Μέχρι εντελώς πρόσφατα, υπήρχαν κυβερνητικά στελέχη που παραδέχονταν με θλίψη ότι «η τρόικα μας κρατάει με τις τράπεζες», εννοώντας ότι οι δανειστές χρησιμοποιούν τα «ανοίγματα» των τραπεζών για να πειθαναγκάζουν την κυβέρνηση να υποτάσσεται στις υποδείξεις τους…
Τώρα μπορούν κάλλιστα να πουν:
«Μας κρατάνε με τις τράπεζες και το ΕΣΠΑ». Τι εννοούμε; Ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ετοιμάζει Κανονισμό με βάση τον οποίο τα ευρωπαϊκά κονδύλια (χρήματα του ΕΣΠΑ) θα δίνονται στις χώρες-μέλη μόνο υπό αυστηρούς όρους! Ιδιαίτερα για χώρες με μνημονιακές δεσμεύσεις, όπως η Ελλάδα, η απαρέγκλιτη υλοποίηση των μνημονιακών δεσμεύσεων θα είναι πλέον προϋπόθεση για την εκταμίευση των ευρωπαϊκών κονδυλίων!
Η είδηση διέρρευσε αρχικά ως πληροφορία από την ΤτΕ, αλλά στη συνέχεια δημοσιοποιήθηκε μέσα από πολυσέλιδη μελέτη του ΕΛΙΑΜΕΠ (Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής).
Ωστόσο, η μεγάλη είδηση είναι πως η κυβέρνηση όχι μόνο γνώριζε γι” αυτή την εξέλιξη, αλλά και την είχε προσυπογράψει, περισσότερο από 1 χρόνο νωρίτερα!
Πρόκειται για τους ευρωπαϊκούς πόρους της νέας προγραμματικής περιόδου 2014-2020 και το συνολικό ύψος των κονδυλίων που διακυβεύονται για την Ελλάδα είναι 19 δισ. ευρώ. Το ζήτημα είναι πολύ σοβαρό, καθώς οι πόροι αυτοί θα είναι οι μοναδικοί δημόσιοι πόροι που σε αυτό το διάστημα θα μπορούν να διατεθούν, αφού μαζί με τα μνημόνια νθα συνεχιστεί η καχεξία του εθνικού σκέλους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ).
Στην πραγματικότητα όμως, το γραφείο του πρωθυπουργού και το υπουργείο Οικονομικών γνώριζαν ότι μια τέτοια εξέλιξη είχε σαφώς προδιαγραφεί. Στο πλαίσιο της νέας δομής της ΟΝΕ προβλέπεται η αναστολή μέρους ή του συνόλου των δεσμεύσεων και πληρωμών των κοινοτικών πόρων προς χώρα-μέλος, εάν αυτή η χώρα-μέλος:
«δεν έχει αναλάβει επαρκή δράση στο πλαίσιο: α) ειδικών μέτρων που απευθύνονται προς τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης δυνάμει του άρθρου 136.1, β) της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος, γ) της διαδικασίας μακρο-οικονομικών ανισορροπιών, δ) του προγράμματος στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματο-οικονομικής Σταθεροποίησης (σ.σ. EFSF), στ) της χρηματοδοτικής συνδρομής στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΣΜ)».
Όλα αυτά συμφωνήθηκαν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 7-8 Φεβρουαρίου 2013, 1 χρόνο και 4 μήνες πριν, τα προσυπέγραψε και η ελληνική κυβέρνηση και άρα δεν μπορεί να παριστάνει τώρα ότι αιφνιδιάζεται!
Ο τωρινός Κανονισμός που προωθεί η Κομισιόν αποτελεί εξειδίκευση αυτών των κατευθύνσεων, που τέθηκαν το Φεβρουάρτιο του 2013…