Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2013

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΜΒΟΛΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΛΥΣΣΑΣ

Ευχαριστούμε πάρα πολύ τον αποστολέα του μηνύματος.... Π.Ε.ΠΙΕΡΙΑΣ
Από τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ανακοινώνεται ότι ξεκίνησε ο εμβολιασμός των κόκκινων αλεπούδων.
          Ο εμβολιασμός πραγματοποιείται από αέρος με τη ρίψη εμβολίων-δολωμάτων, με
σκοπό την κατανάλωσή τους από τις αλεπούδες και την ανοσοποίησή τους κατά της λύσσας. Τα εμβόλια δολώματα (Rabigen SAG2-Virbac) έχουν παραλληλόγραμμο σχήμα καφέ χρώματος (μοιάζουν με σοκολάτα), φέρουν στην επιφάνειά τους ειδική σήμανση-προειδοποίηση να μην αγγίζονται και έχουν μυρωδιά ψαριού. Στο εσωτερικό τους περιέχουν μια πλαστική κάψουλα γεμάτη με το εμβόλιο σε υγρή μορφή (Εικόνα 1).
 Εικόνα 1: Εμβόλιο Λύσσας

          Η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας εφιστά ιδιαίτερη προσοχή στους πολίτες ώστε:

1. Να μην ακουμπούν το εμβόλιο δόλωμα. Αν βρουν ένα εμβόλιο δόλωμα κατά τη διάρκεια του περιπάτου, της άθλησης κ.λπ. (στο δρόμο, στο προαύλιο, στο μονοπάτι, στο χώρο άθλησης) σε καμία περίπτωση μην έρθουν σε επαφή με αυτό με γυμνά χέρια. Εφόσον το εμβόλιο δεν είναι κατεστραμμένο, να  πιάσουν το δόλωμα με ένα γάντι ή πλαστική σακούλα και να το προσκομίσουν στις τοπικές κτηνιατρικές αρχές ή να το αφήσουν  σε κάποια μη κατοικημένη περιοχή (δάσος, αγρός), ώστε να μην έρθει σε επαφή με ανθρώπους.
2. Αν το εμβόλιο δόλωμα είναι άθικτο και δεν υπάρχει επαφή με το υγρό της κάψουλας που βρίσκεται στο εσωτερικό του εμβολίου δολώματος, δεν υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης. Ωστόσο, οι πολίτες δεν πρέπει να ακουμπούν  με γυμνά χέρια το εμβόλιο δόλωμα.
3. Σε περίπτωση επαφής με το υγρό περιεχόμενο της κάψουλας του εμβολίου δολώματος, να επικοινωνούν αμέσως με γιατρό.

            Τονίζεται ιδιαιτέρως ότι κυνηγοί, γεωργοκτηνοτρόφοι ή και απλοί πολίτες που διαπιστώσουν σκύλο ιδιοκτησίας τους να περιεργάζεται ή να καταναλώνει ένα τέτοιο δόλωμα δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να επιχειρήσουν να του το αποσπάσουν από το στόμα. Σημειώνεται πως σκύλοι και λοιπά κατοικίδια σαρκοφάγα δεν κινδυνεύουν αλλά και δεν αποκτούν ανοσία από το εμβόλιο.
            Σε κάθε περίπτωση απαιτείται η επαγρύπνηση και συνεργασία όλων των Φορέων αλλά και των πολιτών για την καταπολέμηση της σοβαρής αυτής απειλής για τη δημόσια υγεία.