Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2013

Ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τις καταχρηστικές και παράνομες κατασχέσεις για οφειλές προς το δημόσιο

Ευχαριστούμε πάρα πολύ τον αποστολέα του μηνύματος.... ΣΥΡΙΖΑ ΠΙΕΡΙΑΣ
Ερώτηση, σχετικά με τις καταχρηστικές και παράνομες κατασχέσεις σε λογαριασμούς πολιτών για οφειλές προς το δημόσιο, κατέθεσαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με πρωτοβουλία των βουλευτών Λάρισας  Δημήτρη Γελαλή και Ηρώ Διώτη, προς τους υπουργούς Οικονομικών, Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Στην ερώτηση επισημαίνουν τις βαρύτατες κυβερνητικές ευθύνες και τονίζουν ότι: «Το  υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να αυξήσει την εισπραξιμότητα των ληξιπρόθεσμων οφειλών και να καλύψει την τρύπα στα φορολογικά έσοδα που εισπράττονται από τις ΔΟΥ (το μήνα Αύγουστο η απόκλιση ήταν 14,1% έναντι του στόχου), επιλέγει να διατάσει μαζικές κατασχέσεις  ακόμα και σε βάρος συμπολιτών μας που βρίσκονται σε κατάσταση ένδειας.
Οι τράπεζες φτάνουν να δεσμεύουν ακόμα και επιδόματα ανεργίας, παρά το γεγονός ότι σύμφωνα με το νόμο τα ποσά αυτά είναι ακατάσχετα, ανεκχώρητα και ασυμψήφιστα.
Οι πολίτες που ανακαλύπτουν ότι οι  τραπεζικοί τους  λογαριασμοί άδειασαν παράνομα καταγγέλλουν ότι δεν μπορούν να βρουν το δίκιο τους γιατί, Εφορία και Τράπεζα τους παραπέμπουν η μία στην άλλη, χωρίς όμως να δίνεται λύση».
Με βάση τα παραπάνω, ρωτούν τους αρμόδιους Υπουργούς: «Θεωρούν  νόμιμες και συμβατές με την αξιοπρέπεια και την ανάγκη επιβίωσης ενός λαού κατασχέσεις μισθοδοσίας, συντάξεων, επιδομάτων ανεργίαςκαι βοηθημάτων για οφειλές σε καθυστέρηση, όταν ο μισθός/σύνταξη/επίδομα ανεργίας/βοήθημα αποτελεί το μόνο έσοδο και δεν επαρκεί για τη συντήρηση  του οφειλέτη και της οικογένειας του; Θα  διασφαλιστεί ως ακατάσχετο ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ  το ελάχιστο εισόδημα των 1000 ευρώ μηνιαίως από σύνταξη, μισθό ή επίδομα για τους οφειλέτες που δεν έχουν άλλα εισοδήματα, ώστε να μη βρεθούν περισσότεροι συμπολίτες μας στον δρόμο ή θα μειωθεί /καταργηθεί, όπως αναφέρουν πρόσφατα δημοσιεύματα; Γιατί  πριν γίνει μια κατάσχεση  δεν ελέγχεται  εάν ο τραπεζικός λογαριασμός μπορεί να κατασχεθεί, όπως για παράδειγμα οι λογαριασμοί μισθοδοσίας ή τα επιδόματα ανεργίας; Θα βγει άμεσα  από το Υπουργείο Οικονομικών επιστολή προς τις τράπεζες για να συμμορφωθούν με τον Κ.ΕΔ.Ε. που δεν επιτρέπει κατάσχεση σε μισθούς/συντάξεις/ βοηθήματα εφόσον είναι μέχρι 1000 ευρώ μηνιαίως; Θα προχωρήσουν άμεσα σε πειθαρχικούς, διοικητικούς και νομικούς ελέγχους προς τις τράπεζες για να επιβληθούν οι σχετικές κυρώσεις;»
 
Ολόκληρη η ερώτηση, για την πληρέστερη ενημέρωσή σας, είναι η ακόλουθη:
  Αθήνα, 21.10.2013
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς κ.κ. Υπουργούς
-Οικονομικών
-Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας
-Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
ΘΕΜΑ: Καταχρηστικές και παράνομες κατασχέσεις  για οφειλές προς το Δημόσιο
Σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (Κ.Ε.Δ.Ε.) ,δεν επιτρέπεται η επιβολή κατάσχεσης επί μισθών, συντάξεων ή ασφαλιστικών βοηθημάτων που καταβάλλονται περιοδικά σε βάρος οφειλετών του Δημοσίου, εφόσον το ποσό αυτών αφαιρουμένων των υποχρεωτικών εισφορών, είναι μέχρι χίλια (1.000) ευρώ, μηνιαίως. Αν ο μισθός, η σύνταξη ή το βοήθημα υπερβαίνει το ποσό αυτό, επιτρέπεται η κατάσχεση του 25%, όμως το εναπομένον ποσό πρέπει να  μην είναι κατώτερο των χιλίων (1.000) ευρώ.
Το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να αυξήσει την εισπραξιμότητα των ληξιπρόθεσμων οφειλών  και να καλύψει την τρύπα στα φορολογικά έσοδα που εισπράττονται από τις ΔΟΥ (το μήνα Αύγουστο η απόκλιση ήταν 14,1% έναντι του στόχου), επιλέγει να διατάσει μαζικές κατασχέσεις  ακόμα και σε βάρος συμπολιτών μας που βρίσκονται σε κατάσταση ένδειας.
Οι τράπεζες φτάνουν να δεσμεύουν ακόμα και επιδόματα ανεργίας, παρά το γεγονός ότι σύμφωνα με το νόμο τα ποσά αυτά είναι ακατάσχετα, ανεκχώρητα και ασυμψήφιστα.
Για παράδειγμα πολίτης που όφειλε στην εφορία 1300 ευρώ κατήγγειλε ότι κατασχέθηκε από τον τραπεζικό λογαριασμό του το επίδομα ανεργίας που λάμβανε ως δικαιούχος από τον ΟΑΕΔ, το οποίο δεν ήταν ούτε 400 ευρώ. Σε αυτή την περίπτωση το πρόσχημα ήταν ότι η τράπεζα «δεν γνώριζε»  πως  επρόκειτο για επίδομα που είναι ακατάσχετο από το νόμο, εφόσον ο δικαιούχος δεν ζήτησε να του κατατεθεί σε ειδικό λογαριασμό!
Σε άλλη περίπτωση, κατασχέθηκε το ετήσιο φοιτητικό επίδομα στέγασης άνεργης μητέρας δύο παιδιών-φοιτητών (μονογονεϊκή  οικογένεια) από  τραπεζικό λογαριασμό που άνοιξε για να κατατεθεί το επίδομα αυτό, το οποίο σύμφωνα με το άρθρο 982 του Κ. Πολ. Δικ. είναι ακατάσχετο. Καθημερινά πλέον έρχονται στο φώς νέες περιπτώσεις παράνομων κατασχέσεων και μάλιστα σε λογαριασμούς μισθοδοσίας.
Οι πολίτες που ανακαλύπτουν ότι οι  τραπεζικοί τους  λογαριασμοί άδειασαν παράνομα καταγγέλλουν ότι δεν μπορούν να βρουν το δίκιο τους γιατί, Εφορία και Τράπεζα τους παραπέμπουν η μία στην άλλη, χωρίς όμως να δίνεται λύση.  
Επειδή την εποχή των μνημονίων δεν υπάρχει αυτονόητο και θα πρέπει να  διασφαλιστεί το δικαίωμα  των χαμηλόμισθων, των χαμηλοσυνταξιούχων και των ανέργων ή απόρων που λαμβάνουν κάποιο πενιχρό επίδομα και δεν έχουν άλλα εισοδήματα,  να  μπορούν να ζήσουν.
Επειδή όλα αυτά δημιουργούν ζήτημα εκφοβισμού συμπολιτών μας που βρίσκονται σε οικονομική ανέχεια
Ερωτάται ο κ. Υπουργός Οικονομικών:
1.      Θεωρεί  νόμιμες και συμβατές με την αξιοπρέπεια και την ανάγκη επιβίωσης ενός λαού κατασχέσεις μισθοδοσίας, συντάξεων, επιδομάτων ανεργίας  και βοηθημάτων για οφειλές σε καθυστέρηση, όταν ο  μισθός/σύνταξη/επίδομα ανεργίας/βοήθημα αποτελεί το μόνο έσοδο και δεν επαρκεί για τη συντήρηση  του οφειλέτη και της οικογένειας του ;
2.      Θα  διασφαλιστεί ως ακατάσχετο ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ  το ελάχιστο εισόδημα των 1000 ευρώ μηνιαίως από σύνταξη, μισθό ή επίδομα για τους οφειλέτες που δεν έχουν άλλα εισοδήματα, ώστε να μη βρεθούν περισσότεροι συμπολίτες μας στον δρόμο ή θα μειωθεί /καταργηθεί, όπως αναφέρουν πρόσφατα δημοσιεύματα;
3.      Γιατί  πριν γίνει μια κατάσχεση  δεν ελέγχεται   εάν ο τραπεζικός λογαριασμός μπορεί να κατασχεθεί , όπως για παράδειγμα οι λογαριασμοί μισθοδοσίας ή τα επιδόματα ανεργίας; Θα βγει άμεσα  από το Υπουργείο Οικονομικών επιστολή προς τις τράπεζες για να συμμορφωθούν με τον Κ.Ε.Δ.Ε.;
 
Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί Οικονομικών, Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας και Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων:
 
4.      Θα προχωρήσουν άμεσα σε πειθαρχικούς, διοικητικούς και νομικούς ελέγχους προς τις τράπεζες για να επιβληθούν οι σχετικές κυρώσεις;
 
 
     
Οι ερωτώντες βουλευτές
Δημήτρης Γελαλής
Ζαχαριάς Κώστας
Συρμαλένιος Νίκος
Διακάκη Μαρία
Στρατούλης Δημήτρης
Βαρεμένος Γιώργος
Κριτσωτάκης Μιχάλης
Δερμιτζάκης Κώστας
Δούρου Ρένα
Παπαδημούλης Δημήτρης
Βούτσης Νίκος
Σαμοΐλης Στέφανος
Μπάρκας Κώστας
Διώτη Ηρώ
Κοδέλας Δημήτρης
Γάκης Δημήτρης
Τσουκαλάς Δημήτρης
Παναγούλης Στάθης
Χατζηλάμπρου Βασίλης
Μπόλαρη Μαρία
Βαλαβάνη Νάντια
Διαμαντόπουλος Βαγγέλης
Τριανταφύλλου Μαρία
Κανελοπούλου Μαρία
Κατριβάνου Βασιλική
Αμανατίδου Λίτσα
Γαΐτάνη Ιωάννα
Μιχαλάκης Νίκος