Δευτέρα 12 Αυγούστου 2013

Με αφορμή το σημερινό μας δημοτικό συμβούλιο: Στην θλιβερή πεπατημένη η δημοτική αρχή

Ευχαριστούμε πάρα πολύ τον αποστολέα του μηνύματος.... Πρωτοβουλία Πολιτών
για την Αλλαγή στο Δήμο Κατερίνης
Με αφορμή το σημερινό μας δημοτικό συμβούλιο: 
Στην θλιβερή πεπατημένη η δημοτική αρχή

Συνεδριάζει το Δημοτικό μας Συμβούλιο σήμερα Δευτέρα με 54 θέματα στην ημερήσια διάταξη,
εν μέσω της θερινής ραστώνης και με κλειστές λόγω θερινών διακοπών τις εφημερίδες.Πολλά και σοβαρά θέματα στην ημερήσια διάταξη για τα οποία δυστυχώς δεν μας δόθηκαν οι εισηγήσεις (ηλεκτρονικά για την διευκόλυνση της υπηρεσίας όπως έχουμε συμφωνήσει) με αποτέλεσμα για μια ακόμα φορά να δυσκολεύεται το έργο των δημοτικών συμβούλων.

Δυσάρεστη εντύπωση προκαλεί η επιμονή του κ. Χιονίδη να γίνει ενιαία προκήρυξη της μελέτης Πολεοδομικού Σχεδιασμού Δήμου Κατερίνης Α) Μελέτη κτηματογράφησης, Πολεοδόμησης και Πράξης Εφαρμογής και Β) Μελέτη αναθεώρησης του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου 13 περιοχών του Δήμου Κατερίνης. Μια διαδικασία που αποκλείει όλα τα τοπικά και όχι μόνο μελετητικά γραφεία καταλήγοντας ένα ή δύο μεγάλα μελετητικά γραφεία της Ελλάδας.
Ένα θέμα για το οποίο  έγινε ευρύτερη συζήτηση πριν δύο χρόνια με αστήρικτα επιχειρήματα περί καλύτερου συντονισμού και οικονομιών κλίμακος εκ μέρους του δημάρχου παραβλέποντας τις δυσμενείς επιπτώσεις στα τοπικά μελετητικά γραφεία, στο ντόπιο επιστημονικό προσωπικό και στην καλύτερη γνώση των τοπικών πραγμάτων, εκτός του προβλήματος της έλλειψης ανταγωνισμού, ακόμα και αυτής της διαφάνειας, στο βαθμό που φαίνεται να καταλήγει σε συγκεκριμένο μελετητικό γραφείο. 
Ως εκ τούτου είναι σοβαρές οι ευθύνες μας όλων ως δημοτικών συμβούλων, όλων αυτών που θα θελήσουν να υποστηρίξουν   την ενιαία δημοπράτηση. 
Το περίεργο και ανεξήγητο (;) είναι γιατί ο κ. Χιονίδης ήταν βιαστικός πριν δύο χρόνια να δημοπρατήσει τις μελέτες με τον παλιό νόμο και πολλαπλάσια τιμή μην περιμένοντας για λίγες μέρες την ισχύ του νέου νόμου  και το άφησε δυο χρόνια για να το φέρει τώρα προεκλογικά, προσδοκώντας απέλπιδα ψήφους σε βάρος όμως των συμφερόντων των δημοτών.
Από τα άλλα θέματα ξεχωρίζει το θέμα του κολυμβητηρίου όπου δυο χρόνια σχεδόν είναι κλειστή η μεγάλη πισίνα του κολυμβητηρίου, σε βάρος των αθλητών των κολυμβητικών συλλόγων, με πρόσχημα την τιμή του πετρελαίου μη έχοντας τη δυνατότητα ούτε του ορθού καταμερισμού των δαπανών αλλά και αρνούμενοι να διεκδικήσουν πόρους από το κράτος για να μην στενοχωρήσουν την φιλική τους κυβέρνηση. Είναι σαφές ότι οποιαδήποτε επιβάρυνση των συλλόγων με τα έξοδα λειτουργίας του κολυμβητηρίου θα σημαίνει επιβάρυνση των δημοτών, ειδικά τώρα που οι δημότες υποφέρουν τα πάνδεινα από την κυβερνητική πολιτική της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ.
Να ξεχωρίσουμε επίσης τις εισηγήσεις για άρση των απαλλοτριώσεων για κοινόχρηστους χώρους και χώρους για το Γυμνάσιο- Λύκειο στον Καπνικό Σταθμό. Αφού περιμένανε άπρακτοι να περάσουν οι ημερομηνίες, αφού δεν αναζητήθηκαν προβλεπόμενες πιστώσεις από το Πράσινο Ταμείο, αφού η κυβέρνηση κατά παράβαση του Συντάγματος έδωσε τους πόρους του Πράσινου Ταμείο στον Κρατικό Προϋπολογισμό για να πληρωθούν δόσεις και τόκοι του μνημονίου, αφού δεν διεκδίκησαν το παραμικρό ούτε ενημέρωσαν εγκαίρως το δημοτικό συμβούλιο, έρχονται σήμερα και ζητάνε με ελαφρά την καρδία την άρση των απαλλοτριώσεων που σημαίνει περιορισμό των κοινόχρηστων χώρων και μη ανέγερση του Γυμνασίου Λυκείου(;) στον Καπνικό Σταθμό. 
Όσον αφορά τα θέματα για επιλογή του συμπαραστάτη του δημότη- επιχειρηματία, συγκρότηση της επιτροπής διαβούλευσης και του Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών, είναι από τα θέματα που φέρναμε πολλάκις και από την αρχή της δημοτικής περιόδου στο δημοτικό συμβούλιο και στον τύπο, ζητώντας απλά την εφαρμογή του νόμου, μαζί με την παραχώρηση γραφείων στις παρατάξεις,θέματα που αρνήθηκε ο κ. Χιονίδης να τα φέρει σε συζήτηση, θέματα για τα οποία καταφύγαμε αναγκαστικά και σύμφωνα με το νόμο με αναφορά μας στον ελεγκτή νομιμότητας από το περασμένο Απρίλιο.
Σήμερα δεν λένε τίποτε για την παραχώρηση γραφείων, ενώ πριν την επιλογή συμπαραστάτη και επιτροπής διαβούλευσης πρέπει σύμφωνα με το νόμο να προηγηθεί η δημόσια προκήρυξη -ανακοίνωση και μετά η επιλογή.
Και τα σημερινά θέματα με τις προτάσεις της δημοτικής αρχής αναδεικνύουν την αδυναμία της δημοτικής αρχής και προσωπικά του κ. Χιονίδη να ανταποκριθούν στις ανάγκες του Δήμου και των δημοτών, την πλήρη υποταγή τους στις κυβερνητικές πολιτικές της λιτότητας, των περικοπών και του μνημονίου, την ανάγκη για την ανάδειξη μιας άλλης δημοτικής αρχής που θα παλεύει για τη λύση των προβλημάτων των δημοτών, με τους δημότες στο προσκήνιο με συμμετοχή και διαφάνεια, με χρηστή διαχείριση, με διεκδίκηση πόρων από την κυβέρνηση. 
Μιλάμε για μια ουσιαστική ανατροπή στο Δήμο με παράλληλη ανατροπή και σε κυβερνητικό επίπεδο για την απαλλαγή από τα μνημόνια και τις δανειακές συμβάσεις με στόχο την παραγωγική ανασυγκρότηση της πατρίδας μας.
Σε αυτή την προοπτική αγωνίζεται η δημοτική μας παράταξη και καλεί κάθε δημότη ανεξάρτητα από κομματική ένταξη να παλέψει μαζί μας για την Αλλαγή στο Δήμο Κατερίνης.

12\8\2013
Για την δημοτική παράταξη
"Πρωτοβουλία Πολιτών για την Αλλαγή στο Δήμο Κατερίνης"
Αντώνης Δ. Μάντζιος, οικονομολόγος,
δημοτικός σύμβουλος Κατερίνης