Πέμπτη 1 Αυγούστου 2013

Αυτή είναι η «οικονομική αυτοτέλεια», κύριοι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης;

Ευχαριστούμε πάρα πολύ τον αποστολέα του μηνύματος.... elzoni.gr
Γράφει η Σοφία Βούλτεψη
Υποθέτω ότι μετά τη σύλληψη του φερέλπιδος αντιδημάρχου Χαϊδαρίου για δωροδοκία και εκβιασμούς διαφόρων ιδιοκτητών καντινών, προκειμένου να τους εξασφαλίζει άδεια λειτουργίας, η ΚΕΔΕ θα το ξανασκεφτεί δυο και τρεις φορές πριν ξανακλείσει τους δήμιους σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το Οικονομικό Παρατηρητήριο των ΟΤΑ. 

Πικρό χιούμορ, αλλά αυτό δεν παλεύεται. 

Ο άνθρωπος που κατείχε επί χρόνια το κατ’ εξοχήν υπεύθυνο αξίωμα του αντιδημάρχου Οικονομικών του Δήμου, βρέθηκε με τα προσημειωμένα χαρτονομίσματα πάνω του! 

Και προφανώς στην περιοχή, ο κόσμος τόχε τούμπανο κι’ αυτοί
κρυφό καμάρι. 

Αδύνατον να πιστέψουμε πως κανείς δεν ήξερε τίποτε, πως πάλι έπεσαν όλοι από τα σύννεφα, πως επρόκειτο για μεμονωμένο περιστατικό. 

Και επομένως, η διαγραφή από την παράταξη και η παύση από τα καθήκοντα του αντιδημάρχου δεν αποτελούν επαρκείς ενέργειες. 

Προφανώς, οι δήμαρχοι ανά την Ελλάδα έχουν θορυβηθεί – κυρίως οι «καθαροί». 

Ωστόσο, όλα αυτά είναι γνωστά από χρόνια και επιβεβαιώθηκαν και στις αρχές Ιουλίου, όταν πληροφορηθήκαμε πως, με βάση την ετήσια έκθεση του γενικού επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης για το 2012, ακόμη και μέσα στην κρίση, η τοπική αυτοδιοίκηση κρατά τα πρωτεία στην οικονομική κακοδιαχείριση και κακοδιοίκηση. 

Επομένως, δεν πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό. 

Διότι η έκθεση αναφέρει πως «καθημερινώς διαπιστώνονται υπεξαιρέσεις σε βάρος των ταμείων των δήμων, αποτέλεσμα μη επαρκούς ελέγχου εκ μέρους των δημάρχων». 

Και επίσης, «οι τομείς όπου επικεντρώνεται η κακοδιοίκηση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι κυρίως οι πολεοδομίες, το περιβάλλον, οι μεταφορές, τα δημοτικά έργα, οι άδειες καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, οι δημοτικές επιχειρήσεις που είναι σχεδόν όλες ελλειμματικές. Παράλληλα σε πολλές περιπτώσεις οι υπηρεσίες που προσφέρονται στους πολίτες είναι ελλιπείς. Επίσης, σημαντικό σύμπτωμα κακοδιοίκησης και κατάφωρης παραβίασης της νομιμότητας αποτελεί και η άρνηση εκτέλεσης ή συμμόρφωσης των ΟΤΑ και των δύο βαθμών σε δικαστικές αποφάσεις». 

Δηλαδή, οι δήμοι δεν συμμορφώνονται στις δικαστικές αποφάσεις. 

Στις 19 Ιουλίου, το Δ.Σ. της ΠΕΔ Αττικής, αποφάσισε μεταξύ άλλων κινητοποιήσεις με τη συμμετοχή εργαζομένων και πολιτών με συμβολικό κλείσιμο λεωφόρων, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη δημιουργία του Παρατηρητηρίου Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ. 

Συγγνώμη, αλλά ούτε έχουν αυτό το δικαίωμα, ούτε πρόκειται (μετά από τόση διαφθορά και μετά το τελευταίο περιστατικό) να βρουν πολίτες να τους συμπαρασταθούν. 

Τότε κατατέθηκαν και οι προτάσεις για ομαδικές παραιτήσεις δημάρχων (κάτι που έπραξαν ήδη 25 δήμαρχοι της Κεντρικής Μακεδονίας), αλλά και για να αρνηθούν οι Δήμοι όλης της χώρας τη μηνιαία αποστολή στοιχείων στο Παρατηρητήριο!

Στις 24 Ιουλίου, η ΚΕΔΕ αποφάσισε την άρνηση αποστολής στοιχείων για τα προσχέδια των προϋπολογισμών στο Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ.

Παράλληλα, μας υποσχέθηκαν την ανάληψη πρωτοβουλιών (sic)  «με στόχο τον περιορισμό της γραφειοκρατίας και της διαφθοράς και την ενίσχυση της αποκέντρωσης, ώστε να δημιουργηθεί ένα ευέλικτο κράτος».

Πολύ αργά.

Πολύ λίγα και πολύ αργά.

Μετά δε το τελευταίο περιστατικό, να μας επιτρέψουν να έχουμε τη δική μας γνώμη για το τι σημαίνει «οικονομική αυτοτέλεια»!