Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2013

ΣΕΒΕ: «Θρησκευτικές πιστοποιήσεις Kosher & Halal - Διαβατήριο για εξαγωγές σε πληθυσμούς εβραίων και μουσουλμάνων σε όλο τον κόσμο»

Ευχαριστούμε πάρα πολύ τον αποστολέα του μηνύματος.... ΣΕΒΕ

 Μεγάλη προσέλευση και ενδιαφέρον είχε η εκδήλωση που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος στις 03.12.13 με τίτλο «Θρησκευτικές πιστοποιήσεις Kosher & Halal – Διαβατήριο για εξαγωγές σε πληθυσμούς Εβραίων και μουσουλμάνων σε όλο τον
κόσμο» στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δημαρχείου Θεσσαλονίκης.

Στην εκδήλωση αυτή, που είχε την αιγίδα του Thessaloniki Food Festival, παρουσιάστηκε  η σημασία της απόκτησης των δύο θρησκευτικών πιστοποιητικών στο σημερινό διεθνή ανταγωνισμό, οι βασικές αρχές τους αλλά και η διαδικασία απόκτησής τους και απαντήθηκε πλήρως ερωτημάτων που έθεσε το κοινό για τα πρακτικά θέματα που ανακύπτουν στην προσπάθεια των επιχειρήσεων για πιστοποίηση.

Στο χαιρετισμό που απηύθυνε ο Αντιπρόεδρος του ΣΕΒΕ κ. Κυριάκος Λουφάκηςανέφερε ότι ο εμπορικός και επιχειρηματικός κόσμος και ειδικά όσοι έχουν εξαγωγική δραστηριότητα οφείλουν να δείχνουν κατανόηση απέναντι στις διαφορετικές πεποιθήσεις και κουλτούρες ανά τον κόσμο. Συγκεκριμένα, τόνισε την αξία των θρησκευτικών πεποιθήσεων, η οποία διαδραματίζει σημαντικό ρόλο για να αποτυπωθούν οι καταναλωτικές τάσεις σε μία αγορά, ειδικότερα σε πληθυσμούς όπου ο τρόπος ζωής και το καταναλωτικό προφίλ προσδιορίζονται σε πολύ μεγάλο βαθμό από τα ήθη και τα έθιμα της θρησκείας. Συμπλήρωσε επίσης ότι οι εξαγωγείς γνωρίζουν πολύ καλά ότι για να μπορέσεις να πουλήσεις στο εξωτερικό πρέπει να μπορείς να ακολουθείς τις απαιτήσεις του πελάτη σου και ότι κλειδί για την επιτυχημένη διεθνοποίηση μίας επιχείρησης είναι πάνω από όλα η κατανόηση και ο σεβασμός της διαφορετικότητας. Ο κ. Λουφάκης πρόσθεσε ότι σύμφωνα με σχετική έρευνα, το 20% των τροφίμων που πωλούνται σε supermarkets των ΗΠΑ είναι πιστοποιημένα με Kosher και μάλιστα, μεγαλώνει ο αριθμός των καταναλωτών που επιλέγουν προϊόντα Kosher ως πιο ποιοτικά, χωρίς να είναι απαραίτητα θρησκευτική τους επιταγή.

Στην εκδήλωση παρουσιάστηκε επίσης η περίπτωση ξενοδοχείου της πόλης μας που εδώ και 17 χρόνια διαθέτει κουζίνα με πιστοποίηση Kosher για να εξυπηρετεί το συνεχώς αυξανόμενο εισερχόμενο τουρισμό από το Ισραήλ.
Πρέπει να σημειωθεί, ότι η ιστορία της Θεσσαλονίκης και η συνύπαρξη για πολλούς αιώνες και των τριών θρησκειών μαζί (χριστιανών, εβραίων και μουσουλμάνων) αποτελεί έναν πλούτο που μπορεί ακόμα και σήμερα να αξιοποιηθεί στην προσπάθεια ανάδειξης της περιοχής σε σημαντικό κέντρο τουρισμού αλλά και παραγωγής. Η γεωγραφική της θέση άλλωστε, ως σημείο συνάντησης της Ανατολής με την Δύση, ευνοεί την προσπάθεια αυτή, ενώ ιδιαίτερης σημασίας γεγονός αποτελεί η ύπαρξη της εβραϊκής κοινότητας στην Θεσσαλονίκη αλλά και της μουσουλμανικής κοινότητας στην Θράκη.

Η απόκτηση των θρησκευτικών πιστοποιητικών δίνει σημαντικά ανταγωνιστικά οφέλη και προσδίδει υπεραξία στα προϊόντα τους, επιτρέποντας παράλληλα την αξιοποίηση νέων ευκαιριών στους τομείς:

§         Επέκταση των εξαγωγών σε χώρες με κύρια θρησκεία την θρησκεία στην οποία αναφέρεται το πιστοποιητικό
§         Επέκταση των εξαγωγών σε χώρες όπου υπάρχουν μεγάλοι πληθυσμοί της θρησκείας που αναφέρεται το πιστοποιητικό (είναι πιο εύκολη η έναρξη συνεργασίας με super market των ΗΠΑ, εάν διαθέτει κανείς πιστοποιητικό Kosher)
§         Αύξηση των πωλήσεων και στην εσωτερική αγορά καθώς οι επισκέπτες από το Ισραήλ ξεπερνούν πλέον τους 400,000 ετησίως, ενώ η Ελλάδα διαθέτει και σημαντική μουσουλμανική μειονότητα που αποτελεί ένα δυναμικό καταναλωτικό κοινό.

Για τους ανωτέρω λόγους ο ΣΕΒΕ, και με την ευκαιρία της νέας υπηρεσίας του Business Trip με πρώτο σταθμό το Tel Aviv, προχώρησε στη διοργάνωση της συγκεκριμένης ημερίδας και προχωρά στην καταγραφή του ενδιαφέροντος των επιχειρήσεων-μελών για τη σύσταση ομάδας-εργασίας με στόχο την εξεύρεση λύσεων για την από κοινού προμήθεια πιστοποιημένων πρώτων υλών, αλλά και την ανάπτυξη των απαιτούμενων συνεργιών στην παραγωγική διαδικασία.
Οι επιχειρήσεις τροφίμων που ενδιαφέρονται σχετικά, παρακαλούμε να  επικοινωνήσουν  με τον Σύνδεσμο στο τηλέφωνο 2310 535.333, αρμόδια για επικοινωνία κα Ευτ. Χριστάκη.

Χορηγοί της εκδήλωσης ήταν οι εταιρίες ΠΙΤΕΝΗ ΑΦΟΙ ΑΒΕΕ, ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΕΙΑPLAISIR, ΙΩΝΙΚΗ ΣΦΟΛΙΑΤΑ AE, ΚΕΧΡΗ Σ. & ΣΙΑ ΟΕ, ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΑ ΚΡΙΤΣΙΝΙΑ ΧΑΝΟΓΛΟΥ ΑΕ.