Κυριακή 30 Ιουνίου 2013

Στο κόκκινο οι σχέσεις ΕΕ-ΗΠΑ

Ακόμη και στην ΕΕ έβαλαν κοριούς οι ΗΠΑ.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Spiegel, από τους αμερικανικούς κοριούς δεν γλίτωσαν ούτε οι ευρωπαϊκές χώρες- με την Γερμανία στο επίκεντρο- αλλά ούτε και η ίδια η Ευρωπαϊκή
Ένωση.

Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό Spiegel οι ΗΠΑ παρακολουθούσαν ακόμη και τα γραφεία της ΕΕ στην Αμερική. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς υποστήριξε ότι αν πράγματι συμβαίνει κάτι τέτοιο θα έχει πολύ σοβαρές επιπτώσεις στις σχέσεις ΕΕ και ΗΠΑ και ζήτησε άμεσα πλήρη διευκρίνιση και περαιτέρω πληροφορίες από τις αμερικανικές αρχές για την υπόθεση, ενώ ανακοίνωση εξέδωσε και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

«Ήλθαμε αμέσως σε επαφή με τις αμερικανικές αρχές στην Ουάσινγκτον και τις Βρυξέλλες και ζητήσαμε εξηγήσεις για τις πληροφορίες αυτές. Μάς είπαν ότι θα επαληθεύσουν την ακρίβεια των πληροφοριών αυτών που δημοσιεύθηκαν χθες και ότι θα μας απαντήσουν» ενώ ο υπουργός εξωτερικών του Λουξεμβούργου, Ζαν Άσελμπορν φέρεται να είπε: «Αν ισχύουν αυτές οι αναφορές, είναι αηδιαστικό. Οι ΗΠΑ καλά θα κάνουν να επιτηρούν τις δικές τους μυστικές υπηρεσίες, παρά τους συμμάχους τους».

Σύμφωνα με απόρρητα έγγραφα τα οποία- όπως αναφέρει το Spiege-l προέρχονται από την ίδια την αμερικανική υπηρεσία ασφαλείας NSA, η τελευταία, φαίνεται ότι κατασκόπευε τόσο τα εσωτερικά δίκτυα ηλεκτρονικών υπολογιστών της ΕΕ στην Ουάσινγκτον, όσο και τα γραφεία της ΕΕ στη Νέα Υόρκη. Στα έγγραφα φέρεται επίσης να χαρακτηρίζεται η ΕΕ ως «στόχος».

Δεν είναι γνωστό τι είδους πληροφορίες μπορεί να ήρθαν στην κατοχή των Αμερικανών κατασκόπων, αλλά λεπτομέρειες για τις ευρωπαϊκές θέσεις σε εμπορικά και στρατιωτικά θέματα θα μπορούσαν να αποδειχθούν λίαν χρήσιμες σε όσους εμπλέκονται στις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις όπως αναφέρει το BBC.

Διαβάστε τη συνέχεια εδώ

www.rthess.gr/