Τετάρτη 8 Ιανουαρίου 2014

Σαμαράς: Ελλάδα και Ευρώπη αφήνουν πίσω τους την κρίση - Μπαρόζο: Αυτή η χρονιά θα είναι καλύτερη

Την πεποίθηση ότι η Ελλάδα και η Ευρώπη αφήνουν πίσω τους την κρίση εξέφρασε ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.


"Η Ελλάδα φιλοδοξεί με την προεδρία της να φέρει πιο κοντά τον Ευρωπαίο πολίτη με την ΕΕ, γι αυτόν το λόγο οι αρχές οι οποίες θα οδηγήσουν τον δρόμο, θα είναι η αντιμετώπιση των ζωτικών προβλημάτων, η οικονομική ανάκαμψη, η καταπολέμηση της ανεργίας, που είναι η μεγάλη σύγχρονη πληγή, η θωράκιση της συνοχής, και κυρίως της κοινωνικής συνοχής, εξωτερικής και εσωτερικής", τόνισε ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε, μεταξύ άλλων, "στόχος είναι κυρίως η διασφάλιση του ενιαίου νομίσματος, του ευρώ". 


Σαμαράς: Οι επόμενες εθνικές εκλογές θα γίνουν το 2016
"Οι επόμενες εθνικές εκλογές θα γίνουν το 2016, υπάρχει σταθερότητα στην Ευρώπη και θα διατηρηθεί" δήλωσε ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, σε ερώτηση κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου. Συνέχισε υποστηρίζοντας ότι το διακύβευμα των ευρωεκλογών είναι εντός ή εκτός Ευρώπης.

"Οι ψηφοφόροι πρέπει να αποφασίσουν κατά πόσο θέλουν ή δεν θέλουν την Ευρώπη. Ελπίζω ότι θα αποφασίσουν υπέρ της Ευρώπης. Υπάρχει και η ευρωσκεπτικιστική άποψη, αλλά δεν συμφωνώ. Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο ηγέτης του επέλεξαν να μην έλθουν στην σημερινή τελετή. Αυτές οι ιδέες είναι αντιευρωπαϊκές, αντιδυτικές και κατά του ΝΑΤΟ. Δεν θεωρώ ότι πρέπει να αναφερθώ σε δίλημμα για τις ευρωεκλογές σήμερα. Σύμφωνα με τον τρίτο νόμο του Νεύτωνα (σ.σ. νόμος δράσης και αντίδρασης), δίνεται η δυνατότητα στους ψηφορόφορους να ψηφίσουν για να εκφράσουν την οργή τους. Έχουμε κόμματα, όπως η Χρυσή Αυγή, που δεν έχουν να κάνουν με τη Δημοκρατία. Καταλαβαίνω ότι κάποιοι ψηφοφόροι θέλουν να εκφράσουν τον θυμό τους για τα μέτρα και τις θυσίες και καταλαβαίνω ότι είναι σε δύσκολη θέση. Έχω, όμως, εμπιστοσύνη ότι θα ψηφίσουν για τη χώρα, που αγαπούν, και για τα παιδιά τους" τόνισε ο πρωθυπουργός.

Αυτή η χρονιά θα είναι καλύτερη από τις προηγούμενες με οικονομικούς όρους, δήλωσε ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, στις κοινές δηλώσεις τους προς τον Τύπο, με τον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά, από το Ζάππειο.

Ο κ. Μπαρόζο χαρακτήρισε την Ελλάδα «έμπειρο πιλότο», καθώς αναλαμβάνει την πέμπτη προεδρία.

Η Ελλάδα είναι πολύ καλά προετοιμασμένη και αποφασισμένη να επιτύχει, είπε, προσθέτοντας ότι θα έχει την πλήρη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Φέτος βγαίνουμε από την ύφεση και πιστεύω ότι, και η Ελλάδα, θα βγει φέτος από την ύφεση» προέβλεψε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Όπως σημείωσε, «το 2013 ήταν ο χρόνος που η ευρωπαϊκή οικονομία έκανε μία στροφή. Το γεγονός ότι είμαστε σήμερα στην Αθήνα και γιορτάζουμε την ευρωπαϊκή Προεδρία δείχνει ότι βγήκαν λάθος οι προβλέψεις ότι η Ελλάδα θα έβγαινε από το ευρώ. Η υπαρξιακή κρίση του ευρώ είναι πίσω μας και βγαίνουμε από την κρίση».

H ελληνική Προεδρία είναι πολύ καλά προετοιμασμένη και η Ελλάδα μπορεί να βασίζεται στην πλήρη υποστήριξη της Κομισιόν, δήλωσε ακόμα ο κ. Μπαρόζο.

Αναφερόμενος στην οικονομική κατάσταση στην Ευρώπη σημείωσε ότι το 2013 είχε πει ότι θα είναι το έτος που η ευρωπαϊκή οικονομία θα έκανε μία στροφή και όντως ήταν μία χρονιά αλλαγής αντιλήψεων για την ευρωπαϊκή οικονομία.

Δεν έχει περάσει πολύς καιρός που διάφοροι έκαναν προβλέψεις ότι η Ελλάδα θα βγει από το ευρώ και η Ευρώπη θα καταρρεύσει, πρόσθεσε, και τόνισε πως το γεγονός ότι είμαστε εδώ δείχνει ότι αυτές οι προβλέψεις ήταν λάθος. 

Η υπαρξιακή κρίση του ευρώ, όπως είχα πει, είναι πίσω μας - είπε ο κ. Μπαρόζο - προβλέποντας ότι βγαίνουμε από την ύφεση. 

"Πιστεύω ότι η Ελλάδα εφέτος θα βγει από την κρίση. Η Ιρλανδία ήταν η πρώτη χώρα που βγήκε από την κρίση. Τα προγράμματα αποδίδουν. Στόχος τους ήταν να αποφευχθεί η άτακτη χρεοκοπία και οι χώρες να μπορούν να σταθούν στα πόδια τους και να μην βασίζονται στην αλληλεγγύη των άλλων χωρών", υπογράμμισε ο κ. Μπαρόζο.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είπε ότι ορισμένες φορές υπάρχει μία αντίληψη που υποτιμά τις τεράστιες προσπάθειες που έχει καταβάλει η ελληνική κυβέρνηση και ο ελληνικός λαός. Η Ελλάδα αναμένεται να βγει από την ύφεση το 2014 και αυτό αποκαθιστά την εμπιστοσύνη των εταίρων της και προσελκύει και διεθνείς επενδυτές, είπε ο κ. Μπαρόζο, σημειώνοντας ότι: «Τα προγράμματα αποδίδουν και δεν πρέπει να σπαταλήσουμε τις προσπάθειες που έγιναν και να διακινδυνεύσουμε την έξοδο από αυτά. Τα θετικά δεν γίνονται άμεσα αντιληπτά από τον απλό πολίτη».

Διαβάστε τη συνέχεια εδώ

ΣΚΑΙ

Follow us: @skaigr on Twitter | skaigr on Facebook



Διαβάστε επίσης
Ρομπάι: Θα σας στηρίξουμε μέχρι την ανάκαμψη
" Όλοι θα πρέπει να αποτίσουμε φόρο τιμής στο θάρρος και την αντοχή των ανθρώπων της Ελλάδας, ανδρών και...
08.01.2014, 21:17
Αισιόδοξα μηνύματα για τη χώρα από το Μέγαρο Μουσικής
Στο Μέγαρο Μουσικής πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη η επίσημη τελετή για την ανάληψη από την Ελλάδα την...
08.01.2014, 20:58
Βενιζέλος: Ευκαιρία να προβάλει η Ελλάδα το κανονικό της πρόσωπο
«Σε εθνικό επίπεδο το εξάμηνο αναδεικνύει την κορυφαία προτεραιότητά μας που είναι η στροφή προς την έξοδο...
08.01.2014, 20:11
ΣΥΡΙΖΑ: Ο Σαμαράς εξακολουθεί να δίνει εξετάσεις εθελόδουλης υποταγής στη Μέρκελ
"Τη στιγμή που το εγχείρημα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης αποδομείται από τους εκφραστές της σκληρής...