Δευτέρα 14 Ιουλίου 2014

Πώς να επιλύσετε τις διαφορές σας με την εφορία -Υποδείγματα Ενδικοφανούς Προσφυγής

Λέει η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων: 

Εφεξής η επίλυση φορολογικών διαφορών γίνεται με άσκηση ενδικοφανούς  προσφυγής ενώπιον της Υπηρεσίας Εσωτερικής Επανεξέτασης η οποία ασκεί, μεταξύ άλλων, τις κατωτέρω αρμοδιότητες:
α) Την επανεξέταση των πράξεων της φορολογικής διοίκησης στο πλαίσιο της διοικητικής διαδικασίας, κατόπιν υποβολής ενδικοφανούς προσφυγής.
β) Την εξέταση αιτημάτων αναστολής της καταβολής του 50% του αμφισβητούμενου ποσού της πράξης.
- Σε ποιες περιπτώσεις μπορώ να υποβάλω ενδικοφανή προσφυγή ενώπιον της Υπηρεσίας Εσωτερικής Επανεξέτασης;
Ο υπόχρεος, εφόσον αμφισβητεί ρητές πράξεις που εκδίδονται σε βάρος του από τη φορολογική αρχή από 1/8/2013 και εφεξής, πριν από την προσφυγή του στη Διοικητική Δικαιοσύνη, οφείλει να ασκήσει ενδικοφανή προσφυγή ενώπιον της Υπηρεσίας Εσωτερικής Επανεξέτασης της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων με αίτημα επανεξέτασης στο πλαίσιο διοικητικής διαδικασίας.
Από 1η Ιανουαρίου 2014 η Υπηρεσία Εσωτερικής Επανεξέτασης θα λειτουργεί σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 63 του ν. 4174/2013 (Κώδικας Φορολογικής Διαδικασίας), οπότε θα κρίνει και τις σιωπηρές αρνήσεις των οργάνων της φορολογικής αρχής. Σημειώνεται ότι για την άσκηση της ενδικοφανούς προσφυγή ενώπιον της Υπηρεσίας Εσωτερικής Επανεξέτασης δεν απαιτείται παράβολο.
- Μπορώ να υποβάλω άλλου είδους διοικητική προσφυγή κατά των πράξεων που προσβάλλονται με την ενδικοφανή προσφυγή;
Όχι. Η άσκηση οποιασδήποτε άλλης διοικητικής προσφυγής κατά των υποκειμένων στην ενδικοφανή προσφυγή πράξεων των φορολογικών αρχών είναι απαράδεκτη.
- Μπορώ να ασκήσω προσφυγή απευθείας στα τακτικά διοικητικά δικαστήρια κατά των πράξεων που υπόκεινται σε ενδικοφανή προσφυγή;
Όχι. Η άσκηση προσφυγής απευθείας στα τακτικά διοικητικά δικαστήρια κατά των υποκειμένων στην ενδικοφανή προσφυγή πράξεων των φορολογικών αρχών είναι απαράδεκτη.
- Μέσα σε ποια προθεσμία μπορώ να ασκήσω ενδικοφανή προσφυγή;
Η ενδικοφανής προσφυγή ασκείται εντός ανατρεπτικής προθεσμίας τριάντα (30) ημερών που αρχίζει από την κοινοποίηση της πράξεως, σύμφωνα με τα οριζόμενα στις σχετικές διατάξεις του Κώδικα Διοικητικής Δικονομίας. 
Περισσότερα εδώ

Ο σχετικός νόμος: 

(ΦΕΚ Α’ 170/26-07-2013)
Αρθρο 63. Ειδική Διοικητική Διαδικασία -Ενδικοφανής προσφυγή

ΥΠΟΔΕΙΓΜΑΤΑ :

1) Το υπόδειγμα ενδικοφανούς προσφυγής της Πανελινιας Ενοσης Δικιγορων  κατά του εκκαθαριστικού 2014 και των μεθ αυτού επιβαλλομένων φόρων & τελών
Τo κειμενο της προσφυγης αποτελει προιον συλλογικης προσπαθειας με γνωμονα αφενος μεν να ενσωματωθουν σε αυτη κατα το δυνατον ολοι οι ισχυρισμοι και τα προσβαλλομενα φορολογικα βαρη και αφετερου να καταδειχθει η εμφανης ανισοροπια και αντιθεση στο Συνταγμα της δραματικης εισοδηματικης απομειωσης του φορολογουμενου που δεν εχει επαρκες εισοδημα συντηρησης. Στην ουσια προκειται για μια προσπαθεια διασφαλισης ενος ελαχιστου αφορολογητου οριου αξιοπρεπειας για μια ευρεια ομαδα εργαζομενων και φορολογουμενων.
 Το ίδιο έγγραφο μπορείτε να το βρείτε και εδώ

2) Το υπόδειγμα ενδικοφανούς προσφυγής του κινήματος Έλληνες Φορολογούμενοι
Μπορείτε να κατεβάσετε το παρακάτω κείμενο σε μορφή PDFΕναλλακτικά, μπορείτε να το αντιγράψετε σε ένα αρχείο word και στη συνέχεια να το επεξεργαστείτε στον υπολογιστή σας. Για τεχνική βοήθεια, επικοινωνήστε με τους “Έλληνες Φορολογούμενους” στο ellines.forologoumenoi@gmail.com, ή στα τηλέφωνα επικοινωνίας. Συντάκτης του υποδείγματος είναι ο (ανεξάρτητος) δικηγόρος κ. Χρήστος Κλειώσης.
Υπόδειγμα Αίτησης Αναστολής (συνδυάζεται με την ενδικοφανή προσφυγή του ν. 4174/2013)
Αντιγράψτε το κείμενο της Αίτησης Αναστολής σε ένα αρχείο word και συμπληρώστε το. Σημειώστε ότι, εάν επιθυμείτε να υποβάλετε αίτηση αναστολής, αυτή θα πρέπει να υποβληθεί την ίδια μέρα με την Ενδικοφανή Προσφυγή.

πηγές: 
http://justiceforgreece.wordpress.com