Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2013

Αντ. Σαμαράς: Δεν εκβιαζόμαστε, ούτε εκβιάζουμε

Αντ. Σαμαράς: Δεν εκβιαζόμαστε, ούτε εκβιάζουμε
Ως τη «μητέρα των μαχών» αντιμετωπίζει η κυβέρνηση την επικείμενη διαπραγμάτευση με την τρόικα για τα προαπαιτούμενα της δόσης του 1,1 δισ. ευρώ, το χρέος, καθώς και το
δημοσιονομικό κενό.

Στο Μέγαρο Μαξίμου δηλώνουν αποφασισμένοι να επιμείνουν μέχρι τέλους στη θέση ότι δεν τίθεται θέμα νέων δημοσιονομικών μέτρων και πως αφού η Ελλάδα έχει τηρήσει στο ακέραιο τις δεσμεύσεις της, τώρα είναι η σειρά των εταίρων να πράξουν το ίδιο.

Χαρακτηριστική της θέσης της κυβέρνησης σε αυτή τη χρονική συγκυρία είναι η φράση που, σύμφωνα με το «Έθνος της Κυριακής», διατύπωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, μιλώντας πριν από λίγες ημέρες σε στενούς του συνεργάτες: «Για την κυβέρνηση δεν τίθεται θέμα νέων μέτρων. Η Ελλάδα έχει τηρήσει στο ακέραιο τις υποχρεώσεις της και αυτό αναμένει από τους εταίρους της. Δεν εκβιαζόμαστε, ούτε εκβιάζουμε. Δικαιούμαστε λύση σε ό,τι αφορά το χρέος, άμεσα, έτσι ώστε να ξεκαθαρίσει πλήρως το τοπίο».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο πρωθυπουργός είναι έτοιμος να «παίξει» το «χαρτί» της πολιτικής διαπραγμάτευσης, στην περίπτωση που οι εκπρόσωποι των δανειστών επιμείνουν στις απαιτήσεις τους για την υπογραφή ενός νέου Μνημονίου, το οποίο πιθανόν να συνοδεύεται από νέα μέτρα. Όπως ανέφερε στην εφημερίδα τακτικός συνομιλητής του Αντώνη Σαμαρά, ο πρωθυπουργός είναι έτοιμος να μεταβεί στο Βερολίνο, αμέσως μόλις σχηματιστεί κυβέρνηση και να θέσει το σύνολο των θεμάτων στην καγκελάριο Μέρκελ.

Γ. Στουρνάρας: Συμφωνία μόνο χωρίς δημοσιονομικά μέτρα
Την ίδια ώρα, μήνυμα προς την τρόικα ότι η επιμονή της για πρόσθετα μέτρα δεν έχει λογική ούτε οικονομική ούτε πολιτική, στέλνει μέσω της «Καθημερινής της Κυριακής» ο Γιάννης Στουρνάρας. Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, ύστερα από τέσσερα χρόνια δημοσιονομικής προσαρμογής, οι εκπρόσωποι των δανειστών πρέπει να αντιμετωπίσουν την Ελλάδα με τους ίδιους όρους που αντιμετωπίζουν και άλλα κράτη-μέλη σε πρόγραμμα.

Ταυτόχρονα, ο κ. Στουρνάρας απευθύνει έκκληση για ψυχραιμία και στο εσωτερικό. «Απαιτείται ρεαλισμός και ψυχραιμία απ’ όλες τις πλευρές. Παράλογα αιτήματα μόνο κακό κάνουν, σε μια στιγμή που οι αγορές αρχίζουν να εμπιστεύονται και πάλι την Ελλάδα», ανέφερε στην εφημερίδα ο υπουργός Οικονομικών.

Πάντως, ξεκαθαρίζει ότι περιθώρια για νέα μέτρα δεν υπάρχουν, ακόμη και στο πλαίσιο ενός νέου προγράμματος βοήθειας. «Νέο πακέτο θα πάρουμε, μόνο εάν δεν συνοδεύεται από νέα δημοσιονομικά μέτρα. Διαρθρωτικά, ναι», τόνισε.

Στο μεταξύ, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, οι επικεφαλής της τρόικας αναμένεται να επιστρέψουν στην Αθήνα στις 28 Οκτωβρίου, με την προϋπόθεση, όμως, ότι έως τότε θα έχουν υλοποιηθεί τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της δόσης του 1,1 δισ. ευρώ.

Μαξίμου: Συνθήκες σύγκρουσης με την τρόικα

Πηγή: real.gr