Κυριακή 2 Φεβρουαρίου 2014

Ψήφισμα Δήμου Δίου - Ολύμπου υπέρ των αγροτών

Ευχαριστούμε πάρα πολύ τον αποστολέα του μηνύματος.... Δ.Δίου-Ολύμπου
Ζούμε όλοι μας το τελευταίο χρονικό διάστημα την ανησυχία και την ανασφάλεια που κυριαρχεί στους αγρότες της περιοχής μας, που φαίνεται να ετοιμάζονται για αγωνιστικές κινητοποιήσεις.
Δεν είναι πρώτη φορά που η φτωχομεσαία  αγροτιά, με τη μηχανήματα
της, βρίσκεται στους δρόμους σε όλη την Ελλάδα. Θύμα της κοινής αγροτικής πολιτικής (ΚΑΠ) της Ε.Ε. που κάθε χρόνο χειροτερεύει τη θέση της αγροτιάς και την καταδικάζει, σε φτώχεια και ξεκλήρισμα.
Η διαφορά που υπάρχει από τις προηγούμενες χρονιές, είναι πως η φωνή της απόγνωση είναι φέτος πιο δυνατή μια και δεν μπορούν να επιβιώσουν, δεν μπορούν να σηκώσουν άλλα βάρη.
Ήδη βιώνουν πρωτόγνωρη φτώχεια, ενώ χιλιάδες νοικοκυριά μικρών φτωχών αγροτών στην τελευταία δεκαετία ξεκληρίστηκαν και έφυγαν από το επάγγελμα.
Οι μικρομεσαίοι αγρότες διαμαρτύρονται με το δίκαιό τους για την τεράστια επιβάρυνση τους από το τρίτο μνημόνιο του 2013.
Πρόκειται για μια άγρια επίθεση που εκδηλώνεται με παλιά και νέα σκληρά αντιαγροτικά μέτρα, που στο  βωμό της αναδιοργάνωσης του φορολογικού συστήματος και επαναπροσδιορισμού της θέσης των αγροτών απέναντι στις φορολογικές αρχές  δεν έχει υπάρξει ποτέ άλλοτε τέτοια επιδρομή στο εισόδημα μιας επαγγελματικής τάξης που είναι ίσως και η τελευταία με αδιαμφισβήτητο παραγωγικό ρόλο. Μέτρα όπως άγρια φορολόγηση στο αγροτικό εισόδημα από το πρώτο ευρώ με την υποχρέωση τήρησης βιβλίων και στοιχείων από το νέο έτος, την αισχρή νομοθετική διάταξη για άρση του ασύλου για φορολογικό έλεγχο στο σπίτι, τα χαράτσια στα αγροτεμάχια, στα σπίτια, τις αποθήκες και στα αγροτικά φωτοβολταϊκά, για το αγροτικό ρεύμα  και το αγροτικό πετρέλαιο, για τις δηλώσεις ΟΣΔΕ, τις άδειες των γεωτρήσεων και τις σταυλικές εγκαταστάσεις, για τις μειώσεις στις επιστροφές ΦΠΑ και ειδικού φόρου καυσίμων, για τις νέες περικοπές στις επιδοτήσεις και στις καλλιέργειες που θα επιβληθούν με την νέα ΚΑΠ 2015-2020, τις κατασχέσεις για χρέη, την παρακράτηση από τους τραπεζικούς λογαριασμούς των αγροτών χρημάτων από επιδοτήσεις για εξόφληση χρεών, δικαστικές διώξεις για αγροτικά χρέη.
Όλα αυτά συνοδεύονται με την επανεμφάνιση των αγροτοδικείων που στόχο έχουν την τρομοκράτηση των αγροτών ώστε να μη συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις.
Εδική αναφορά έγινε στην όξυνση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν μικρομεσαίοι κτηνοτρόφοι, οι οποίοι κινδυνεύουν άμεσα με αφανισμό καθώς προχωράει γοργά η συγκέντρωση της κτηνοτροφικής εκμετάλλευσης και παραγωγής σε λίγα χέρια.
Μέσα από νέους φόρους και χαράτσια που έχει επιβάλλει η κυβέρνηση μόνο το 2013 στα πλαίσια και των μέτρων της Ε.Ε., τους αφαιρείται εισόδημα δύο δισεκατομμυρίων ευρώ, ανεβάζοντας το κόστος παραγωγής σε απαγορευτικά επίπεδα. Οι συνέπειες θα είναι βαριές, αφού με τις απελευθερωμένες αγορές από τις πολιτικές της Ε.Ε., θα γίνουν  ακόμα φτηνότερα τα ομοειδή εισαγόμενα προϊόντα και η καταστροφή των φτωχομεσαίων αγροτών όσων έχουν απομείνει θα είναι δεδομένη αφού θα είναι ασύμφορο να παράγουν.
Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Δίου – Ολύμπου:
1.   Εκφράζει την ενεργό συμπαράστασή του στους μικρομεσαίους αγρότες που αποφασίζουν να κινητοποιηθούν ενάντια στις πολιτικές που εξειδικεύοντας τις κατευθύνσεις της Ε.Ε. καταδικάζουν  σε απίστευτη φτώχεια και μιζέρια τη ζωή τους υποθηκεύοντας ταυτόχρονα το μέλλον της ίδιας της αγροτιάς και τν παιδιών της.
2.   Καλεί την Κυβέρνηση να δώσει άμεσα λύση στα δίκαια αιτήματα των αγροτών για την βιωσιμότητα και την ανάπτυξη του αγροτικού τομέα.