Το χορευτικό της Ε.Π.Μ.Κατερίνης στη Σκόπελο
ΜΕ ΧΟΡΟΥΣ ΚΥΚΛΩΤΙΚΟΥΣ…
Στη Σκόπελο βρέθηκε το τριήμερο 23, 24 και 25 Αυγούστου 2014 το χορευτικό τμήμα της Ε.Π.Μ. Κατερίνης, συμμετέχοντας στο 2ο φεστιβάλ παραδοσιακών χορών που πραγματοποίησε η αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία ΠΛΕΓΜΑ, στη μνήμη του αείμνηστου Σκοπελίτη χοροδιδασκάλου Διαμαντή Παλαιολόγου. Το χορευτικό της Ε.Π.Μ. Κατερίνης προσκλήθηκε τιμητικά να ανοίξει το πρόγραμμα των εκδηλώσεων, ως αναγνώριση από τους διοργανωτές του πολύχρονου και πολυποίκιλου έργου του Πιερικού συλλόγου.
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Π.ΣΑΒΒΑ-Κ.ΑΓΓΕΛΕΤΟΥ
Στο περιθώριο του φεστιβάλ, συνάντηση εποικοδομητικού χαρακτήρα είχε ο έφορος χορευτικού της Ε.Π.Μ.Κατερίνης Παναγιώτης Σάββας με την πρόεδρο της διοργανώτριας εταιρείας ΠΛΕΓΜΑ Κωνσταντίνας Αγγελέτου, στην προσπάθεια της τελευταίας να ανταλλάξει απόψεις αλλά και να ενημερωθεί σε εμπειρίες και γνώσεις από συλλόγους με πολύχρονη διαδρομή σε ανάλογες εκδηλώσεις.
<< Επιθυμούμε να δώσουμε μακροχρόνια προοπτική στο παραδοσιακό μας φεστιβάλ, επιζητώντας να αφομοιώσουμε την τεχνογνωσία συλλόγων με μεγάλη και σημαντική εμπειρία που κουβαλούν από τη συμμετοχή τους σε πληθώρα εκδηλώσεων σε εγχώριες και διεθνείς παραστάσεις. Όπως ασφαλώς η Ε.Π.Μ.Κατερίνης η οποία τιμητικά εμφανίσθηκε πρώτη και όπως διαπιστώσατε έτυχε της αποδοχής όλων των παρευρισκομένων που ξεπέρασαν κάθε προσδοκία με την πολυπληθή παρουσία τους στο δημοτικό θέατρο Σκοπέλου. Φέτος η πλειονότητα των συγκροτημάτων προήλθε από τη Μακεδονία. Όμως για πρώτη φορά γνωρίσαμε στο νησί μας και χορευτικά από την Κρήτη και τα Επτάνησα. Το φεστιβάλ μας δίνει τη δυνατότητα να δικτυωθούμε, να συνεργασθούμε και να διδασκόμαστε από τις γνώσεις των άλλων. Οι συμπολίτες μας είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν τόσα πολλά και αξιόλογα συγκροτήματα. Οι χορευτικοί σύλλογοι που συμμετείχαν ανήλθαν στους είκοσι, ενώ οι χορευτές και συνοδοί ξεπέρασαν τους εξακόσιους.>> επισήμανε η κ. Αγγελέτου, η οποία γνωρίζει το αντικείμενο ως πτυχιούχος του τομέα πολιτικής διαχείρισης παραστατικών τεχνών.
Από την πλευρά του ο έφορος χορευτικού της Ε.Π.Μ.Κατερίνης, τόνισε: << Την επετειακή για τον σύλλογο μας τούτη χρονιά συνεορτάζουμε μαζί σας τα εξηντάχρονα από την ίδρυση της Εστίας. Αποδεχθήκαμε με ιδιαίτερη χαρά και τιμή την πρόσκληση σας, τιμώντας παράλληλα τη μνήμη του αείμνηστου χοροδιδασκάλου Διαμαντή Παλαιολόγου με τον οποίο συμπλεύσαμε και συμβαδίσαμε στα μονοπάτια της παράδοσης. Είμαστε πάντα στη διάθεσή σας για κάθε είδους υποστήριξη στις προσπάθειες σας, οι οποίες επικεντρώνονται στην ανάδειξη και διαιώνιση των επονομαζόμενων παραστατικών τεχνών, στις οποίες καθοριστικό ρόλο έχει ο χορός. Για όλους εμάς που συνυπάρχουμε στους ρυθμούς της παράδοσης, τα φεστιβάλ συντελούν στο να γίνουμε πλουσιότεροι σε γνώσεις και εμπειρίες, γνωρίζοντας και καταγράφοντας την χορευτική ιδιαιτερότητα κάθε περιοχής. Κατορθώσατε να συμπορευθούν τόσοι πολλοί άνθρωποι που διέπονται από το ίδιο μεράκι. Σας ευχαριστούμε για την πρόσκληση και φιλοξενία στο πανέμορφο νησί των Βόρειων Σποράδων.>>
Η ΠΡΩΤΗ ΜΕΡΑ
Το Σάββατο 23 Αυγούστου 2014 οι χορευτές των είκοσι συγκροτημάτων συναντήθηκαν στο λιμάνι της Σκοπέλου για την καθιερωμένη παρέλαση. Με επικεφαλής τον χοροδιδάσκαλο Γεώργιο Δημόπουλο οι χορευτές της Ε.Π.Μ.Κατερίνης πρώτοι στη σειρά οδήγησαν τα υπόλοιπα χορευτικά σχήματα στο ανοικτό Δημοτικό θέατρο Σκοπέλου, διερχόμενοι από τους κεντρικούς δρόμους της Χώρας, αποσπώντας την επιβράβευση από τους κατοίκους και τους επισκέπτες του καταπράσινου νησιού. Το λάβαρο βέβαια της Ε.Π.Μ. προηγείτο, ενώ τον κ. Δημόπουλο συνόδευαν οι χορευτές Ευάγγελος Γκούτζας, Δημήτριος Πανανός, Παύλος Παπαχρήστος, Παναγιώτης Σάββας και οι γυναίκες του συγκροτήματος Βικτωρία Ρούσσου, Χρυσούλα Κατσάρα, Πόπη Κατσάρα, Ασπασία Κασταμπουλίδου. Δέσποινα Πανανού και Ιωάννα Γρηγοριάδου.
Το χορευτικό της Ε.Π.Μ.Κατερίνης απέδωσε χορούς από τη Δυτική Θράκη.
ΟΙ ΣΚΟΠΕΛΙΤΙΚΕΣ ΦΟΡΕΣΙΕΣ
Οι παραδοσιακές φορεσιές της Σκοπέλου κατατάσσονται σε τρεις κατηγορίες. Όπως καταγράφει ο φωτογραφικός φακός η αριστερή φορεσιά είναι η νυφιάτικη. Τη φορούσαν οι Σκοπελίτισες την ημέρα του γάμου.
Η αριστερή φορεσιά είναι η αρραβωνιάρα. Οι Σκοπελίτισες ήταν ντυμένες με αυτή την ενδυμασία την ημέρα του αρραβώνα, για την πρώτη γνωριμία με τον μέλλοντα σύζυγο.
Η δεύτερη από αριστερά τοπική ενδυμασία είναι η καθημερινή φορεσιά, ασφαλώς απλούστερη και πιο εύχρηστη.
Ανάμεσα στις τρις Σκοπελίτισες, ένας Θρακιώτης χορευτής, αλλά Πιεριέας στην καταγωγή. Είναι ο ταμίας και χορευτής του συγκροτήματος της Ε.Π.Μ., ο Ευάγγελος Γκούτζας που δικαιωματικά νοιώθει ευτυχισμένος ανάμεσα στα πανέμορφα κορίτσια.
Άλλωστε ο Ελληνισμός διακρίνεται από την πολυποικιλότητα των τοπικών στοιχείων, την επί μέρους διαφορετικότητα, αλλά και τον δημιουργικό πλουραλισμό.
Πάντως την ώρα του χορού όλοι εκφράζονται με το ίδιο πάθος και έξαρση.
Και επιπρόσθετα γιατί οι μεγάλοι χορευτές δεν είναι μεγάλοι εξαιτίας της τεχνικής τους, αλλά εξαιτίας του πάθους τους.
ΤΑ ΕΥΧΑΡΙΣΤΑ ΚΑΙ ΩΡΑΙΑ
Χορός χωρίς μουσική και τραγούδι δεν γίνεται. Επιστρατευμένος από το τμήμα της χορωδίας της Ε.Π.Μ.Κατερίνης ο Γρηγόρης Μητσοκάπας έδωσε τη λύση. Άριστος γνώστης της κιθάρας και μελωδικός στη φωνή διασκέδαση όχι μόνο τους Πιεριείς, αλλά και μεγάλο μέρος χορευτών, έτσι όπως συνηθίζεται στις πολιτιστικές εκδηλώσεις. Τόσο στη διαδρομή προς τη Σκόπελο, όσο και στο πλοίο της γραμμής, αλλά και στις συνεστιάσεις παρουσίασε πλούσιο ρεπερτόριο. Γοητευμένοι όλοι από τον Γρηγόρη. Μπράβο του.
ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ ΧΟΡΕΥΤΙΚΟΥ
Η Βικτωρία Ρούσσου και η Ιωάννα Γρηγοριάδου ήταν τα νεαρότερα μέλη του χορευτικού της Ε.Π.Μ. Απέδωσαν άριστα τους Θρακιώτικους χορούς και παρέα με τα άλλα συγκροτήματα δεν σταμάτησαν να χορεύουν. Αεικίνητες με τη δυναμική της νιότης. Το μέλλον σαφώς ευοίωνο για το χορευτικό τμήμα. Πάντα τέτοια κορίτσια.
Γιατί στη σημερινή κρίση των αξιών ευτυχώς υπάρχουν ακόμα ρομαντικοί που σε πείσμα των καιρών επιμένουν να ξεχωρίζουν, να δημιουργούν και να προσπαθούν να ορθώσουν το ανάστημα του πολιτισμού…Οι άνθρωποι της Ε.Π.Μ.Κατερίνης το αποδεικνύουν.