Κυριακή 16 Μαρτίου 2014

Σε εξέλιξη το έργο στο Πολυκεντρικό Μουσείο Βεργίνας...

Δικό μας σχόλιο
Σε κάθε μετακίνησή μας προς τη Βέροια από τον επαρχιακό δρόμο μέσω Λιβαδίου, Μελίκης και Βεργίνας γινόμαστε θεατές των έργων στο υπό κατασκευή Πολυκεντρικό Μουσείο Βεργίνας.
Ξέρουμε όμως τι είναι αυτό το έργο? Διαβάστε παρακάτω κάποιες βασικές πληροφορίες
Το έργο αποτέλεσε όραμα πολλών δεκαετιών και πολλές φορές απασχόλησε την τοπική κοινωνία ως
υπόσχεση διαφόρων διοικήσεων. Πέραν της πολιτιστικής του σημασίας για την περιοχή και για όλη τη χώρα, αναμένεται ότι θα συμβάλει σε μέγιστο βαθμό στην αισθητή βελτίωση της αξίας που έχει η
περιοχή στον χάρτη των τουριστικών προορισμών διεθνούς εμβέλειας.

Σύμφωνα με τις προδιαγραφές του, το Πολυκεντρικό Μουσείο Αιγών (Βεργίνας) θα ανεγερθεί σε οικόπεδο ιδιοκτησίας του υπουργείου Πολιτισμού, εμβαδού 146.000 τετραγωνικών μέτρων. Ο προϋπολογισμός του είναι 24.152.294,26 ευρώ (ποσό με ΦΠΑ) και η διάρκεια υλοποίησης της σύμβασης είναι 26 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης. Το έργο δημοπρατήθηκε στις 11 Δεκεμβρίου 2012 και ανάδοχος αναδείχθηκε η εταιρεία ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΑ ΕΡΓΑ ΑΤΕ με έκπτωση 44,74%.

Οι υπογραφές για την σχετική σύμβαση "έπεσαν" στις 19 Απριλίου 2013, ενώ το χρονοδιάγραμμα αν δεν υπάρξουν άλλες καθυστερήσεις θα ολοκληρωθεί τον Ιούνιο του 2015. Το έργο χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ και συγκεκριμένα από το επιχειρησιακό πρόγραμμα Μακεδονία-Θράκη 2007-2013.


Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ
Το φυσικό αντικείμενο αφορά στην ανέγερση πολυκεντρικού μουσείου Βεργίνας.

Το κτίριο του μουσείου αποτελείται από υπόγειο και ισόγειο και θα περιλαμβάνει εκθεσιακούς χώρους κλειστούς και υπαίθριους, αίθρια, αμφιθέατρο, αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, χώρους εκπαίδευσης και επιστημονικών δραστηριοτήτων, εργαστήρια συντήρησης, αρχαιολογικές αποθήκες, χώρους εξυπηρέτησης κοινού, γραφεία διοίκησης και η/μ εγκαταστάσεις.

Οι εργασίες για την κατασκευή του μουσείου είναι περιληπτικά οι εξής: εκσκαφές, σκυροδέματα, τοιχοποιίες, καλύψεις, επενδύσεις, η/μ εγκαταστάσεις και διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου.

*Το έργο περιλαμβάνεται στον Κατάλογο με τα Μεγάλα Υπό Κατασκευή Έργα στην Ελλάδα και ξεκίνησε εδώ και 4 μήνες. Αν δεν υπάρξουν προβλήματα με ενστάσεις  θα ολοκληρωθεί το καλοκαίρι του 2015.


http://www.ypodomes.com/