Κυριακή 2 Φεβρουαρίου 2014

Οινοπαρουσίαση των τριών νέων κρασιών του Κτήματος Κούρτη

 «Όνειρος» την ελληνική μυθολογία ονομάζονταν η θεότητα που αποτελούσε προσωποποίηση των ονείρων. Ήταν ο άγγελος του Δία  που τον έστελνε στους ανθρώπους την ώρα του ύπνου για να τους συμβουλεύσει, να τους καθοδηγήσει ή να τους κάνει γνωστά αυτά που πρόκειται να
συμβούν.
«ONIROS» το όνομα του νέου κόκκινου κρασιού του Κτήματος Κούρτη «Οινόβιον» και είναι πράγματι όπως και το όνειρο ένα μέσο διαφυγής από την δύσκολη κι ασφυκτική καθημερινότητα και το ταξίδι στην απόλαυση, την ηρεμία, την χαλάρωση και τη διασκέδαση. Η πρώτη του παρουσίαση, μαζί με δύο ακόμη νέα κρασιά του κτήματος, έγινε το βράδυ της Παρασκευής 31 Ιανουαρίου 2014 στο εστιατόριο «Αμάλθεια» (Κατερίνη – Ιπποκράτους 8-10).
Στην πρόσκληση οινοπαρουσίασης του Αποστόλη Κούρτη, ανταποκρίθηκαν πολλοί οινόφιλοι της Πιερίας. Σ’ αυτό φυσικά συνετέλεσε και η προσφορά του Εστιατορίου «Αμάλθεια» που συνδύασε την οινοπαρουσίαση των νέων κρασιών με ένα εξαιρετικό και ξεχωριστό μενού, ειδικά προσαρμοσμένο για την συγκεκριμένη παρουσίαση και σε πολύ καλή και προσιτή τιμή.
Τα τρία νέα κρασιά του Κτήματος Κούρτη είναι το «Oινόβιον 2013» λευκός  ξηρός, το «Οινόβιον 2012» ερυθρός ξηρός και το «ΟNIROS 2011» ερυθρός ξηρός παλαιωμένος η ναυαρχίδα του κτήματος.

Ο Αποστόλης Κούρτης σε μια σύντομη αλλά περιεκτική παρουσίαση περιέγραψε τα νέα κρασιά στους καλεσμένους του, οι οποίοι ήδη είχαν ξεκινήσει να απολαμβάνουν,  ενημερώνοντάς τους για την σύνθεση και τα χαρακτηριστικά του κάθε κρασιού. Όπως τόνισε είναι τρεις νέες ποικιλίες που με μεράκι δημιούργησε το «Κτήμα Κούρτη» και προσδοκά στην θετική ανταπόκριση των οινόφιλων. Ευχαρίστησε όλους όσους ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση καθώς και τους ιδιοκτήτες του εστιατορίου «Αμάλθεια» για την πρώτη και όπως αποδείχτηκε επιτυχημένη συνεργασία οινοπαρουσίασης, καθώς και τον μόνιμο συνεργάτη, ζωγράφο – αγιογράφο κ. Παναηλίδη ο οποίος έχει δημιουργήσει και τις ετικέτες των νέων κρασιών.


Τα νέα κρασιά του Κτήματος Κούρτη

«Οινόβιον 2013» - Λευκό ξηρό
Η παραδοσιακή Αιγαιοπελαγίτικη ποικιλία  Ασύρτικο και η ξενικές  Chardonnay και Trebbiano, αυτό το χαρμάνι των τριών ποικιλιών δημιουργήσαν ένα υπέροχο φρέσκο κρασί που διακρίνεται για το έντονο λαμπερό πρασινοκίτρινο χρώμα και την ισορροπημένη του οξύτητα. Έχει εντυπωσιακή μύτη που κυριαρχούν αρώματα εσπεριδοειδών και μικρών ανθέων που συμπληρώνονται από ένα γεμάτο σώμα με λιπαρότητα και χαρακτηριστική μακρά επίγευση. Είναι ένα φρέσκο κρασί που πίνεται ευχάριστα όλο το χρόνο.

«Οινόβιον 2012» - Ερυθρό ξηρό
Από τις ερυθρές διεθνείς ποικιλίες merlot και Cabernet Sauvignon. Προστέθηκε και Ξινόμαυρο η παραδοσιακή ποικιλία της Μακεδονίας. Το χαρμάνι των τριών ποικιλιών δημιούργησε ένα ιδιαίτερο κρασί που διακρίνεται για το βαθύ κόκκινο χρώμα με έντονες ιώδεις ανταύγειες. Έχει φρουτώδη και πολύπλοκη γεύση με αρώματα φραγκοστάφυλου, βύσσινου και μαρμελάδας. Έχει γεμάτο καλοδομημένο σώμα με έντονη οξύτητα που εξισοροπείται   με την υψηλή  αλκοόλη.

«ONIROS 2011» ερυθρός  ξηρός.
Το «ONIROS 2011» είναι ένα εξαιρετικό χαρμάνι ποικιλίας syrah και του στιβαρού Ξινόμαυρου με το Αγιωργίτικο του Νότου και πινελιές Cabernet Sauvignon που καλλιεργούνται στους αμπελώνες του κτήματος. Ωριμάζει για 15 μήνες σε καινούρια δρύινα βαρέλια .
Είναι ένα κρασί με πυκνό μαυροκόκκινο χρώμα  και μπλέ ανταύγειες. Φρουτώδη κομψή μύτη με αρώματα μικρών κόκκινων φρούτων (αγριοκέρασο, βατόμουρο), μπαχαρικών (πιπέρι, γλυκόριζα) και φυτικές νότες ευκάλυπτου. Ένα άψογα ισορροπημένο νόστιμο κρασί, γεμάτο με καλοδολημένο σώμα και μοναδικό ύφος.

Όπως μας δήλωσε ο Αποστόλης Κούρτης τα τρία νέα κρασιά είναι αποτέλεσμα δημιουργικής προσπάθειας και με πολλή μεράκι και ιδιαίτερη αγάπη για όμορφα οινικά απολαυστικά ταξίδια.

Στο τέλος της οινοπαρουσίασης και ενώ οι καλεσμένοι απολάμβαναν μια παλαιωμένη grappa, κληρώθηκε μια συλλεκτική φιάλη Magnum του Κτήματος Κούρτη με χειρόγραφη ζωγραφική διακόσμηση στη θέση της ετικέτας.

Θα ήταν παράληψη να μην καταγράψουμε το ξεχωριστό μενού του εστιατορίου «Αμάλθεια» που συνόδεψε τα κρασιά του Κτήματος Κούρτη
Τι περιελάμβανε το menu:
Σαλάτα με κρέμα εσπεριδοειδών, κρητικό παξιμάδι και τυρί pecorino
Burger από βουβάλι και αρνί
Κοτόπουλο και χοιρινό αργοψημένο με κρασί ερυθρό συνοδεία δημητριακών με τρούφα
Επιδόρπιο: Μιλφέιγ με κρέμα κυδώνι
 Ήταν πραγματικά μια συμφωνία γεύσεων και αρωμάτων κρασιού και εδεσμάτων που έκανε την οινοπαρουσίαση των νέων κρασιών του Κτήματος Κούρτη πραγματική απόλαυση και γευστική ευωχία.