Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2013

Οικισμός ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ: Με μισές αλήθειες δεν κάνουμε χωριό!

του Αντώνη Δ. Μάντζιου, οικονομολόγου, δημοτικού συμβούλου Κατερίνης
    Τους λυπήθηκα χθες τους βουλευτές της Ν.Δ. που ήταν παρόντες στη συζήτηση για τα οικόπεδα στον Κορινό Πιερίας. Κοτζάμ Κουκοδήμος,  ο Ολυμπιονίκης, κοτζάμ νεοεισελθών
βουλευτής ελέω εκλογικού νόμου και γνωστός ανά την Ελλάδα για την (ν)τροπολογία του για τα δάνεια ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ.  και να ομολογούν μετά περισσού θάρρους ότι «εμείς θέλουμε να εγκριθεί ο Οικισμός ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ  αλλά δεν μας αφήνουν οι Οικολόγοι».
     Το μεγαλείο της μικρότητας του ανθρώπου. Πέρασαν από φωτιά και σίδερο τον Ελληνικό λαό, του έβαλαν τον χαλκά του μνημονίου, γκρέμισαν μεροκάματα, συντάξεις υγεία και παιδεία, απολύσανε κόσμο, κλείνουν νοσοκομεία, μας έκαναν προτεκτοράτο της Τρόικας και όμως δεν είναι παντοδύναμοι. Τους σταμάτησαν οι Οικολόγοι για τον Οικισμό.
     Χωρίς εκπροσώπηση στο κοινοβούλιο, χωρίς άμεση εκπροσώπηση σε άλλους θεσμούς με έναν ευρωβουλευτή μόνο και νίκησαν. Η  Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ από τη μια και ο Χρυσόγελος με τον Αρσένη από την άλλη. Για τον οποίον ξέχασαν να πουν ότι εκλέχτηκε με το ΠΑΣΟΚ και ότι ως ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ έκανε την ερώτηση στη ευρωβουλή.
      Εμείς τους είπαμε. Αν δεν μπορείτε ως κυβέρνηση να ξεπεράσετε τις αντιδράσεις του 2%, τότε είστε ανίκανοι, παραιτηθείτε  να αναλάβουν όλοι. Σε παραίτηση κάλεσε τους βουλευτές της Ν.Δ. στο νομό και ο Λεμονόπουλος για να ρίξουν την κυβέρνηση  αν δεν εγκριθεί ο Οικισμός.

    Τι αγωνίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Τσίπρας και καλούν το λαό να ρίξει την κυβέρνηση; Θα πέσει από τις παραιτήσεις των βουλευτών της Ν.Δ. στην Πιερία αν δεν εγκριθεί ο Οικισμός. Ενώ αν εγκριθεί θα καλέσουν και τον Σαμαρά να ανακοινώσει το νέο αναπτυξιακό όραμα, το νέο  success story,σε συνέχεια των 130 ΘΑ που είπε στα εγκαίνια της ΔΕΘ.

      Από την άλλη ο δήμαρχος Κατερίνης. Κάποιοι τον είδαν αρκετές φορές να κοκκινίζει (αν και δεν ήταν κολλητά με τον Κουκοδήμο). Και το μέγα ερώτημα που έθεσε προς τους ακροατές!. Υπάρχει κάποιος που νομίζει ότι ως δήμος δεν κάναμε κάποια ενέργεια για τον Οικισμό; Μα Σάββα μου για να ξέρουμε τι δεν έκανες πρέπει να ξέρουμε τι έκανες, πότε το έκανες, γιατί το έκανες, να συζητήσουμε τι πρέπει να κάνουμε. Ενώ εσύ αρνήθηκες να απαντήσεις όσες φορές θέσαμε το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο, τρία χρόνια τώρα δεν έκανες μια ενημερωτική συνέλευση στον Κορινό και όπως ο ίδιος είπες από τη μια δεν τα συζητάς όλα για να μην βλάψεις την υπόθεση και από την άλλη ότι η τα έργα οδοποιίας (το λες τώρα) τα έκανες για να επιβάλλεις μια ντε φάκτο κατάσταση. Δεν απάντησες ποτέ όμως,  τι έγιναν τα λεφτά της ΟΛΥΜΠΙΑΔΑΣ και με ποιες διαδικασίες και γιατί έβαλες τόκους στις υπολειπόμενες δόσεις των δικαιούχων Κορινιωτών; Μήπως για να βγουν από το παιχνίδι οι φτωχοί Κορινιώτες;
       Το συμπέρασμα; Μισές αλήθειες, απόκρυψη του προβλήματος, ευθύνες στους άλλους, προσπάθεια άσκησης πολιτικής πίεσης. Και ένας μικρούλης εκβιασμός. Όσοι ρωτάνε, αμφιβάλλουν, αμφισβητούν δεν θέλουν δήθεν το καλό των Κορινιωτών, δεν θέλουν την ανάπτυξη,  δεν θέλουν να μειωθεί η ανεργία.
      Αυτό που φάνηκε  είναι ότι  ο μισός Οικισμός βρίσκεται μέσα στη Ζώνη Καταφυγίου Άγριας Ζωής (ΚΑΖ), στην οποία δεν επιτρέπεται ανοικοδόμηση. Σε κάποιους δεν έφθανε η μισή έκταση για να γίνει ο Οικισμός, που κάλυπτε τους αρχηγούς οικογενειών κατοίκους Κορινού όπως όριζε το αρχικό ΦΕΚ, και θέλησαν να οικοδομήσουνε μέσα στην ΚΑΖ ( από το ρέμα δίπλα στον αντλιοστάσιο του βιολογικού ως τα όρια του Κίτρους). Ο  αποχαρακτηρισμός της ΚΑΖ  είναι πολύ δύσκολος όπως φαίνεται και γι αυτό δεν προχωρά ο Οικισμός.
      Είναι φανερό  ότι η  προσπάθεια που κάνει ο Δήμος να αποχαρακτηρίσει την ΚΑΖ πέρα από τα γραφειοκρατικά προβλήματα  αντιμετωπίζει και πραγματικά προβλήματα δεδομένου ότι ο Φορέας Διαχείρισης και Προστασίας του Δέλτα Αξιού -Αλιάκμονα -υγρότοπου Αλυκών Κίτρους έχει καταγεγραμμένες επιστημονικές παρατηρήσεις ότι η περιοχή αυτή είναι και σήμερα καταφύγιο άγριας ζωής. Άλλωστε όπως είπε και ο δήμαρχος κάποιοι και σήμερα ανενόχλητα, κυνηγάνε εκεί πουλιά.
     Στο ερώτημα λοιπόν αν θέλουμε τον Οικισμό απαντάμε ότι ανεξάρτητα της πρότασης που είχαμε για  άλλο τρόπο ανάπτυξης   της περιοχής, είμαστε υποχρεωμένοι να σεβαστούμε την άποψη της πλειοψηφίας. Οικισμός. Με σεβασμό όμως στο περιβάλλον, την κείμενη νομοθεσία και τις διεθνείς υποχρεώσεις για την προστασία της φύσης. Σε αυτό λέμε ναι.
     Στο ερώτημα όμως Οικισμός πάση θυσία, προσπάθησαν να απαντήσουν θετικά με την δημιουργία τετελεσμένων, με τις νομικές ακροβασίες, με τις πολιτικές πιέσεις, οι μέχρι τώρα διοικήσεις. Και απέτυχαν. Οι Κορινιώτες το πληρώνουν με τις χαμένες προκαταβολές, το παραμύθι, τα παχιά λόγια κα την απραξία.
      Όσοι θέλουν να συνεχίσουν την πολιτική τους ας μιλήσουν με ειλικρίνεια στους πολίτες
ας το θέσουν σε δημόσιο διάλογο και όχι μόνο με τους Κορινιώτες. Οικισμός πάση θυσία, κατά παράβαση των νόμων, των διεθνών συνθηκών προστασίας του περιβάλλοντος και κατά του Περιβάλλοντος;
Γιατί η απάντηση εδώ είναι ΟΧΙ.

Κορινός 9/9/2013
Αντώνης Δ. Μάντζιος, οικονομολόγος,
δημοτικός σύμβουλος Κατερίνης,
επικεφαλής της Πρωτοβουλίας Πολιτών
για την Αλλαγή στο Δήμο Κατερίνης