Κυριακή 7 Σεπτεμβρίου 2014

"Το φράγμα της Μόρνας" - Γράφει ο Αναστάσιος Π. Τερζής - 10o Μέρος

ΤΟ ΦΡΑΓΜΑ….. ΤΗΣ ΜΟΡΝΑΣ……
ΤΟ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΓΕΦΥΡΙ ΤΗΣ ΑΡΓΑΣ!!
10Ο Μέρος
Γράφει ο Α. Π. ΤΕΡΖΗΣ



Ας  γυρίζουμε όμως λίγο πίσω, είναι πολύ χρήσιμη η «επιστροφή» αυτή, για να διαπιστώσουν οι Πολίτες, τους ακαταλόγιστους μύθους και το πλήθος των αναληθειών που δημοσιοποιούσε ο τότε Νομάρχης για τον συγκεκριμένο αυτό «άθλο» του.
Παρατίθεται απόσπασμα των δηλώσεών του στην εφημερίδα ΟΛΥΜΠΙΟ ΒΗΜΑ στις 26.09.1997:
«Πριν δύο χρόνια, που είχαμε ξανασυζητήσει το πρόβλημα, είχαμε πει στο σύνδεσμο να προετοιμάσει και να προσαρμόσει μια υπάρχουσα μελέτη η οποία ολοκληρώθηκε τώρα.
Αν την είχαμε στα χέρια μας, ένα χρόνο πριν, θα μπορούσαμε να μπούμε στα προγράμματα του Ταμείου Συνοχής.  Ήδη όμως ο κύκλος αυτών των προγραμμάτων έχει κλείσει και τον Οκτώβριο γίνεται στην Επιτροπή Παρακολούθησης ο Έλεγχος των έργων που έχουν γίνει.  Εμείς υποβάλλουμε το πρόγραμμά μας και αν υπάρχει κονδύλιο, από το πρόγραμμα αυτό, προτεραιότητα έχουμε εμείς σύμφωνα με υπόσχεση του Υφυπουργού Υπ. Εθνικής Οικονομίας κ. Πάχατα.
Όμως το αίτημά μας το έχουμε στείλει και στις Βρυξέλες όπου η αρμόδια Επιτροπή θα εξετάσει τα θέμα».
Από τη δήλωση αυτή σαφώς προκύπτουν τρία νέα στοιχεία, που δικαιούνται σχολιασμού:
α) Όταν οι δηλώσεις αυτές γίνονται 26.09.1997 και τονίζεται ότι «ξανασυζητήθηκε το πρόβλημα πριν δύο χρόνια» σημαίνει πως η εκκρεμότητα αυτή κοντεύει να εκπληρώσει και το «χρέος της προς την Πατρίδα». Δηλαδή αν ο νέος της Βόρειας και Δυτικής Πιερίας, που γεννήθηκε το έτος 1995 (δύο χρόνια πριν τις δημοσιευθείσες δηλώσεις του τότε Νομάρχη), το έτος 2014 θα είχε λάβει και το απολυτήριο του από τις τάξεις του Ελληνικού Στρατού και το νερό δεν «έπνιξε» ακόμη το χωριό του! 
β) Αποκαλύπτεται η έλλειψη στοιχειώδους σχεδιασμού, στρατηγικής και στόχου.  Διότι αν στόχος ήταν η «ΔΙΕΥΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΟΡΕΙΝΟΥ ΧΕΙΜΑΡΡΟΥ ΜΟΡΝΩΤΙΚΟΥ», προφανώς έργο που ανήκει στη Διεύθυνση Δασών και επομένως στο Υπουργείο Γεωργίας.  Βέβαια από καμία δημόσια δήλωση δεν προκύπτει πως μεταμορφώθηκε η ΔΙΕΥΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΧΕΙΜΑΡΡΟΥ ΑΥΤΟΥ ΣΕ ΦΡΑΓΜΑ!
γ) Όμως, από τη στιγμή που έγινε ΦΡΑΓΜΑ, έπρεπε να οδηγηθεί το ΥΠΕΧΩΔΕ, στην ειδική Δ/νση που διαθέτει εξειδικευμένα επιστημονικά στελέχη για τη μελέτη και επίβλεψη παρόμοιων έργων.  Άρα έλειπαν βασικά στοιχεία γνώσης και εμπειρίας από τους αρχικούς διαχειριστές του συγκεκριμένου έργου.  Γι’αυτό πελαγοδρομούν σε διάφορες κατευθύνσεις: Στο Ταμείο Συνοχής, (το πρόγραμμα όμως αυτό ήδη είχε κλείσει από τον προηγούμενο Οκτώβριο 1996), στη διάθεση του κ. Πάχτα και στις Βρυξέλες!  Που; Σε ποιο πρόγραμμα, σε ποια Επιτροπή, σε ποια αρμόδια Διεύθυνση;   Δηλαδή αφέθηκε ο φάκελος στην ευαισθησία κάποιων αρμόδιων (εντός ή εκτός εισαγωγικών),   δίκην επαιτείας!  Εύγε! 
                                                               "
Επειδή, προφανώς εύλογο είναι, ν’αντιδράσουν ορισμένοι – όχι βέβαια δικαιολογημένα – (εφόσον ποτέ δεν έγινε ένας λεπτομερής και υπεύθυνα τεκμηριωμένος απολογισμός του έργου αυτού, το οποίο «φιλοδοξούσε» μάλιστα να ξεδιψάσει 23 χωριά και 2 Δήμους), υποχρεούμαι να δηλώσω ΡΗΤΑ ότι παρακολούθησα την εξέλιξη του, ακόμη από το στάδιο της δημοπράτησής του, επειδή διετέλεσα Διευθυντικό στέλεχος της μειοδότριας Ανώνυμης Τεχνικής Εταιρίας «ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ» Α.Ε. (Ιπποκράτους 12-14 – ΑΘΗΝΑ).
Με τη συγκεκριμένη λοιπόν ιδιότητα που προανέφερα συμμετείχα τόσο κατά τη σύνταξη της προσφοράς, την επίσκεψη (με τον Πρόεδρο της Εταιρίας και Τεχνικούς) για αυτοψία και ενημέρωση των τοπικών συνθηκών καθώς και στη σύνταξη της ένστασης την οποία προσωπικά κατέθεσα στη Δ/νση Δασών Πιερίας, όπως επίσης επισκέφθηκα τον τότε Νομάρχη τον οποίο και ενημέρωσα με κάθε λεπτομέρεια.
Η υποβληθείσα ένσταση «ατύχησε» - όπως ήταν αναμενόμενο, και κατά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρίας, κατέθεσα το παρακάτω ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ, προκειμένου να ληφθούν ανάλογες αποφάσεις για το πρακτέο.
Για πλήρη ενημέρωση αναγνωστών, πολιτών και αρμοδίων, θα δημοσιευθεί ολόκληρο το κείμενο του ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟΥ ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΟΣ στο οποίο περιέχονται άγνωστες λεπτομέρειες.  Ακόμη, πρόσθετα πρέπει να δηλωθεί ότι ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΠΡΟΘΕΣΗ του γράφοντος είναι η αντικειμενική ενημέρωση, η προστασία των θεσμών αλλά και η υπεράσπιση των δικαίων αιτημάτων των πολιτών για την εξασφάλιση επαρκούς και ποιοτικού πόσιμου νερού σε λογικό χρόνο και όχι σε απροσδιόριστο και άγνωστο χρόνο.  Διότι η ιδέα (ομολογήθηκε με σχετική δήλωση του τότε Νομάρχη) χρονολογείται από το έτος 1995!  Δηλαδή, κοντεύουν 20 ολόκληρα χρόνια και νερό δεν έφτασε για να ξεδιψάσει ο πολίτης της Δυτικής και Βόρειας Πιερίας.
Ποιος ή ποιοι είχαν την ευθύνη; Ο Σύνδεσμος, η Νομαρχία, η Περιφέρεια; Ας αναζητηθούν.  Πρέπει να αναζητηθούν!  Οι επενδύσεις που έγιναν έχουν ήδη απαξιωθεί, οι εγκαταστάσεις του έργου (από τις εικόνες που έδειξε η ΔΙΟΝ ΤV) φαίνεται πως καταρρέουν και η οριστική καταστροφή του πιθανόν να επίκειται.
Αν για κάποιο χρονικό διάστημα λειτούργησε το δίκτυο, ποιο ήταν το αποτέλεσμα; Γιατί διεκόπη η λειτουργία; Ποιος παρεμπόδισε και γιατί; Που οφείλονται οι αλλεπάλληλες βλάβες, επανακατασκεύες τμημάτων ή υπήρξαν πράξεις υπονόμευσης του έργου; Αναζητήθηκαν ποτέ; Καταλογίστηκαν ευθύνες; 
Τελικά: Ποια δικαιολογία (πειστική προφανώς δεν υπάρχει) μπορεί να σταθεί για ένα έργο, για την κατασκευή του οποίου κατασπαταλήθηκαν πολλά εκατομμύρια ευρώ, το οποίο καταστρέφεται από την εγκατάλειψη και ποτέ δεν εξεπλήρωσε το σκοπό για τον οποίο κατασκευάστηκε;
Ειλικρινά μόνο θλίψη κι απογοήτευση προκαλεί το «θρίλερ»αυτό που διαρκεί 20 ολόκληρα χρόνια!  Ντροπή!  Ντροπή!  Ντροπή! 

  (Συνεχίζεται με τη δημοσίευση
Του ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟΥ ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΟΣ


  Βρείτε και διαβάστε τα προηγούμενα μέρη εδώ