Δευτέρα 26 Αυγούστου 2013

Στον «αέρα» η νέα Δ.Ι.Σ. εξαιτίας της υπόθεσης του Μητροπολίτη Κίτρους Αγαθόνικου

Μια τυπική και συνηθισμένη διαδικασία, όπως είναι η ανανέωση των προσώπων που θα συμμετάσχουν στην νέα συνοδική περίοδο του 2013-2014 ως μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου,
φέτος έχει γίνει το αντικείμενο πολλών συζητήσεων. 

Το πρόσωπο που πρωταγωνιστεί σε αυτές δεν είναι άλλος από τον βαριά ασθενή Μητροπολίτη Κίτρους κ. Αγαθόνικο, ο οποίος είναι γνωστό σε όλους πλέον, πως αδυνατεί να εκπληρώσει τα καθήκοντα του. Άνθρωποι που έχουν σαφή εικόνα της κατάστασης που αντιμετωπίζει ο Μητροπολίτης, κάνουν λόγο για μη αναστρέψιμη πορεία.

Γιατί όμως η εδώ και καιρό γνωστή υπόθεση του Μητροπολίτη Κίτρους επανήλθε στο προσκήνιο; 


Η ΝΕΑ ΣΥΝΘΕΣΗ
Η περίοδος κατά την οποία ο Μητροπολίτης Κίτρους θα έπρεπε να κληθεί από την Ιερά Σύνοδο ως μέλος της Δ.Ι.Σ. δεν είναι η ερχόμενη αλλά η επόμενη. 

Ωστόσο ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων κ. Θεόκλητος έχει ήδη ενημερώσει εγγράφως την Αρχιγραμματεία πως αδυνατεί να συμμετάσχει ως συνοδικός εξαιτίας των γνωστών προβλημάτων υγείας που καιρό τώρα αντιμετωπίζει. 

Ο επόμενος στην σειρά για να αναλάβει καθήκοντα από τις Νέες Χώρες είναι ο Μητροπολίτης Κίτρους. Τι θα γίνει όμως; Αναρωτιούνται πολλοί. 


Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Σύμφωνα με τον Καταστατικό Χάρτη της Εκκλησίας της Ελλάδος, η νέα σύνθεση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, συγκαλείται από όσους δύνανται να παρασταθούν και ο Αρχιεπίσκοπος ενημερώνει το Σώμα γι αυτούς που αδυνατούν. 

Η ενημέρωση γίνεται πάντα εγγράφως από τους ίδιους τους Μητροπολίτες. Στη συνέχεια αφού το Σώμα δεχθεί τις αιτιάσεις όσων δηλώνουν αδυναμία να αναλάβουν καθήκοντα, καλεί τον επόμενο ή τους επόμενους που βρίσκονται στην σειρά. 

Στην περίπτωση αυτή το θέμα είναι τυπικό. Όλοι γνωρίζουν την κατάσταση του Μητροπολίτη ακόμη και ο Αρχιεπίσκοπος. 

Ποιος όμως θα συντάξει την επιστολή την αρμοδιότητα της οποίας έχει μόνο ο ίδιος ο Μητροπολίτης; Υπάρχει μια σκέψη να αναλάβει την ευθύνη της ενημέρωσης της Ιεράς Συνόδου ο Πρωτοσύγκελλος. Αυτή ωστόσο, είναι μια ενέργεια που ούτε απαγορεύεται, αλλά ούτε και επιτρέπεται. 

Πολύ απλά η περίπτωση Κίτρους δεν έχει προβλεφθεί από τον νομοθέτη. 
Ως εκ τούτου μπαίνουμε σε διαδικασίες… ερμηνείας. Διότι και να γίνει δεκτή η πιστοποίηση του Πρωτοσυγκέλλου ποιος μπορεί να είναι βέβαιος ότι κάποιος δεν θα προσφύγει στην Δικαιοσύνη θεωρώντας ότι με αυτήν την ενέργεια αποδείχθηκε de facto πως ο Μητροπολίτης αδυνατεί να επιτελέσει τα καθήκοντα του; 

Με τον ένα η τον άλλο τρόπο ο Αρχιεπίσκοπος και η Ιερά Σύνοδος «πιέζονται» προς την κατεύθυνση της ιατρικής επιτροπής και της διαδικασίας ιατρικής πιστοποίησης όπως προβλέπεται από τον Κ.Χ. 

Θα συμβεί όμως αυτό; Πολλοί είναι αυτοί που κάνουν επίκληση του «φιλάδελφου» μεταξύ των Αρχιερέων και δεν αποκλείουν να μην κληθεί ο Μητροπολίτης Κίτρους ώστε να αποφευχθεί ο «σκόπελος». 

Άλλοι όμως υποστηρίζουν πως μια κίνηση που δεν θα είναι 100% νομικά κατοχυρωμένη θα έθετε σε νομική αμφιβολία όλες τις αποφάσεις που θα πάρει η ερχόμενη Δ.Ι.Σ. στη βάση της μη ορθής σύνθεσης. 


ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ «ΑΔΥΝΑΜΩΝ» 

Ο Μητροπολίτης Κίτρους δεν είναι η μοναδική περίπτωση Ιεράρχη που αδυνατεί να επιτελέσει όχι μόνο τα συνοδικά αλλά και τα καθημερινά αρχιερατικά καθήκοντα του. 

Πρόσφατα Μητροπολίτης ο οποίος αντιμετωπίζει παρόμοιο πρόβλημα υγείας βρέθηκε να κυκλοφορεί με τις πιτζάμες έξω από το Επισκοπείο του, ευρισκόμενος σε σύγχυση. Άλλος αδυνατεί πλέον να υπογράψει και άρχισαν να κυκλοφορούν επιστολές με την υπογραφή του σε σφραγίδα ενώ Μητροπολίτης που καιρό τώρα αντιμετωπίζει σημαντικά θέματα υγείας, πλέον μιλάει με δυσκολία ενώ η μετακίνηση του έχει μετατραπεί σε «μαρτύριο» όπως λένε όσοι τον έχουν δει.

Δυο φορές τέθηκε σε συζήτηση το θέμα του Μητροπολίτη Κίτρους κατά την τρέχουσα συνοδική περίοδο. Αυτός που αρνείται περισσότερο απ’ όλους, για συναισθηματικούς λόγους όπως λένε όσοι τον γνωρίζουν, να ανοίξει θέμα παραίτησης Μητροπολιτών είναι ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος. 

Για την περίπτωση Κίτρους όμως ακόμη και ο Αρχιεπίσκοπος συμφώνησε να σταλεί επιτροπή. Όταν όμως τέθηκε στο τραπέζι, τότε η συζήτηση... άνοιξε.

«Γιατί μόνο τον Κίτρους και όχι και τον δείνα που επίσης ξέρουμε ότι αδυνατεί να διοικήσει» είπαν ορισμένοι Αρχιερείς. 

Τότε υπό τον φόβο μιας γενίκευσης, ο Αρχιεπίσκοπος έκλεισε το θέμα, το οποίο παραμένει μέχρι σήμερα ως έχει.


http://www.dogma.gr/