Τέλος στην οικονομική ασφυξία που υφίστανται οι οικογένειες με περισσότερους από έναν φοιτητές συντηρώντας ακόμη και τρία σπίτια σε διαφορετικές πόλεις της χώρας επιδιώκει να βάλει το νέο θεσμικό πλαίσιο για τις μετεγγραφές που ανακοινώνεται σήμερα από το υπουργείο Παιδείας.
Πρόκειται σύμφωνα με πληροφορίες για ένα σχέδιο διορθωτικών παρεμβάσεων που θα ευνοήσει τις μετεγγραφές αδελφών και θα περιορίσει την εξάντληση του οικογενειακού προϋπολογισμού εν μέσω οικονομικής κρίσης.
Συγχρόνως θα αντιμετωπιστεί η πολυδιάσπαση χιλιάδων οικογενειών τα μέλη των οποίων συναντώνται λόγω αυξημένων εξόδων στις μετακινήσεις ελάχιστες φορές ετησίως. Παράλληλα θα δοθεί η δυνατότητα μετεγγραφής σε πανεπιστήμια κοντά στην πόλη όπου ζουν οι γονείς ή στην ίδια πόλη και για όσες οικογένειες σπουδάζουν ένα παιδί αλλά έχουν διαπιστωμένη αδυναμία να καλύψουν οικονομικά τις απαιτήσεις της φοιτητικής ζωής μακριά από το σπίτι (ενοίκια, φαγητό, λογαριασμοί, μετακινήσεις). «Είναι παρεμβάσεις που δεν απαιτούν χρήματα και γίνονται για να στηρίξουν την οικογένεια» λένε πηγές του υπουργείου Παιδείας και διευκρινίζουν ότι οι μετεγγραφές στα πανεπιστήμια θα γίνονται συνδυαστικά με αξιολόγηση συγγενικών κριτηρίων (αδέλφια) και εισοδημάτων.
Η φιλοσοφία του υπουργείου κινείται στην κατεύθυνση του να δείξει το κράτος επιείκεια ως προς τα εισοδήματα ανεβάζοντας το εισοδηματικό όριο σε ένα ποσό που μπορεί να υπερβαίνει ακόμη και τα 30.000 ευρώ (οικογενειακό εισόδημα) και να προσαυξάνεται αναλόγως με τον αριθμό των μελών της οικογένειας. Επί της ουσίας εκτός της ύπαρξης ενός άπορου φοιτητή ή δύο ή και περισσότερων αδελφών-φοιτητών, θα συνυπολογίζονται ο αριθμός των μελών της οικογένειας και τα εισοδήματά της.
Πηγή: Τα Νέα