Κυριακή 30 Μαρτίου 2014

Η ΝΙΟΒΗ ΠΑΥΛΙΔΟΥ - ΥΠΟΨΗΦΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ Κ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΣΤΟ MONEY SHOW

Ευχαριστούμε πάρα πολύ τον αποστολέα του μηνύματος.... “Πολίτες Μπροστά” Νιόβη Παυλίδου
 Νιόβη Παυλίδου: «Μπορούμε, αν καινοτομήσουμε»

Στις «έξυπνες», καινοτόμες λύσεις, που θα προκύψουν από τον συνδυασμό επιστημονικής γνώσης και άριστων συνθηκών παραγωγής, βρίσκεται το «μυστικό» για την ισχυροποίηση των ελληνικών προϊόντων στις διεθνείς αγορές.
Την άποψη αυτή εξέφρασε η επικεφαλής του συνδυασμού «Πολίτες Μπροστά» Νιόβη Παυλίδου, μιλώντας σε εκδήλωση που διοργάνωσε η «Δράση» στο πλαίσιο του Money Show με θέμα «Αγροδιατροφικός τομέας:
Παραγωγή- Καινοτομία- Συνεργατικά Σχήματα.»
Η κα Παυλίδου τόνισε ότι ο πρωτογενής τομέας έχει τεράστιες δυνατότητες ωστόσο, για να αποδώσει, θα πρέπει να αλλάξουμε νοοτροπία και προσανατολισμό. Παράλληλα, όπως υπογράμμισε, επιβάλλεται να υπάρξει καθετοποίηση της παραγωγής και φυσικά συμπράξεις που θα μας επιτρέψουν να ανιχνεύσουμε νέους εξαγωγικούς δρόμους ώστε να διασφαλίσουμε μία πραγματικά βιώσιμη ανάπτυξη.
Συγκεκριμένα, στον χαιρετισμό της η υποψήφια περιφερειάρχις για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας με τον συνδυασμό «Πολίτες Μπροστά» Νιόβη Παυλίδου, είπε τα εξής:
«Η παραγωγική ανασυγκρότηση του πρωτογενούς τομέα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας αποτελεί την βασική επιλογή μας για διέξοδο από την οικονομική κρίση που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια. Η ποικιλία του φυσικού τοπίου και τα αποθέματα υδάτινων πόρων προσφέρουν μεγάλες δυνατότητες αγροτικών καλλιεργειών τόσο παραδοσιακών (αμπέλια, ελιές, οπώρες, ρύζι) όσο και νέων προϊόντων (φαρμακευτικά φυτά, σπιρουλίνα).
Η παραγωγή όμως από μόνη της όσο συστηματικά και να υποστηριχθεί δεν επαρκεί για να εξασφαλίσει στη χώρα μας μια ισχυρή θέση στην ευρωπαϊκή και  διεθνή αγορά λόγω ισχυρού ανταγωνισμού από φτωχότερες γειτονικές και μη χώρες. Απαιτούνται επομένως καινοτομικές λύσεις για την ισχυροποίηση του προϊόντος μας. Βιολογικές καλλιέργειες, πιστοποιημένη ποιότητα προϊόντων και έξυπνη επεξεργασία και συσκευασία, ώστε να υποστηρίζεται η υψηλή ποιότητα για μεγάλη διάρκεια ζωής, μπορούν να εντάξουν τα ελληνικά προϊόντα στις προτιμήσεις των διεθνών αγορών. Μόνο ο συνδυασμός της επιστημονικής γνώσης με τις άριστες συνθήκες παραγωγής μπορούν να οδηγήσουν σε αυτό το αποτέλεσμα και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας διαθέτει επαρκές δυναμικό και στους δυο αυτούς τομείς.
Αν στις γνώσεις και την παραγωγική δυνατότητα προσθέσουμε και την δύναμη της συνεργασίας, με τον σχηματισμό συνεταιρισμών, συμπράξεων, καθετοποιημένων μονάδων και δικτύων ανίχνευσης εμπορευματικών δρόμων τότε ο πρωτογενής τομέας της περιφέρειας μας μπορεί να μας εξασφαλίσει βιώσιμη ανάπτυξη και ανθεκτικότητα σε οποιαδήποτε οικονομική κρίση του διεθνούς περιβάλλοντος.
Η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση που αναμένεται με το επόμενο ΕΣΠΑ υποστηρίζει αυτούς τους άξονες ανάπτυξης και η επόμενη διοίκηση της περιφέρειας οφείλει να ενδιαφερθεί για την αποτελεσματική χρήση των κονδυλίων και όχι απλά για την απορρόφησή τους. Και οι πολίτες της Περιφέρειας όμως καλούνται να υπερβούν τις λαϊκιστικές απαιτήσεις ατομικών εξυπηρετήσεων που κυριάρχησαν στο παρελθόν και να πιστέψουν στην αναγκαιότητα ανταγωνιστικών και βιώσιμων επιλογών για την ανάπτυξη της χώρας».