Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2013

Ενδείξεις για πετρέλαιο

Ενδείξεις για κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αέριο στον Ιόνιο και στην Κρήτη δείχνουν οι έρευνες της νορβηγικής εταιρείας PGS. 
Η εταιρεία διαπιστώνει γεωλογικές αναλογίες ανάμεσα στην υποθαλάσσια περιοχή του
Β. Ιονίου και περιοχών της Ιταλίας και της Αλβανίας όπου έχουν εντοπιστεί κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Η PGS που διεξήγαγε τις σεισμικές έρευνες στο Ιόνιο και τη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης, κάνει λόγο για «διαφοροποιημένα γεωλογικά χαρακτηριστικά του ελληνικού υπεδάφους και αντίστοιχη ποικιλία πιθανού πετρελαϊκού δυναμικού» και επισημαίνει ακόμη ότι το κοίτασμα πετρελαίου που έχει ανακαλυφθεί στο Κατάκολο (από το 1981) αποτελεί απόδειξη της ύπαρξης συστήματος υδρογονανθράκων στη δυτική Πελοπόννησο, ενώ η περιοχή νότια της Κρήτης παραμένει ανεξερεύνητη.

Τα στοιχεία βρίσκονται ακόμα υπό επεξεργασία, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί στις αρχές του 2014. 

Θα ακολουθήσει στα μέσα της χρονιάς η προκήρυξη διαγωνισμών για την παραχώρηση περιοχών σε πετρελαϊκές εταιρίες για έρευνες.
Πρόσκληση για επενδύσεις στις έρευνες υδρογονανθράκων στην Ελλάδα απύηθυνε ο Γ. Μανιάτης από το βήμα διεθνούς συνεδρίου, όπου μετείχαν περισσότερα από 150 στελέχη μεγάλων πετρελαϊκών επιχειρήσεων από Ευρώπη, Ασία και ΗΠΑ.

Ήδη ο διευθύνων σύμβουλος των Ελληνικών Πετρελαίων, Γ. Κωστόπουλος, ανέφερε μιλώντας στο ίδιο συνέδριο ότι τα ΕΛΠΕ θα συμμετάσχουν στον γύρο παραχωρήσεων, σε κοινοπραξία με άλλες πετρελαϊκές εταιρίες. 


http://www.rthess.gr/articles_det.asp?artid=50359