠΕΝΤΑΞΗ του έργου αυτού από τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εφόσον η μελέτη του εστερείτο ανάλογης μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων!  Γι’ αυτήν την τόσο «χοντρή» παράλειψη ποιοι άραγε ευθύνονται;
Το αποτέλεσμα που προέκυψε ήταν να επιβαρυνθεί με τη συνολική δαπάνη του ο Ελληνικός λαός δια του κρατικού προϋπολογισμού!  Βέβαια δημιουργήθηκαν και επιπλέον – πρόσθετες επιβαρύνσεις εφόσον, η εκτός τεχνικών προδιαγραφών κατασκευή, του πρώτου τμήματος του αγωγού με τις αναρίθμητες αδικαιολόγητες βλάβες του (έσπαγε διαρκώς ο αγωγός αυτός), παρέτεινε παρά πολύ χρονικά την ολοκλήρωση του έργου και διόγκωσε – τελείως απρόβλεπτα – τις δαπάνες.
Ο κ. Καρπούζας με τις δηλώσεις του ήταν πολύ σαφής και κατηγορηματικός ως προς τις διαδικασίες που φαίνεται πως προωθούνται για την πλήρη διαλεύκανση των πολύ σοβαρών και πολυδάπανων συνεπειών που επακολούθησαν και την απόδοση ευθυνών σε όσους τις δικαιούνται.  Δικαιολογημένα οι κάτοικοι της Βόρειας Πιερίας ανησυχούν, γιατί η εκκρεμότητα αυτή αγγίζει τα 12 χρόνια,  (τότε), έχουν τις επιφυλάξεις τους και προφανώς θεωρούν το έργο αυτό ως ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΓΕΦΥΡΙ ΤΗΣ ΑΡΤΑΣ, αναγνωρίζοντας βέβαια τις προσπάθειες που καταβάλλονται από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση».
Πιθανόν να υπάρξουν «αντιρρήσεις» ή και «ενστάσεις», σε όσα έχουν δημοσιοποιηθεί, σχετικά με το έργο αυτό.  Όμως εύλογα απορεί και διερωτάται κάθε λογικός άνθρωπος  «γιατί δεν δόθηκε ποτέ καμία δημόσια απάντηση, διευκρίνιση ή ενημέρωση σ’όσα περιέχονταν στα σημειώματά μας, στις στήλες αυτής της εφημερίδας «ΠΙΕΡΙΚΟΙ ΑΝΤΙΛΑΛΟΙ», στις 19.06.2003, 12.12.07, 14.12.10, 15.12.07 και 07.06.2008; Η ενδουπηρεσιακή ενημέρωση αφορά κυρίως το γραφειοκρατικό «σύστημα» που ταλαιπωρεί την Πατρίδα μας και τους Πολίτες της.  Η ενημέρωση της κοινής γνώμης, προφανώς γίνεται δια του τύπου.  Και όταν μάλιστα ασκείται κριτική για πράξεις των διαχειριστών της δημόσιας ζωής τότε επιβάλλεται η άμεση αντίδραση και η παράθεση στοιχείων δια του τύπου, ιδιαίτερα δε σ’ εκείνο που δημοσιοποίησε την κριτική του.
Εκπλήρωση παρόμοιου χρέους δεν διαπιστώθηκε.   

             (Συνεχίζεται)