Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2013

Την Δευτέρα 16/9 η τελευταία συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας για τους συνεταιρισμούς που αναμένεται να προτείνει την κατάργηση του νόμου 4015

Εξελίξεις αναμένονται την ερχόμενη Δευτέρα, 16 Σεπτεμβρίου, στο θέμα των αλλαγών του νόμου 4015 για τους συνεταιρισμούς αφού σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου θα πραγματοποιηθεί στο ΥπΑΑΤ, η τελευταία
συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας που έχει συσταθεί για το λόγο αυτό. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες η πρόταση της Ομάδας Εργασίας θα είναι η κατάργηση ουσιαστικά του νόμου 4015 και η επιστροφή στον 2810. Για το θέμα ο ΑγροΤύπος επικοινώνησε με τον Πρόεδρο της ΠΑΣΕΓΕΣ, κ. Τζανέτο Καραμίχα, ο οποίος μας τόνισε: «δεν έχω πάρει ακόμα κάποιο επίσημο έγγραφο στα χέρια μου αλλά από όσο γνωρίζω όλη η επιτροπή πρότεινε να ανακληθεί ο νόμος 4015 και να επανέλθει ο 2810. Ο νόμος 4015 έχει λειτουργήσει διαλυτικά για το συνεταιριστικό κίνημα και κακώς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δεν τον έχει καταργήσει ακόμα. Έτσι οι αρνητικές επιπτώσεις αυτής της κατάστασης φαίνονται καθημερινά».
Και πρόσθεσε: «Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα με τις τιμές στο καλαμπόκι. Διαλύθηκαν οι συνεταιρισμοί και δεν μπορούν να παίξουν παρεμβατικό ρόλο στην αγορά με αποτέλεσμα οι παραγωγοί να πουλάνε το προϊόν τους πολύ κάτω από το κόστος».
Στους λόγους της παραίτησής του αλλά και στην άποψή του σχετικά με τον νόμο 4015 αναφέρθηκε στον ΑγροΤύπο και ο κ. Κωνσταντίνος Λ. Παπαγεωργίου, Ομότιμος καθηγητής Συνεταιριστικής Οικονομίας στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ο οποίος παραιτήθηκε πρόσφατα από την Ομάδας Εργασίας. Σύμφωνα με όσα μας αναφέρει: «Στην πρώτη συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας που συμμετείχα είχαμε μια συζήτηση στην οποία συμφωνούσαμε ότι ο νόμος Σκανδαλίδης ήταν ένα περίεργο κατασκεύασμα το οποίο δημιούργησαν άνθρωποι που δεν είχαν γνώση του αντικειμένου και συντέλεσε στην διάλυση των συνεταιρισμών». Και συμπληρώνει: «Θα πρέπει να καταργηθούν κατά τη γνώμη μου οι καταναγκαστικές διατάξεις του 4015 και θα πρέπει να δίνεται η δυνατότητα στους συνεταιρισμούς να συγκροτούν δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια όργανα αν το επιθυμούν. Ο Υπουργός δεν το δεχόταν αυτό και κατόπιν αυτού δεν μπορούσα να παραμείνω στην Επιτροπή. Η συνεδρίαση αυτή πραγματοποιήθηκε την 1η Αυγούστου».
Για το ίδιο θέμα ο ΑγροΤύπος επικοινώνησε και με ένα ακόμα μέλος της Ομάδας Εργασίας, τον κ. Δημήτρη Βασσάλο, Πρόεδρος ΕΑΣ Κυκλάδων, ο οποίος μας έκανε γνωστό ότι: «Εμείς σαν μέλη της Ομάδας Εργασίας που έχει συσταθεί για την μελέτη του νόμους 4015 για τους συνεταιρισμούς κάναμε τις προτάσεις μας όπου συμφωνήσαμε στην κατάργηση του νόμου. Αυτό που δεν γνωρίζουμε βέβαια ακόμα είναι αν θα εισακουστούμε από τον Υπουργό. Η Ομάδα πιστεύει ότι ο νόμος 4015 πρέπει να φύγει τελείως και να επιστρέψουμε στον 2810. Με το νόμο Σκανδαλίδη δεν υπάρχει ουσιαστικά συνεταιριστικό κίνημα. Αυτό που πρέπει επίσης να τονιστεί είναι ότι όλη η Ελλάδα δεν είναι ίδια και θα πρέπει να καταργηθεί η υποχρεωτικότητα στις συγχωνεύσεις ή μετατροπές των ΑΣΟ. Στο ότι πρέπει παρόλα αυτά να καταργηθούν οι συνεταιρισμοί σφραγίδες και να προχωρήσουμε σε εξυγίανση συμφωνούμε όλοι».
Χρήστος Διαμαντόπουλος
xdiam@agrotypos.gr