Δευτέρα 19 Αυγούστου 2013

42ο Φεστιβάλ Ολύμπου: Στην προτελευταία εβδομάδα των εκδηλώσεών του … καλά κρατεί

Ευχαριστούμε πάρα πολύ τον αποστολέα του μηνύματος.... ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΟΛΥΜΠΟΥ
 Με ακόμη πέντε άκρως ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις
Στην προτελευταία εβδομάδα των εκδηλώσεών του βρίσκεται το 42ο Φεστιβάλ Ολύμπου, το οποίο ήταν και φέτος στις πρώτες προτιμήσεις του φιλότεχνου κοινού της Πιερίας, των κατοίκων των
γειτονικών νομών, καθώς και των επισκεπτών που έκαναν τις διακοπές τους στη φιλόξενη γη του Ξένιου Δία.
Φέτος είχε ως τιμώμενη χώρα τη Νορβηγία και οι εκθέσεις φωτογραφίας και ζωγραφικής που έχουν ως θέμα τη συγκεκριμένη χώρα, θα συνεχισθούν μέχρι και τις 31 Αυγούστου.
Αυτή την εβδομάδα θα πραγματοποιηθούν ακόμη πέντε ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις που περιλαμβάνουν δύο κωμωδίες, μία τραγωδία, συναυλία με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης και την «Θεάτρου Έπαινος», όπου θα τιμηθεί ο γνωστός κριτικός θεάτρου Κώστας Γεωργουσόπουλος. 
Αναλυτικά:
ΤΕΤΑΡΤΗ 21 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
* ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΔΙΟΥ - ώρα 21:00
ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ: «ΚΥΚΛΩΨ» του ΕΥΡΙΠΙΔΗ
Μετάφραση – Σκηνοθεσία: Βασίλης Παπαβασιλείου
Νίκος Καραθάνος – Δημήτρης Πιατάς – Νίκος Χατζόπουλος
Τιμή εισιτηρίου: Κανονικό 15€, Μαθητικό – Ανέργων 12€

«Κύκλωψ» του Ευριπίδη

Χορός: Γιατί φωνάζεις Κύκλωπά μου;
Κύκλωπας: Χάθηκα [….]Μ’ αφάνισε ο Κανένας
Χορός: Μα τότε δε σ’ αδίκησε κανένας
Κύκλωπας: Με τύφλωσε ο Κανένας
Χορός: Μα τότε δε σε τύφλωσε κανένας.

Ο Βασίλης Παπαβασιλείου σκηνοθετεί το μοναδικό σατυρικό δράμα που έφτασε ακέραιο ως τις μέρες μας στο Αρχαίο Θέατρο του Δίου

Ο Κύκλωψ του Ευριπίδη πραγματεύεται από μια άλλη οπτική γωνία τις περιπέτειες του Οδυσσέα στο νησί του κύκλωπα Πολύφημου. Όταν ο Οδυσσέας, ο πολυμήχανος και επινοητικός ήρωας της Οδύσσειας, καταφτάνει στο νησί του Κύκλωπα για να βρει προμήθειες ώστε να συνεχίσει το ταξίδι του προς την Ιθάκη, θα βρεθεί αντιμέτωπος με μια κοινωνία που βασίζεται σε πρωτόγονα ένστικτα.  Μια ιστορία γεμάτη κωμικά στοιχεία με τον χορό των σατύρων να δίνει τον τόνο όπου η ανθρώπινη ευφυΐα, η ευστροφία και η επινοητικότητα κατατροπώνουν την κτηνώδη δύναμη και τη στυγνή βία.

Περίληψη
Ο γέροντας Σιληνός αφηγείται πως αυτός και οι σάτυροι, προσπαθώντας να σώσουν το Διόνυσο από τους Τυρρηνικούς πειρατές που τον είχαν αιχμαλωτίσει, ξεβράστηκαν στη χώρα των Κυκλώπων, όταν στο νησί καταφτάνει και ο Οδυσσέας με τους συντρόφους του, για να ζητήσει προμήθειες για το ταξίδι της επιστροφής του στην Ιθάκη.  Ο Σιληνός γεύεται και πάλι το κρασί του θεού Διονύσου και ετοιμάζει όσα ζήτησε ο Οδυσσέας, όταν όμως ο Κύκλωπας επιστρέφει, φοβισμένος, προσπαθεί να τον πείσει ότι ο Οδυσσέας και οι σύντροφοί του τον χτύπησαν για να κλέψουν προμήθειες. Ο Κύκλωπας τον πιστεύει και αιχμαλωτίζει τον Οδυσσέα και τους συντρόφους του. Όταν κατασπαράξει δύο, ο Οδυσσέας αναλαμβάνει δράση. Πείθει τους σατύρους να τον βοηθήσουν να μεθύσει τον Κύκλωπα ώστε όταν αποκοιμηθεί να τον τυφλώσει με ένα πυρωμένο κλαδί ελιάς. Ο Οδυσσέας θα τα καταφέρει και παρά τις απειλές του τυφλού πια Κύκλωπα, θα αναχωρήσει με τους συντρόφους του για την Ιθάκη.

Η ταυτότητα της παράστασης

Μετάφραση - Σκηνοθεσία: Βασίλης Παπαβασιλείου, Διασκευή: Βασίλης Παπαβασιλείου – Σωτήρης Χαβιάρας, Σκηνικά – κοστούμια: Μαρί Νοέλ Σεμέ, Μουσική: Δημήτρης Καμαρωτός, Φωτισμοί: Ελευθερία Ντεκώ, Κίνηση: Sinequanon, Βοηθός σκηνοθέτη: Νικολέτα Φιλόσογλου.
                         
Διανομή

Οδυσσέας: Νίκος Καραθάνος, Κύκλωπας: Δημήτρης Πιατάς, Σιληνός: Νίκος Χατζόπουλος.

Χορός: Γιώργος Γιαννακάκος, Θανάσης Δήμου, Ηλίας Ζερβός, Βασίλης Καραμπούλας, Κώστας Κοράκης, Γιάννης Κότσιφας, Λαέρτης Μαλκότσης, Άγγελος Μπούρας, Μιχάλης Οικονόμου, Χρήστος Σαπουντζής, Μιχάλης Σαράντης, Γιώργος Συμεωνίδης,  Χάρης Τζωρτζάκης, Άγγελος Τριανταφύλλου, Σωτήρης Τσακομίδης, Γιωργής Τσουρής, Νικόλας Χανακούλας.



ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 23 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
* ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΔΙΟΥ - ώρα 21:00
ΚΡΑΤΙΚΗ ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Με έργα των Έντβαρντ Γκριγκ και Μπετόβεν
Μουσική Διεύθυνση: Βλαδίμηρος Συμεωνίδης
Σολίστ: Πάρις Τσενίκογλου
Τιμή εισιτηρίου: Γενική είσοδος 5€.  www.viva.gr
Είσοδος ελεύθερη για παιδιά-μαθητές – φοιτητές

Μια ενδιαφέρουσα συναυλία με έργα των Έντβαρντ Γκριγκ και Λούντβιχ Βαν Μπετόβεν.
Το πρόγραμμα έχει ως εξής:
E. Grieg(1843-1907): Peer Gynt, Suite no 1 op.46
E. Grieg:Κοντσέρτο για πιάνο και ορχήστρα σε λα ελάσσονα, op. 16
L.V.Beethoven(1770-1827):Συμφωνία αρ.5 σε ντο ελάσσονα, op.67


ΣΑΒΒΑΤΟ 24 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
* ΚΕΝΤΡΟ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΩΝ ΨΗΦΙΔΩΤΩΝ ΔΙΟΥ   - ώρα 18:30
«Θεάτρου Έπαινος»
Αφιερωμένη εκδήλωση στον κριτικό θεάτρου Κώστα Γεωργουσόπουλο
Από το 42ο  Φεστιβάλ Ολύμπου, θεσμοθετείται μια νέα εκδήλωση, η «Θεάτρου Έπαινος» και κάθε χρόνο θα διοργανώνεται προς τιμή μιας προσωπικότητας του θεάτρου. Για τη φετινή χρονιά ο ΟΡ.ΦΕ.Ο επέλεξε το πρόσωπο του κριτικού θεάτρου Κώστα Γεωργουσόπουλου.

ΣΑΒΒΑΤΟ 24 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
* ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΔΙΟΥ - ώρα 21:00
ΚΡΑΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ «ΕΙΡΗΝΗ» του ΑΡΙΣΤΟΦΑΝΗ
Μετάφραση: Κ. Χ. Μύρης
Σκηνοθεσία: Σωτήρη Χατζάκη
Βασίλης Χαραλαμπόπουλος- Φάνης Μουρατίδης – Γιώργος Κωνσταντίνου
Τιμή εισιτηρίου: Κανονικό 15€, Φοιτητικό – Εκπτωτικό - Ανέργων 12€.


Η αντιπολεμική oυτοπία του Αριστοφάνη, «Eιρήνη», είναι η καλοκαιρινή παραγωγή του  Κρατικού  Θεάτρου  Βορείου Ελλάδος. Το έργο θα παρουσιαστεί σε μετάφραση Κ.Χ.Μύρη και σκηνοθεσία Σωτήρη Χατζάκη.

Πρόκειται για ένα έργο απόλυτα επίκαιρο, στο οποίο πρωταγωνιστούν ο Βασίλης Χαραλαμπόπουλος (Τρυγαίος) και ο Φάνης Μουρατίδης (Ερμής) μαζί με πολυπληθή θίασο ηθοποιών και χορευτών.

Την Παράβαση του έργου ερμηνεύει ο Γιώργος Κωνσταντίνου.

Η Υπόθεση του έργου

Ο Πόλεμος έχει φυλακίσει σε μια σπηλιά τη θεά Ειρήνη και ετοιμάζεται να βάλει μέσα σ' ένα πελώριο γουδί τις ελληνικές πόλεις και να τις “κοπανίσει”. Τότε, ο Τρυγαίος, ένας αμπελουργός, ανεβαίνει στον ουρανό μαζί με τον Ερμή και καλεί τους Έλληνες να ελευθερώσουν την Ειρήνη. Η απελευθέρωση της θεάς Ειρήνης, μαζί με την Οπώρα, θεά της καρποφορίας, και τη Θεωρία, θεά του πανηγυριού, αποτελεί το επίκεντρο του έργου. Η κωμωδία κλείνει με την επιστροφή στη γη του θριαμβευτή Τρυγαίου που φέρνει και πάλι τη θεά Ειρήνη στους ανθρώπους.


ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:

Μετάφραση: Κ.Χ.Μύρης, Σκηνοθεσία: Σωτήρης Χατζάκης, Σκηνικά -Kοστούμια: Έρση Δρίνη, Μουσική: Μίνως Μάτσας, Χορογραφία: Κική Μπάκα, Φωτισμοί: Αντώνης Παναγιωτόπουλος.

Διανομή: Σταυρούλα Αραμπατζόγλου, Κατερίνα Γιαμαλή, Μιχάλης Γούναρης, Δημήτρης Διακοσάββας, Ειρήνη Καζάκου, Νίκος Καπέλιος, Γιώργος Κολοβός,  Αννέτα Κορτσαρίδου, Γιώργος Κωνσταντίνου, Ευσταθία Λιάλιου, Νίκος Μαγδαληνός, Δημήτρης Μορφακίδης, Φάνης Μουρατίδης, Χρήστος Νίνης, Χάρης Πεχλιβανίδης, Βασίλης Σεϊμένης, Μιχάλης Συριόπουλος, Στέλιος Τράκας, Βαγγέλης Χαλκιαδάκης, Βασίλης Χαραλαμπόπουλος, Γιάννης Χαρίσης, Βαγγέλης Χατζηνικολάου.

Χορεύουν: Παναγιώτα Αλεξίου, Μπέτυ Δραμισιώτη.


ΚΥΡΙΑΚΗ 25 ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΑ 26 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
* ΑΡΧΑΙΑ ΛΕΙΒΗΘΡΑ – ώρα 18:00
ΘΕΑΤΡΟ ΠΗΓΑΣΟΣ «ΤΡΩΑΔΕΣ» του ΕΥΡΙΠΙΔΗ
Σκηνοθεσία: Δημήτρης Σιακάρας
Τιμή εισιτηρίου: Γενική είσοδος 10€.

Το θέατρο “ΠΗΓΑΣΟΣ” παρουσιάζει
στο Φεστιβάλ Ολύμπου τις“ΤΡΩΑΔΕΣ” του Ευριπίδη 
Υπάρχουν πολλοί γνωστοί τρόποι αφήγησης, κι άλλοι ακόμα που θα εφευρεθούν.
Μ. Μπρεχτ
Τρόποι που θα κτίζονται παράλληλα με τις ανθρώπινες σχέσεις στο σήμερα, σπόροι της βαθιάς ανάγκης να ζούμε μαζί αφηγούμενοι ιστορίες. Μύθοι απελευθερωτικοί, λυτρωτικοί, ανατρεπτικοί.
Μύθοι που θα φωτίζουν τη «νίκη» του Σάυλοκ και του Κρέοντα , το «άδικο» του Άμλετ.
Τρόποι και μύθοι έξω ή απέναντι από την κυρίαρχη αισθητική της κυρίαρχης ηθικής.
Τρόποι και μύθοι «εχθροί» της στατικής και αμετάβλητης πραγματικότητας.
Σημείωμα σκηνοθέτη:
Μήλος 416 π.χ.
Τριάντα οκτώ Αθηναϊκές τριήρεις με φορτίο 3.000 οπλίτες αγκυροβολούν στο νησί. Οι στρατιώτες κατασφάζουν τον ανδρικό πληθυσμό και πουλούν ως σκλάβους τα γυναικόπαιδα. Ένα χρόνο αργότερα κι ενώ οι Aθηναίοι ετοιμάζουν την εκστρατεία κατάκτησης της Σικελίας, ο Ευριπίδης διδάσκει τις Τρωάδες.
Γκερνίκα 26 Απριλίου 1937.  Ώρα 4:30
Γερμανοί και Ιταλοί εθελοντές πιλότοι, συνεργάτες του στρατηγού Φράνκο, μεσούντος του ισπανικού εμφύλιου πολέμου, βομβαρδίζουν τη βασκική πόλη ισοπεδώνοντας την. Την ίδια χρονιά, ο Πάμπλο Πικάσο συνθέτει τον πίνακα με το όνομα της, τη Γκερνίκα.
Γιουγκοσλαβία 1991.  Ιράκ 2003.  Παλαιστίνη σήμερα.  Συρία σήμερα.
Εκατόμβες νεκρών και τραυματιών. Χιλιάδες πρόσφυγες εγκαταλείπουν με τη βία τις προγονικές τους εστίες.
2400 χρόνια μετά από την πρώτη διδασκαλία των Τρωάδων η ανθρωπότητα παραμένει ανεπίδεκτη μαθήσεως στα όσα έχει διδάξει η ίδια η Ιστορία.
Οι προβληματισμοί που θέτει ο Ευριπίδης, κριτικάροντας τις θεσμοθετημένες ιδεολογίες των ισχυρών, αμφισβητώντας την «ηθική» του πολέμου και τις επικρατούσες μεταφυσικές αξίες-που σπέρνουν το φόβο και απαλλάσσουν από την ανθρώπινη ευθύνη-παραμένουν ζωντανοί κι επίκαιροι, όσο ζωντανή παραμένει η οδύνη, όσο ζωντανός μένει ο σπαραγμός, έτσι όπως αποτυπώνεται μέσα μας κάθε φορά που στεκόμαστε μπροστά στις εικόνες της φρίκης και της βαρβαρότητας.
Ταυτότητα της παράστασης
Σκηνοθεσία: Δημήτρης Σιακάρας Κοστούμια: Βέτα Χαΐλατζίδου, Μετάφραση: Φιλολογική ομάδα Πήγασου.
  
Παίζουν: (Με σειρά εμφάνισης) Ποσειδώνας: Χάρης Αμανατίδης / Γιάννης Γαλάνης, Αθηνά: Τατιάνα Σιδηροπούλου / Μαρία Μπουκουβάλα, Εκάβη:    Κατερίνα Παρλίτση, Ταλθύβιος: Κώστας Παπουτσίδης, Κασσάνδρα: Δανάη Αμανατίδου, Ανδρομάχη: Άννα Γκούντα, Μενέλαος: Σπύρος Αναγνώστου, Ελένη: Σοφία Αγαθαγγελίδου.
Χορός:  Σοφία Αγαθαγγελίδου, Δανάη Αμανατίδου, Άννα Γκούντα, Πωλίνα Γώγου, Κατερίνα Λασηθιωτάκη, Μαρία Μπουκουβάλα, Θωμαή Σιούμη, Μουσική επιμέλεια/ Διδασκαλία Χορού: Δημήτρης Δριστάς.
Παίζουν οι μουσικοί: Δημήτρης Δριστάς, Βαγγέλης Μποστανίτης.