Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2014

Επιστολή Ξ. Μπαραλιάκου προς τον Υπουργό Παιδείας - Επισήμανση σοβαρής παράλειψης για τον Όλυμπο σε βιβλίο Γεωγραφίας της Ε΄ Δημοτικού

 Την αποκατάσταση της αλήθειας και τη διόρθωση του βιβλίου της Γεωγραφίας που διδάσκονται οι μαθητές της Ε΄ Δημοτικού ζητά με επιστολή του προς τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο ο Πολιτευτής της Νέας Δημοκρατίας και Οικονομολόγος Ξενοφών Μπαραλιάκος.

Συγκεκριμένα στο βιβλίο των συγγραφέων Κωστή Κουτσόπουλου, Μαρίας Σωτηράκου και Μαρίας Ταστσόγλου «Γεωγραφία – Μαθαίνω την Ελλάδα» της Ε΄ Δημοτικού, στο Κεφάλαιο 13 και στη σελίδα 48, σε πίνακα όπου καταγράφονται τα ψηλότερα βουνά της χώρας, αναφέρεται ότι ο Όλυμπος ανήκει στο γεωγραφικό διαμέρισμα της Θεσσαλίας! Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο και με το όρος Σμόλικας, το οποίο ανήκει γεωγραφικά, όπως σημειώνεται, τόσο στην Ήπειρο όσο και στη Μακεδονία.
 Στην επιστολή του προς τον Υπουργό ο κ. Μπαραλιάκος επισημαίνει την παραπάνω παράλειψη υπογραμμίζοντας πως ο Όλυμπος, όπως όλοι γνωρίζουν, βρίσκεται στα νοτιοδυτικά όρια της Μακεδονίας και μεταξύ Πιερίας και Λάρισας. Μάλιστα, όπως τονίζει, ο Μύτικας, που είναι και η ψηλότερη κορυφή του Ολύμπου, με ύψος 2.917 μέτρα, βρίσκεται στον Πιερικό Όλυμπο και επομένως στη Μακεδονία.
Ο κ. Μπαραλιάκος ζητά την παρέμβαση του ίδιου του Υπουργού προς αποκατάσταση της αλήθειας και του σοβαρότατου αυτού λάθους στην επόμενη έκδοση του βιβλίου και προτείνει την άμεση αποστολή διευκρινιστικής οδηγίας στους διδάσκοντες του μαθήματος ώστε να εξηγούν στους μαθητές πως ο Όλυμπος δεν ανήκει μόνο στη Θεσσαλία, αλλά και – κατά κύριο λόγο – στη Μακεδονία.



Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

 Προς τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων,
Κο Αρβανιτόπουλο Κωνσταντίνο 

 Κατερίνη 10-1-2014

Κύριε υπουργέ

Με την παρούσα επιστολή μου θα ήθελα να εκφράσω την έκπληξή μου όταν διαπίστωσα ότι το Σχολικό Βιβλίο της Γεωγραφίας της Ε’ Δημοτικού (το διδάσκεται η κόρη μου) στο Κεφάλαιο 13 στο μάθημα όπου μαθαίνουν τα παιδιά «ποια είναι τα μεγαλύτερα βουνά και οι οροσειρές της Ελλάδας», στον σχετικό πίνακα με τα ψηλότερα βουνά της πατρίδας μας (σελ. 48) αναφέρει ότι το βουνό των Θεών ο Όλυμπος με ύψος 2.917μ., ανήκει γεωγραφικά στην Θεσσαλία! Στην συνέχεια δε του πίνακα (σας τον επισυνάπτω) διαπιστώνω ότι σε άλλες περιπτώσεις όπως π.χ. στον Σμόλικα με ύψος 2.637μ. αναφέρουν οι συγγραφείς και τις δύο γεωγραφικές ενότητες που ανήκει δηλαδή την Ήπειρο και την Μακεδονία.

Επειδή κύριε Υπουργέ θα γνωρίζετε καλύτερα από εμένα ότι το Μυθικό βουνό, ο Όλυμπος, βρίσκεται στα νοτιοδυτικά όρια της Μακεδονίας με την Θεσσαλία, ορίζοντας μάλιστα και τα σύνορα των νομών Πιερίας και Λάρισας παρακαλώ για την αποκατάσταση της αλήθειας να παρέμβετε ώστε να διορθωθεί η ανακρίβεια στην επόμενη έκδοση του συγκεκριμένου βιβλίου. Θα πρότεινα επίσης να σταλεί άμεσα και διευκρινιστική οδηγία σε όλους τους δασκάλους της Ε’ Δημοτικού που διδάσκουν Γεωγραφία με την οποία να επισημαίνεται ότι το βουνό των Δώδεκα Θεών γεωγραφικά ανήκει στην Μακεδονία και στην Θεσσαλία. Και για να είμαστε πιο ακριβείς η υψηλότερη κορυφή ο Μύτικας με τα 2.917 μέτρα βρίσκεται στον Πιερικό Όλυμπο.

Με την ευκαιρία σας εύχομαι καλή χρονιά και κάθε επιτυχία στο δύσκολο έργο σας. 



Με εκτίμηση

Ξενοφών Ε. Μπαραλιάκος
Οικονομολόγος
Πολιτευτής ΝΔ Πιερίας
Βότση 18 Κατερίνη
2351046790