Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου 2013

Κάντε ό,τι σας υπέδειξε η σύντροφός σας του Die Linke, κύριοι οικονομολόγοι του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ: Δραγασάκη, Μηλιέ, Τσουκαλά...

Κάντε ό,τι σας υπέδειξε η σύντροφός σας του Die Linke, κύριοι οικονομολόγοι του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ: Δραγασάκη, Μηλιέ, Τσουκαλά...
του Ραφαήλ Μεν. Μαϊόπουλου
1.            Η κα Γκαμπριέλε Τσίμερ (πρόεδρος της Ευρωομάδας της Ευρωπαϊκής Ενωτικής
Αριστεράς/Βόρειας Πράσινης Αριστεράς και ηγετικό στέλεχος του γερμανικού ριζοσπαστικού αριστερού κόμματος Die Linke) ανέπτυξε την άποψή της για το κούρεμα του ελληνικού χρέουςκατά τη συνάντηση μελών της Κυβέρνησης με εκπροσώπους της Διάσκεψης των Προέδρων της Ευρωβουλής, στις 26  Νοεμβρίου.
Στη συνέχεια, και επί πέντε συνεχείς μέρες, ακολούθησαν ανακοινώσεις του Γραφείου Τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών, του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, του Γραφείου Τύπου του ΠΑΣΟΚ, δημοσιεύματα στον Τύπο, συζητήσεις στην Τηλεόραση και δηλώσεις της ίδιας για το τι ακριβώς είχε πει η κα Τσίμερ. 
2.            Το δικό μας συμπέρασμα είναι πως, για το ζήτημα του κουρέματος του χρέους, εκτός από άλλα για τα οποία υπήρξαν διαφορετικές ερμηνείες, η κα Τσίμερ μας είπε καθαρά τρία απλά πράγματα:
- Αυτό που “δεν πρέπει να αποπληρωθεί” από το χρέος σας, είναι “το ανήθικο και παράνομο σκέλος του”.
- Πέστε μας πρώτα, εσείς οι έλληνες, ποιο συγκεκριμένα είναι αυτό “το ανήθικο και παράνομο χρέος” και“τότε θα μιλήσουμε” για το κούρεμά του.
- Μ’ αυτόν τον τρόπο θα “προαχθεί η αλληλεγγύη ανάμεσα στους εργαζομένους στην Ελλάδα και τη Γερμανία”.
3.            Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από το “ηχητικό” της τοποθέτησης της κας Τσίμερ για το ελληνικό χρέος, στις 26 Νοεμβρίου, και από τις δύο παρεμβάσεις της –τη δήλωση και την επιστολή στα “ΝΕΑ”– μετά:
 
(α) Στο “ηχητικό” της τοποθέτησής της στις 26 Νοεμβρίου (όπως το απέδωσε, στις 28.11.13, η “ΑΥΓΗ”*), η κα Τσίμερ λέει:
- “Αξιολογήστε το χρέος. Μιλήστε για χρέος που είναι νόμιμο. Για χρέος που είναι παράνομο. Και για χρέος που είναι ανήθικο. Και αφού αξιολογήσετε όλα αυτά, τότε θα μιλήσουμε για κούρεμα του χρέους. Κάντε το πιο συγκεκριμένο, πιο ξεκάθαρο”
- “Κάντε αυτό που πρέπει (homework) και μετά θα έχουμε καλύτερα επιχειρήματα για να δείξουμε και σε άλλες χώρες περισσότερη αλληλεγγύη".
(β) Στη δήλωσή της στις 27 Νοεμβρίου και στην επιστολή της προς  τα "ΝΕΑ", μετά (όπως παρατέθηκαν από την “ΑΥΓΗ” στις 28.11.13 και 29.11.13), η κα Τσίμερ επισημαίνει τι ακριβώς είπε στις 26 Νοεμβρίου:
“Είπα ότι είναι αναγκαίος ο λογιστικός έλεγχος του χρέους, ώστε να αποσαφηνιστεί το ανήθικο και παράνομο σκέλος του, το οποίο δεν πρέπει να αποπληρωθεί.
Είναι μία από τις οδούς για να προαχθεί η αλληλεγγύη ανάμεσα στους εργαζομένους στην Ελλάδα και τη Γερμανία”.
4.           Ας κάνουν λοιπόν “αυτό που πρέπει”, όπως μας (τους) υπέδειξε η γερμανίδα σύντροφός τους του Die Linke, οι οικονομολόγοι του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, οι κ.κ. Δραγασάκης, Μηλιός, Τσουκαλάς κ.α., κι ας πουν συγκεκριμένα –σε μας, την κα Τσίμερ και τους άλλους ευρωπαίους:
- Σε ποιές ευρωπαϊκές χώρες χρωστάμε “ανήθικο και παράνομο χρέος”.
- Σε ποιο ύψος ανέρχεται σήμερα αυτό το “ανήθικο και παράνομο χρέος” για κάθε μία από τις χώρες αυτές (και σε ποιο  για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα).
Αν, βεβαίως, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ συμφωνεί με αυτά που υπέδειξε ότι “πρέπει να κάνουμε” το στέλεχος του γερμανικού ριζοσπαστικού αριστερού κόμματος Die Linke.
 
* σημειώνοντας ότι “επίκειται η δημοσίευση ολόκληρης της τοποθέτησης της Γκ. Τσίμερ, σύμφωνα με την ηχογράφηση της συνεργάτιδός της” (δημοσίευση που δεν την έχουμε ακόμη δει).