Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2013

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΔΙΟΥ-ΟΛΥΜΠΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΟΥ 2014

Ευχαριστούμε πάρα πολύ τον αποστολέα του μηνύματος.... ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΔΙΟΥ-ΟΛΥΜΠΟΥ
Συζητήθηκε ο προϋπολογισμός του δήμου Δίου-Ολύμπου  για το 2014 σε μια περίοδο που τα λαϊκά στρώματα της περιοχής μας αγκομαχούν υπό το βάρος της αντιλαϊκής πολιτικής που βιώνουν
καθημερινά στο πετσί τους.
Η κατάσταση στον δήμο μας δεν διαφέρει από την συνολικότερη κατάσταση της χώρας. Δίπλα στους  άνεργους στέκει ο απλήρωτος, λίγο πιο δίπλα αυτός που έβαλε λουκέτο στο μικρομάγαζο του και αυτός που ετοιμάζεται να το κλείσει αλλά κι αυτός που πήρε το δρόμο της μετανάστευσης για να βρει ένα μεροκάματο. Λίγο παραπέρα ο συνταξιούχος που από τα λιγοστά λεφτά της σύνταξης πρέπει να θρέψει δυο και τρεις οικογένειες.
Η εικόνα συμπληρώνεται από τα δεκάδες χαράτσια, την φορολόγηση σε ότι κινείται και αναπνέει, το κομμένο ρεύμα της ΔΕΗ, τις τεράστιες οφειλές σε ασφαλιστικά ταμεία που ακόμα και αυτοί που κατάφερναν να τις πληρώνουν ετοιμάζονται να πάρουν το «έπαθλο» των κουτσουρεμένων  300 ευρώ αντί για σύνταξη.
Ο φετινός προϋπολογισμός της Δημοτικής Αρχής, που έγινε χωρίς καμιά εισήγηση, χωρίς να παρουσιαστούν οι στόχοι και τα οράματα της Δημοτικής Αρχής  δείχνουν ξεκάθαρα ότι η πολιτική βούληση της Διοίκησης  εντάσσεται πλήρως στη λογική των μνημονίων και της δημοσιονομικής πειθαρχίας της συγκυβέρνησης  ΝΔ-ΠΑΣΟΚ. Κινείται στην ίδια αντιλαϊκή ρότα όλων των προηγούμενων, ενταγμένος στον κρατικό προϋπολογισμό  και έχοντας παράλληλα και τον βούρδουλα της ασφυκτικής επιτροπείας – εποπτείας  του παρατηρητηρίου των ΟΤΑ,  από το υπουργείο Εσωτερικών που μπορεί να επιφέρει μέχρι και παρακράτηση των ΚΑΠ σε περίπτωση μη συμμόρφωσης στις υποδείξεις και στα πλάνα του μεσοπρόθεσμου.
Τα όποια έργα αλλά και οι κοινωνικές δομές χρηματοδοτούνται από προγράμματα ΕΣΠΑ και όχι από τον κρατικό προϋπολογισμό με άμεση συνέπεια να μείνουν μετέωρα και να μην υλοποιηθούν σε περίπτωση μη έγκρισης των προγραμμάτων. Ενώ τα ψίχουλα για τις επιχορηγήσεις των σχολικών επιτροπών  βρίσκονται πραγματικά πολύ μακριά από τις ανάγκες και δεν φτάνουν να καλύψουν ούτε καν τα λειτουργικά έξοδα.
Η Λαϊκή Συσπείρωση Δίου-Ολύμπου καταψηφίζει  τον προϋπολογισμό  του 2014 ως αντιλαϊκό που δεν ανταποκρίνεται στο ελάχιστο στις ανάγκες ζωής της λαϊκής οικογένειας του δήμου αναδεικνύοντας τις πλευρές του που θα έχουν άμεσες συνέπειες στην τσέπη και στη ζωή του δημότη. Στον προϋπολογισμό του Δήμου Δίου-Ολύμπου του 2014 :
  • Αποτυπώνεται η μείωση - σαν ποσοστό επί των εσόδων - των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ) και η αύξηση των τελών, φόρων και προστίμων. Μελετώντας κανείς τα νούμερα του προϋπολογισμού διαπιστώνει ότι τα έσοδα που προβλέπονται από δημοτικά τέλη, φόρους και πρόστιμα αντιστοιχούν περίπου στο 60% των εσόδων ενώ η κρατική χρηματοδότηση προϋπολογίζεται στο 40%.
  • Αποτυπώνεται η απαξίωση των υπηρεσιών του Δήμου, η μείωση του προσωπικού, η μείωση μισθών και δικαιωμάτων των εργαζομένων στον Δήμο, η αύξηση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων. Οι προσλήψεις με δίμηνη απασχόληση αποτελεί πάγια τακτική στην υπηρεσία καθαριότητας αλλά και στον παιδικό σταθμό.  Άλλωστε οι απολύσεις και οι ελλείψεις σε προσωπικό  κάνουν σχεδόν αδύνατη την λειτουργία δομών και οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στο άνοιγμα της πόρτας στους μεγαλοεπιχειρηματίες.
  • Αποτυπώνεται η τάση ιδιωτικοποίησης των υπηρεσιών του Δήμου και το «αλισβερίσι» με τους εργολάβους.
  • Αποτυπώνεται η μεταφορά αρμοδιοτήτων της κεντρικής διοίκησης στην τοπική διοίκηση με μειωμένη χρηματοδότηση.
  • Επιβεβαιώνεται και εδώ, αυτό που λέμε τα τελευταία χρόνια, ότι δεν υπάρχει πια τοπική αυτοδιοίκηση, αλλά, τοπική διοίκηση - μακρύ χέρι του καπιταλιστικού κράτους.
Και για να μην ξεχνιόμαστε, ο "Καλλικράτης",  είναι συνέχεια μιας εικοσαετίας αντιδραστικών αλλαγών στη διοικητική δομή της χώρας. Ισχυρίζεστε συνήθως -γιατί  έτσι σας βολεύει- ότι ο "Καλλικράτης" ατύχησε γιατί συνέπεσε με την κρίση και δεν προχωράει εύκολα, όταν έχουμε τη μείωση των πόρων, γιατί κινδυνεύει η πτώχευση της χώρας. Για μας, αυτό πρόκειται για μια πολιτική απάτη, αφού επιδιώκετε να θολώσετε τα νερά, να καλύψετε το κύριο, ότι δηλαδή και εσείς, οι δημοτικές αρχές τόσα χρόνια  συμμετέχετε στον πόλεμο στηρίζοντας το σύστημα που έχει εξαπολύσει πόλεμο σε βάρος της εργατικής τάξης και όλων των εργαζομένων, η κυβέρνηση και γενικά οι μηχανισμοί  της.
Στις δακρύβρεχτες τοποθετήσεις «τι να κάνουμε, διαχειριζόμαστε τη μιζέρια μας»,  ή αυτό που συνήθως επικαλούνται ότι ο  προϋπολογισμός  είναι αναγκαστικός και υποχρεωτικός διαφορετικά δε θα μπορεί η Διοίκηση να κάνει καμία κίνηση ή δοσοληψία, εμείς επαναλαμβάνουμε τον εθνικό μας ποιητή: "Ο καθείς και τα έργα του".
Στην ερώτηση που  θα βρεθούν όλα αυτά τα χρήματα,  απαντάμε πως μπορεί να βρεθούν πρώτα και κύρια από την φορολόγηση του μεγάλου κεφαλαίου με 45%, φορολόγηση της εκκλησιαστικής περιουσίας, αύξηση του Φ.Π.Α στα είδη πολυτελείας, επιστροφή των παρακρατηθέντων ΚΑΠ.
Όλο αυτό το πλαίσιο διεκδίκησης προϋποθέτει οργανωμένο μαζικό αγώνα που θα παλεύει όχι μόνο για την βελτίωση της καθημερινότητας του αλλά και για ένα άλλο δρόμο ανάπτυξης που ο λαός θα κάνει κουμάντο στον τόπο του, προϋποθέτει επίσης ένα κίνημα που από την πλούσια πείρα του θα βγάζει συμπεράσματα, θα καταφέρνει να μην παγιδεύεται και να αποκαλύπτει τον εχθρό του όποιο προσωπείο κι αν φορέσει αυτός για να τον ξεγελάσει.
Καλούμε το λαό του Δήμου Δίου-Ολύμπου να αντιπαλέψει  αυτή την αντιλαϊκή πολιτική του κράτους του κεφαλαίου και της Δημοτικής Αρχής. Αυτά τα  μέτρα ήρθαν για να μείνουν, θα ακολουθήσουν και άλλα, είτε με «μνημονιακές», είτε με «αντιμνημονιακές» κυβερνήσεις, είτε με «μνημονιακές», είτε με «αντιμνημονιακές» δημοτικές αρχές, με μνημόνια ή χωρίς μνημόνια. 

Για τη Λαϊκή Συσπείρωση Δίου-Ολύμπου
Η Δημοτική Σύμβουλος
Κατερίνα Κουρίτα