Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2014

Σταυρούλα Τσολακίδου: Μια 13χρονη παγκόσμια πρωταθλήτρια

Η είδηση είδε το φως της δημοσιότητας πριν από λίγες ημέρες, ανάμεσα σε 
σκάνδαλα, μίζες, περικοπές και το γνωστό ζοφερό κλίμα: Μια 13χρονη Ελληνίδα, η 
Σταυρούλα Τσολακίδου, έγινε παγκόσμια πρωταθλήτρια στο σκάκι. Είναι από αυτές
τις ειδήσεις που εμφανίζονται για λίγο, ξεπερνιούνται με τη γνωστή τυπική διαδικα-
σία (βραβεύσεις, δηλώσεις, φωτογραφίες, περηφάνια) και κατόπιν περνούν στη λήθη.
Λίγο προτού την προσπεράσει η αδυσώπητη επικαιρότητα, το Άρωμα Γυναίκας θα κάνει μια σειρά αφιερωμάτων  πώς το σκάκι, ένα από τα αρχαιότερα παιχνίδια του κόσμου, σχετίζεται με τη διαπαιδαγώγηση, την ευφυΐα και το ακόνισμα του μυαλού.
Η 28η Δεκεμβρίου του 2013 είναι μια ημέρα που θα θυμάται για πάντα η 13χρονη Σταυρούλα 
Τσολακίδου. Στο εξωτικό Αλ Αϊν των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων όπου διεξήχθη το παγκόσμιο τουρνουά νέων, η τελευταία ημέρα έκλεισε με νίκη της απέναντι στην παίκτρια από το Αζερμπαϊτζάν. «Ηρθες πρώτη», της έλεγαν από την ελληνική αποστολή. Η Σταυρούλα, όμως, όταν σηκώθηκε από τη σκακιέρα, δεν μπορούσε να συνειδητοποιήσει τι ακριβώς είχε συμβεί. Για την ακρίβεια, μέσα της δεν ήταν σίγουρη, καθώς το μόνο που σκεφτόταν ήταν η ισοβαθμία με την ουζμπέκα παίκτρια. Η αγωνία της παρατάθηκε για τέσσερις ακόμη ώρες, μέχρι την τελετή απονομής. Το αποτέλεσμα τη δικαίωσε. Με εννέα βαθμούς σε έντεκα αγώνες (οκτώ νίκες, δύο ισοπαλίες και μία ήττα), όχι μόνο κέρδισε με το κριτήριο ισοβαθμίας, αλλά ήρθε και πρώτη ανάμεσα σε 124 αθλήτριες από 63 χώρες. Οι πρώτοι άνθρωποι στους οποίους έσπευσε να ανακοινώσει το νέο ήταν οι γονείς της. Λίγο αργότερα η φωτογραφία της να κρατά την ελληνική σημαία κυκλοφόρησε στον ελληνικό Τύπο, φέρνοντας το σκάκι ξανά για λίγο στο προσκήνιο.

«Θέλω να γίνω προπονήτρια»
Οταν λίγες ημέρες μετά την επιστροφή της στην Ελλάδα μιλήσαμε στο τηλέφωνο, η Σταυρούλα μού έδωσε την εντύπωση ενός πολύ ώριμου κοριτσιού. «Το σκάκι είναι πολύ σημαντικό για μένα», αναφέρει. «Θέλω να ασχοληθώ μαζί του για πολλά χρόνια. Να γίνω προπονήτρια». «Οχι πρωταθλήτρια; Δεν θέλεις περισσότερες νίκες σε παγκόσμιους αγώνες;», τη ρωτώ. «Είναι κάτι που το ελπίζω», μου απαντά σοβαρά.

Διαβάστε τη συνέχεια εδώ

ektiesthisi.blogspot.gr/