Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2014

Δημοτικός υπάλληλος για υπεξαίρεση στο Δήμο Θεσσαλονίκης: Ακόμη και τώρα όποιος θέλει μπορεί να κλέψει!

«Ακόμη και τώρα, όποιος θέλει να κλέψει, μπορεί να κλέψει» κατέθεσε δημοτικός υπάλληλος, περιγράφοντας το διάτρητο σύστημα ελέγχου που επικρατούσε και -κατά τον ίδιο- εξακολουθεί να επικρατεί στα οικονομικά του δήμου
 Θεσσαλονίκης.
Αποκάλυψε, μάλιστα, ότι κατά το παρελθόν κι ο ίδιος πλήρωσε προμηθευτές με πλαστά παραστατικά. «Αν δεν είσαι υποψιασμένος, δεν μπορείς να αντιληφθείς ένα πλαστό παραστατικό» ανέφερε.

Ο υπάλληλος του δήμου Αντώνης Μαρίνος, κατά την 15η μέρα της δίκης για την υπεξαίρεση «μαμούθ» στον δήμο, αναφερόμενος στον άλλοτε δημοτικό ταμία Παναγιώτη Σαξώνη, τόνισε ότι οι συνάδελφοί του τον θαύμαζαν και έτρεχαν να του δώσουν το χέρι.

O μάρτυρας, που διαχειριζόταν τις πληρωμές των προμηθευτών του δήμου, σε ερώτηση των δικαστών του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, που εξετάζει σε δεύτερο βαθμό την πολύκροτη υπόθεση, αναφορικά με το πώς υπεξαιρούσε ο Π. Σαξώνης, απάντησε: «Βασιζόταν στα πλαστά παραστατικά σε συνδυασμό με το γεγονός ότι δεν υπήρχε δυνατότητα διασταύρωσης με τους παραλήπτες των μετρητών (σ.σ. ασφαλιστικά ταμεία και εφορία)».

Σύμφωνα με τον ίδιο, η ημερήσια κατάσταση πληρωμών που συνέτασσαν οι διαχειριστές της ταμειακής υπηρεσίας (όπου θήτευσε δηλαδή κι ο Παναγιώτης Σαξώνης) πήγαινε καθημερινά στους αρμόδιους αντιδημάρχους και στον πρώην γενικό γραμματέα Μιχάλη Λεμούσια.

Η κατάθεση του συγκεκριμένου μάρτυρα θα συνεχιστεί την επόμενη Τρίτη, οπότε θα επαναληφθεί η συνεδρίαση.

Η κατάθεση του Φ. Σκαμπαρδώνη


Νωρίτερα, ολοκληρώνοντας την κατάθεσή του, ο δημοτικός υπάλληλος Φώτης Σκαμπαρδώνης -διαχειριστής πληρωμών- ερωτήθηκε επανειλημμένα για τις σχέσεις του Π. Σαξώνη με τον Μ. Λεμούσια, διευκρινίζοντας ότι τους είδε δύο φορές, συμπτωματικά, να μιλούν στον διάδρομο.

Πρόσθεσε δε, ότι οι δύο άνδρες είχαν περισσότερες σχέσεις απ' ό,τι ο ίδιος με τον πρώην γενικό γραμματέα. Τα λεγόμενα του μάρτυρα προκάλεσαν την παρέμβαση του Μ. Λεμούσια, ο οποίος τον ρώτησε «από πού προκύπτει αυτό», ενώ όταν τού έγινε σύσταση από την έδρα, εκείνος απάντησε: «Άνθρωπος είμαι, δεν είμαι καρέκλα».

Την ίδια ώρα, ο συνήγορος του Π. Σαξώνη προσκόμισε στο δικαστήριο έγγραφα που, σύμφωνα με τον ίδιο, αποδεικνύουν την περιουσιακή κατάσταση του εντολέα για το διάστημα από το 1991 έως το 1998. Μεταξύ αυτών, προσκόμισε φορολογικές δηλώσεις του κατηγορουμένου για την παραπάνω περίοδο, το συμβόλαιο αγοράς της μοναδικής -όπως ισχυρίστηκε- κατοικίας του, την αποδοχή κληρονομιάς, καταστάσεις μισθωμάτων από ακίνητα, μετοχές τραπεζών κ.ά.

«Γίνεται προσπάθεια να παρουσιαστεί μία κατάσταση πλασματική. Δεν ήρθε εξ ουρανού ο Σαξώνης, ούτε ήταν πένης» σημείωσε ο δικηγόρος.

http://www.newsit.gr/