Δευτέρα 21 Απριλίου 2014

Πρωταθλητές οι Ελληνες φοιτητές στα εκτός συνόρων Πανεπιστήμια

Πάνω από 34.000 είναι οι Ελληνες φοιτητές που επέλεξαν να ακολουθήσουν το όνειρο τους εκτός συνόρων. Η μετανάστευση των νέων σε εξελιγμένη μορφή οφείλεται είτε ότι εισήλθαν σε
σχολή πολύ κατώτερη των προσδοκιών τους , είτε επειδή εκτιμούν ότι η φοίτηση σε Ελληνικά ΑΕΙ δεν θα έχει την επαγγελματική πορεία που ονειρεύονται μετά την αποφοίτηση τους μέσα στο δυσοίωνο οικονομικό περιβάλλον που διέπει τη χώρα μας, επιλέγουν να μεταναστεύσουν από τώρα παρά να αναγκαστούν να μεταναστεύσουν μετά από 4-5 έτη ξεκινώντας κ πάλι απ την αρχή .
Οκτώ στους δέκα (84 % ) επιλέγει να σπουδάσει σε ΑΕΙ χωρών της Ε.Ε της Νορβηγίας και της Ελβετίας , το 7,6 % επιλέγει να σπουδάσει στις ΗΠΑ και το Καναδά , το 5,6 % επιλέγει να σπουδάσει σε χώρες της πρώην Ανατολικής Ευρώπης (Βουλγαρία, Σερβία , Ρουμανία κ.τ.λ), ενώ κάτω από το 1 % είναι αυτοί που επιλέγουν να σπουδάσουν σε χώρες όπως η Αφρική, Κίνα, Κεντρική & Νότια Αφρική .
Η χώρα που συγκεντρώνει τους περισσότερους Έλληνες είναι η Βρετανία. Περισσότεροι απ τους μισούς που έχουν επιλέξει να μεταναστεύσουν σπούδασαν εκεί. Από τα πανεπιστήμια της προέρχεται το 50,97 % των βασικών τίτλων, το 69,21 των μεταπτυχιακών και το 51,01 % των διδακτορικών. Τη δεύτερη θέση έχει η Ιταλία με ποσοστό 11,25 % στα προπτυχιακά.
Έδαφος συνεχίζουν να κερδίζουν οι χώρες της πρώην Ανατολικής Ευρώπης (Βουλγαρία, Ρουμανία, Σερβία & Ουγγαρία ) λόγο του οικονομικού κόστους διαβίωσης, κατοικίας & διδάκτρων καθώς και τη κατάργηση του ΔΟΑΤΑΠ (πρώην ΔΕΚΑΤΣΑ) που υπήρχε τα προηγούμενα χρόνια. Στη Ρουμανία στη πόλη Ιάσιο σήμερα φοιτούν πάνω από 850 Έλληνες με κατεύθυνση κυρίως στην Ιατρική, Οδοντιατρική & Φαρμακευτική όπου δεν χρειάζονται εισαγωγικές εξετάσεις και το ετήσιο κόστος σπουδών δεν ξεπερνά τις 5.000 ευρώ για τα δίδακτρα ενώ το 1 ευρώ ισοδυναμεί με 3 - 3,5 leu.Το κόστος για την ενοικίαση ενός 2χωρου ακινήτου 40-55 τμ στο κέντρο της πόλης 5 λεπτά με τα πόδια από τις σχολές στα γνωστά συγκροτήματα δεν ξεπερνά τα 250 ευρώ, ενώ το κόστος διαβίωσης (φαγητό, καφέ κ.τ.λ ) βρίσκεται στο 1/3 με την Ελλάδα.
Η γειτονική Βουλγαρία & Σερβία επιλέγεται κυρίως για τις σχολές της ιατρικής χωρίς εισαγωγικές εξετάσεις , στη πόλη Πλεβέν στη Βουλγαρία το κόστος σπουδών είναι 8.000 ευρώ / έτος . Το κόστος στη φοιτητική εστία είναι 50-70 ευρώ / μήνα, η ενοικίαση διαμερίσματος από 150-200 ευρώ / μήνα και η ενοικίαση δωματίου σε ιδιωτικό διαμέρισμα δε ξεπερνά τα 80 ευρώ / μήνα.
Βάση του κόστους σπουδών, διαβίωσης, κατοικίας καθώς και το επίπεδο του κάθε ΑΕΙ διαμορφώνεται το συνολικό κόστος που καλείτε να καλύψει η Ελληνική οικογένεια για την πραγματοποίηση των ονείρων των παιδιών τους.
Πηγή: express.gr