Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου 2014

Επιδότηση έως 60% για φυσικό αέριο στα σπίτια. Έως και 5.000 ευρώ για τη μετατροπή των καυστήρων

Πακέτο 15 εκατ. ευρώ για όσους αποφασίσουν να μετατρέψουν τις εγκαταστάσεις πετρελαίου σε σύστημα θέρμανσης φυσικού αερίου
Επιδότηση για μετατροπή από πετρέλαιο σε φυσικό αέριο. Πρόγραμμα επιδότησης της μετατροπής κεντρικών θερμάνσεων από πετρελαίου σε φυσικού αερίου στις περιοχές Αττικής, Θεσσαλονίκης και Θεσσαλίας, με ενισχύσεις που θα φθάνουν έως και το 60% του κόστους, ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννης Μανιάτης.
Πακέτο 15 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση των οικιακών καταναλωτών που θα αποφασίσουν να μετατρέψουν σε σύστημα θέρμανσης φυσικού αερίου τις εγκαταστάσεις πετρελαίου ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας Γιάννης Μανιάτης.
Ομως για τα διαμερίσματα πολυκατοικιών που θα θελήσουν να αυτονομηθούν από την κεντρική θέρμανση πετρελαίου και να εγκαταστήσουν φυσικό αέριο τα κίνητρα δεν θα ισχύουν τουλάχιστον μέχρι να ψηφιστεί η τροπολογία, η οποία καταργεί την υποχρέωση συναίνεσης του 50% +1 της γενικής συνέλευσης για την αυτονόμηση, κάτι που δεν φαίνεται να επιτυγχάνεται σύντομα.
Η επιδότηση της εγκατάστασης κυμαίνεται από το 50% ως το 60% του κόστους, αφού κατά περίπτωση επιδοτείται με ποσό από 1.000 ως 5.500 ευρώ και αφορά σε μονοκατοικίες και πολυκατοικίες εντός των ορίων των τριών ΕΠΑ Αττικής, Θεσσαλονίκης και Θεσσαλίας με τιμή ζώνης ως 2.500 ευρώ/τετραγωνικό μέτρο, δίχως άλλο εισοδηματικό κριτήριο.
Για την επιλογή των δικαιούχων θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας με βάση τις αιτήσεις που θα κατατεθούν στις τρεις ΕΠΑ από χθες 25 Σεπτεμβρίου ως τις 30 Απριλίου. Υπολογίζεται ότι συνολικά θα ενταχθούν στο πρόγραμμα περί τους 30.000 δικαιούχους στην Αττική, 7.000 στη Θεσσαλονίκη και 9.000 στη Θεσσαλία.
Επίσης, εκτιμάται ότι φέτος η τιμή του αερίου ξεκινά τη σεζόν 11% χαμηλότερα σε σχέση με πέρυσι και ότι συνολικά θα είναι 35%-40% φθηνότερη σε σχέση με το πετρέλαιο θέρμανσης μετά τη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης.
Αντιρρήσεις Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε χθες ο υπουργός, δήλωσε ότι η ΠΟΜΙΔΑ έχει «διαφορετική οπτική για το θέμα» και πρόσθεσε ότι θα υπάρξει εκτενής διαβούλευση, αφήνοντας να εννοηθεί ότι υπάρχουν αντιδράσεις για την τροπολογία που προωθεί την άρση της υποχρέωσης συναίνεσης της πλειοψηφίας των ιδιοκτητών για την αυτονόμηση από το κεντρικό σύστημα θέρμανσης ενός ή περισσότερων διαμερισμάτων.
Ας σημειωθεί ότι σε υπόμνημά της η ΠΟΜΙΔΑ χαρακτηρίζει τη δυνατότητα αυτή ως «μονομερή και ανεξέλεγκτη... που θα ήταν βάναυση κακοποίηση του αστικού δικαίου και θα οδηγούσε σε συγκρούσεις, αυτοδικίες, ατέρμονες δικαστικές διενέξεις και χάος στις σχέσεις των ιδιοκτητών στις πολυκατοικίες». Καλεί μάλιστα το υπουργείο να μη «στέρξει σε κανενός είδους παρόμοια ρύθμιση».
Το υπουργείο συζητά τη ρύθμιση αυτή εδώ και περίπου ένα χρόνο, προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα αυτονόμησης σε διαμερίσματα που δεν έχουν θέρμανση, επειδή ένας ή περισσότεροι από τους υπόλοιπους ιδιοκτήτες στην πολυκατοικία δεν αγοράζουν πετρέλαιο.
Με το ισχύον καθεστώς, όπως αποτυπώνεται στους κανονισμούς των πολυκατοικιών, χρειάζεται προηγούμενη συναίνεση της πλειοψηφίας της γενικής συνέλευσης για να επιτραπεί η δυνατότητα αυτή. Κύκλοι της ΠΟΜΙΔΑ πάντως χθες, φάνηκαν πιο διαλλακτικοί, με την προϋπόθεση να θεσπιστεί όρος σύγκλησης γενικής συνέλευσης απο τον ιδιοκτήτη που θέλει να αυτονομηθεί, με το αίτημα να εγκαταστήσει η πολυκατοικία κεντρικό σύστημα φυσικού αερίου.
Με την πάροδο ενός μηνός και αν το αίτημα απορριφθεί, τότε μπορεί ο ενδιαφερόμενους να εγκαταστήσει αυτόνομη θέρμανση αερίου.

http://news247.gr/