Δευτέρα 16 Ιουνίου 2014

ΟΧΙ στα reality shows με παιδιά - ΟΧΙ στην παράνομη και μη αμειβόμενη εργασία τους

1. Ε.Σ.Ρ. 2. Συνήγορο του Παιδιού 3. Εταιρεία Προστασίας Ανηλίκων Αθηνών: Ματαίωση "the voice - kids" και "the music school" - προστασία παιδιών.

Αυτό το ψήφισμα αναμένει έγκριση από το Avaaz: Ψηφίσματα Πολιτών
500
402
402 υπογραφές. Ας φτάσουμε τις 500

Γιατί είναι σημαντικό;

ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΤΑΙΩΣΗ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΩΝ ΕΚΠΟΜΠΩΝ – REALITY SHOWS ΜΕ ΠΑΙΔΙΑ

Αποτελεί υποχρέωση της Πολιτείας και ευθύνη της κοινωνίας η προστασία των παιδιών και η προάσπιση των δικαιωμάτων τους.
Η Διεθνής Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού του ΟΗΕ, που κυρώθηκε με νόμο από την Βουλή σύμφωνα με το Σύνταγμα, προβλέπει, μεταξύ άλλων, ότι:
-Επειδή είναι σημαντικό να προετοιμαστεί πλήρως το παιδί για να ζήσει μία ατομική ζωή στην κοινωνία και να ανατραφεί μέσα στο πνεύμα των ιδανικών που διακηρύσσονται στον Καταστατικό Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και ειδικότερα μέσα σε πνεύμα ειρήνης, αξιοπρέπειας, ανοχής, ελευθερίας, ισότητας και αλληλεγγύης,
-Τα Συμβαλλόμενα Κράτη αναγνωρίζουν το δικαίωμα κάθε παιδιού για ένα κατάλληλο επίπεδο ζωής που να επιτρέπει τη σωματική, πνευματική, ψυχική, ηθική και κοινωνική ανάπτυξή του.
-Όταν οι μεγάλοι παίρνουν αποφάσεις που αφορούν τα παιδιά, πρέπει να υπολογίζουν πριν από όλα το συμφέρον των παιδιών. Η Πολιτεία πρέπει να προστατεύει και να φροντίζει τα παιδιά, αν οι γονείς τους δεν μπορούν να το κάνουν.
-Τα παιδιά πρέπει να προστατεύονται από την οικονομική εκμετάλλευση και οποιαδήποτε επικίνδυνη εργασία μπορεί να βάλει σε κίνδυνο την εκπαίδευση, την υγεία ή την ανάπτυξή τους.
-Τα παιδιά έχουν δικαίωμα πρόσβασης στα μέσα ενημέρωσης (εφημερίδες, ραδιόφωνο, τηλεόραση, ηλεκτρονικά μέσα) αλλά πρέπει και να προστατεύονται από τις αρνητικές επιδράσεις τους.

Θεωρούμε οτι το τηλεπαιχνίδι «The Voice Kids» που προετοιμάζεται στον ΑΝΤ1, καθώς και το "The Music School" που αποτελεί άμεση ανταγωνιστική απάντηση του MEGA, με τη δημόσια τηλεοπτική έκθεση τύπου reality show παιδιών παιδικής και προεφηβικής ηλικίας, καταπατούν τα δικαιώματα του παιδιού, εγκυμονούν κινδύνους για την συναισθηματική και κοινωνική τους ωρίμανση και την ισόρροπη και προς μακροπρόθεσμο όφελος τους ανάπτυξη των χαρισμάτων τους.
Παράλληλα, δημιουργούν και στα παιδιά – θεατές έντονες ψυχολογικές καταστάσεις με γεγονότα που συμβαίνουν σε συνομηλίκους τους και προβάλλουν πρότυπα που δεν συμβάλλουν στην ομαλή ωρίμανση της προσωπικότητας τους. Ακόμη και τα παιδιά που δεν θα παρακολουθούν τα shows, αναπόφευκτα θα εμπλέκονται σε σχετικές συζητήσεις με συμμαθητές/ήτριες τους.
Με το παραπάνω σκεπτικό, ασκώντας τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις μας ως ενήλικες, γονείς και ενεργοί πολίτες, ζητούμε την παρέμβαση των αρμοδίων φορέων, ιδιαίτερα του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, του Συνηγόρου του Πολίτη – Κύκλου Δικαιωμάτων του Παιδιού, των Εταιριών Προστασίας Ανηλίκων, για την ματαίωση των εν λόγω τηλεοπτικών εκπομπών, καθώς και κάθε άλλης παρόμοιας, με εκμετάλλευση παιδιών.


https://secure.avaaz.org/