Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2013

ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΖΗΤΟΥΣΕ ΧΡΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΥΣ ΠΕΡΑΣΕΙ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ

Ρεπορτάζ: Παναγιώτης Βλαχουτσάκος, Κωνσταντίνα Αναστασία Τζάνου, Φίλιππος Καραμέτος
Aπομεσήμερο Τετάρτης, σε Ανώτατο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα της Κεντρικής Ελλάδας.
Στο διάδρομο, έξω από το εργαστήριο επικρατεί συνωστισμός. Πάνω από 10 φοιτητές

συνομιλούν μεταξύ τους με το βλέμμα καρφωμένο στην πόρτα. Περιμένουν καρτερικά μέχρι να τους δοθεί το «πράσινο φως» για να εισέλθουν.
Μετά από λίγα λεπτά, δύο φοιτητές κάνουν την εμφάνιση τους από τα ενδότερα του εργαστηρίου, γνέφοντας στους συμφοιτητές τους με νόημα ότι όλα πήγαν καλά. Στη συνέχεια εμφανίζεται ο καθηγητής και «διατάζει» πέντε από αυτούς να μπουν μέσα και να κλείσουν την πόρτα.

«Είναι και τα άλλα παιδιά μαζί μας, απλά δεν μπήκαμε όλοι μαζί. Χθες μας είπες αν μπορούμε να βρούμε και άλλους φοιτητές και το κάναμε» ψελλίζει ένας από τους νεαρούς. 

«Ναι, σας το είπα. Εντάξει θα πάτε όλοι μαζί. Θα το περάσετε το μάθημα, θα πάρετε 8... με 100 ευρώ» απαντά ο καθηγητής, ο οποίος φαίνεται να καταλαβαίνει τι εννοεί ο συνομιλητής του.

Κάπως έτσι ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις. Οικονομικές προτάσεις αρχίζουν να «πέφτουν στο τραπέζι», καθώς οι φοιτητές προσπαθούν να εξασφαλίσουν όσο το δυνατόν καλύτερο βαθμό με τα λιγότερα χρήματα.

Το video – ντοκουμέντο που εστάλη στο zougla.gr, αποδεικνύει ότι σε ένα από τα πιο γνωστά ιδρύματα της Ελλάδας, αν τα πορτοφόλια είναι γεμάτα, η «γνώση» περιττεύει…


«Δεν πέφτω άλλο»

Οι τιμές που ακούγονται, κυμαίνονταν μεταξύ 80 και 130 ευρώ. Αυτό που αλλάζει είναι ο βαθμός.


Ο καθηγητής δεν κάνει μειώσεις. «Δεν είναι πολλά. Εδώ αυτός τα χαλάει στα μπουζούκια σε ένα βράδυ. Άντε τώρα. Το έχουμε φτάσει λες και πας να ανοίξεις μπουκαλάκι. Το έχουμε ξεφτιλίσει» λέει κάποια στιγμή σε μια προσπάθεια να δικαιολογηθεί για τις... τιμές του.

Τελικά ο «τιμοκατάλογος» διαμορφώνεται ως εξής. Με 100 ευρώ εξασφαλίζεται ένα 8αρι, με 120 ευρώ ένα 9αρι και με 130 ευρώ εξασφαλίζεται η αρίστευση! Και όλα αυτά χωρίς να χρειαστεί καν οι φοιτητές να μπουν στον κόπο να γράψουν στις εξετάσεις…

«Είμαι καθηγητής, κάνω ότι θέλω»
Ενδεικτική της προκλητικής στάσης που τηρεί ο εν λόγω καθηγητής του ιδρύματος, είναι η απάντηση που δίνει σε έναν φοιτητή ο οποίος τον ρωτά αν -μετά την καταβολή των χρημάτων- ο βαθμός είναι εγγυημένος. 

«Αυτός θα μας τρελάνει ρε. Δηλαδή… ποιος είναι ο καθηγητής ρε;» φωνάζει γελώντας, ενώ «αποστομωτική» είναι και η δήλωση του προς τους μαθητές ότι, παρ’ όλο που οι εκπαιδευτικοί απεργούν και οι σχολές θα κλείσουν για κάποιο διάστημα, αυτός θα παραμείνει… «ανοιχτός».



http://www.zougla.gr/