Δευτέρα 26 Αυγούστου 2013

Ο μεταφραστής και κριτικός θεάτρου Κώστας Γεωργουσόπουλος τιμήθηκε από το Φεστιβάλ Ολύμπου

Ευχαριστούμε πάρα πολύ τον αποστολέα του μηνύματος.... ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΟΛΥΜΠΟΥ
Στα πλαίσια του νέου θεσμού του Φεστιβάλ Ολύμπου «Θεάτρου Έπαινος» πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου, στο Κέντρο Μεσογειακών Ψηφιδωτών του Δίου, η εκδήλωση που
είχε σκοπό να την τιμητική διάκριση στο πρόσωπο του Κώστα Γεωργουσόπουλου.
Σκοπός του Οργανισμού Φεστιβάλ Ολύμπου είναι να μυήσει το κοινό στη μαγεία του θεάτρου και της ποιοτικής μουσικής. Συγχρόνως, έκρινε σκόπιμη την ετήσια τιμητική διάκριση μιας εξέχουσας προσωπικότητας στον θεατρικό χώρο. Για το φετινό καλοκαίρι τιμώμενο πρόσωπο επελέγη ο Κώστας Γεωργουσόπουλος, μεταφραστής και κριτικός θεάτρου. 
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με την παρουσία εκλεκτών προσκεκλημένων και στην αρχή ο Νίκος Πασχαλούδης, υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων και ενημέρωσης του ΟΡΦΕΟ, χαιρέτισε την εκδήλωση και αναφέρθηκε στην πνευματική πορεία του κ. Γεωργουσόπουλου και τη συμβολή του στα γράμματα και τι τέχνες της πατρίδας μας. Τον λόγο έλαβε ο διευθυντής του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος Γιάννης Βούρος, ηθοποιός, ο οποίος μίλησε ως «μαθητής» του τιμώμενου. Ο εγκάρδιος λόγος του επικροτούσε το τάλαντο του μεγάλου δασκάλου του, ο οποίος -ειρήσθω εν παρόδω- υπηρέτησε την ελληνική ιδιωτική και δημόσια εκπαίδευση για 35 χρόνια, και βάσει γραπτών κειμένων του ίδιου του τιμώμενου Κώστα Γεωργουσόπουλου τόνισε την πολύπτυχη προσωπικότητά του. Τον ξεχώρισε ως δάσκαλο, ως ποιητή, ως μεταφραστή, ως κριτικό, ως συγγραφέα.
Ιδιαίτερη αναφορά, επίσης, έγινε για τις τιμητικές διακρίσεις στο πρόσωπό του προηγούμενων ετών: Το 2000 του απενεμήθη το Χρυσό Μετάλλιο της Πόλεως των Αθηνών, τον Ιούνιο του 2006 αναγορεύτηκε Επίτιμος Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών και τον Μάρτιο του 2009 τιμήθηκε με το Μεγάλο Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας 2008 από το Υπουργείο Πολιτισμού για το συνολικό του έργο.
Στο τέλος τον λόγο είχε ο τιμώμενος, ο οποίος κυριολεκτικά μάγεψε το κοινό. Ο λόγος του μεστός, με ολοκληρωμένα και καίρια νοήματα και, προπάντων, μηνύματα, μηνύματα σχετικά με την εκπαιδευτική πραγματικότητα στην Ελλάδα και την κρίση που υφίσταται το εκπαιδευτικό σύστημα. Κέρδισε την αμέριστη και αδιάλειπτη προσοχή των ακροατών με τον παραστατικό λόγο του, τον ενισχυμένο με παραδείγματα και προσωπικά βιώματα.  Άριστος γνώστης της ελληνικής γλώσσας και εξαιρετικός χειριστής της μίλησε για την ουσία του θεάτρου, για τον συμβολισμό της δομής του θεατρικού χώρου, για την ανάγκη θεατρικής αγωγής στα σχολεία.
Η καλλιτεχνική - θεατρική ομάδα του Λυκείου Λιτοχώρου, με την επιβλέπουσα εκπαιδευτικό τους, χάρισε κάποια δώρα στον ίδιο εκφράζοντας τη χαρά τους να λένε πως με τις μαθητικές τους προσπάθειες «μετέχουν στον ίδιο χώρο και τον υπηρετούν όσο μπορούν».
Τέλος, η βράβευσή του ολοκληρώθηκε στο αρχαίο θέατρο του Δίου αποδίδοντάς του τον «Θεάτρου Έπαινο», με την παρουσία πλήθους θεατών που θα παρακολουθούσαν την «Ειρήνη» του Αριστοφάνη από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος.
Το φωτορεπορτάζ είναι του Ευριπίδη Θεοδοσίου