Τρίτη 29 Απριλίου 2014

Χημική απειλή για την Κρήτη

Ευχαριστούμε πάρα πολύ τον αποστολέα του μηνύματος.... Rizopoulos Post 
Γράφει ο Κασσιανός Τζέλης

Μια περίεργη και επικίνδυνη σιωπή επικρατεί γύρω από το θέμα της καταστροφής μέρους του
χημικού οπλοστασίου της Συρίας στη Μεσόγειο, νοτιοδυτικά της Κρήτης.

Η διαδικασία, σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, ξεκίνησε ήδη απο την Κυριακή 27 Απριλίου ενώ την ίδια στιγμή η κυβέρνηση σιωπά ενώ και η αξιωματική αντιπολίτευση φαίνεται να μη θέλει να «σηκώσει» το θέμα, αν και στις αρχές Απριλίου, ο Αλέξης Τσίπρας απέστειλε επιστολή σε Κομισιόν και Ευρωπαικό Κοινοβούλιο κάνοντας λόγο για «άμεσο κίνδυνο της δημόσιας υγείας απο ένα ενδεχόμενο λάθος».

Ένα τέτοιο λάθος προκάλεσε πριν απο λίγα χρόνια την καταστροφή στον κόλπο του Μεξικού. Κάτι ανάλογο, σε μια κλειστή θάλασσα όπως η Μεσόγειος θα σήμαινε την απόλυτη καταστροφή με ανυπολόγιστες συνέπειες στην δημόσια υγεία άλλα και στην οικονομία της χώρας.

Στην Κρήτη, φορείς και πολίτες ξεκίνησαν απο την Κυριακή διαμαρτυρίες ενώ καταγγέλλουν τα ΜΜΕ για «αδιαφορία που θέτει σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές».

Σύμφωνα με διεθνή Μέσα Ενημέρωσης, οι ΥΠΕΞ Ρωσίας και ΗΠΑ, Σεργκέι Λαβρόφ και Τζον Κέρι αντίστοιχα διαβεβαιώνουν ότι έχει παραδοθεί προς καταστροφή το 92% του χημικού οπλοστασίου της Συρίας. Τα χημικά έχουν μεταφερθεί στη Λαττάκια και από εκεί σε δανέζικα και νορβηγικά φορτηγά πλοία προς διάφορους προορισμούς, ένας από τους οποίους το αμερικανικό MV Cape Ray το οποίο θα πραγματοποιήσει την υδρόλυση των πλέον επικίνδυνων χημικών στη Μεσόγειο Θάλασσα, νοτιοδυτικά της Κρήτης και βορειοανατολικά της Μάλτας. Η επιχείρηση χαρακτηρίζεται ως στρατιωτική με πλήρη ευθύνη του Αμερικανικού Ναυτικού.

Το αρχικό σχέδιο ταφής των χημικών όπλων στην Αλβανία ναυάγησε έπειτα απο τις αντιδράσεις των πολιτών και τελικώς επιλέχθηκε η θαλάσσια περιοχή δυτικά της Κρήτης, με την ανοχή των ελληνικών αρχών.

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι επιστήμονες του Δημόκριτου και του Πολυτεχνείου Κρήτης που κάνουν λόγο για πλήρη καταστροφή οικοσυστήματος, με τα ψάρια να δηλητηριάζονται και να γίνονται επικίνδυνη τροφή για τους ανθρώπους ενώ επισημαίνουν την απειλή για κατάρρευση του τουρισμού αφού «δεν θα μπορούν οι άνθρωποι να κολυμπήσουν».

http://www.rizopoulospost.com/