Κυριακή 30 Ιουνίου 2013

Ενεργητική νομιμοποίηση δήλωσης πολιτικής αγωγής σε ποινική δίκη. Πολιτικώς ενάγων σε ποινική δίκη, ενεργητική νομιμοποίηση

Ευχαριστούμε πάρα πολύ τον αποστολέα του μηνύματος.... Β.Νουλέζα
Σύμφωνα με την διάταξη τού άρθρου 63 Κ.Π.Δ. Η πολιτική αγωγή για την αποζημίωση και την αποκατάσταση από το έγκλημα και για την χρηματική ικανοποίηση λόγω ηθικής βλάβης η ψυχικής οδύνης, μπορεί να ασκηθεί στο ποινικό δικαστήριο από τούς
δικαιούμενους σύμφωνα με τον Αστικό Κώδικα.
Με την διάταξη αυτή προσδιορίζεται το αντικείμενο της πολιτικής αγωγής αλλά και το πρόσωπο που νομιμοποιείται ενεργητικά για την άσκηση της, δηλ. το φυσικό η νομικό πρόσωπο που νομιμοποιείται ενεργητικά να δηλώσει παράσταση πολιτικής αγωγής σε ποινική δίκη, για αποζημίωση λόγω υλικής ζημίας η χρηματική ικανοποίηση λόγω ηθικής βλάβης η ψυχικής οδύνης, εκείνος που κατά τον Α.Κ. δικαιούται αυτό. Α.Π. 102/1992 Ελλ.Δικ.33 σελ.1352 Νοβ40 σελ.748.Πρόκειται για τον ζημιωθέντα υλικά η ηθικά , τού οποίου οι ιδιωτικές του αξιώσεις κρίνονται κατά τις διατάξεις των άρθρων 914 και 932 Α.Κ., που ορίζουν ότι το δικαστήριο ανεξάρτητα από την αποζημίωση για την περιουσιακή ζημία, μπορεί να επιδικάσει εύλογη κατά την κρίση του χρηματική ικανοποίηση λόγω ηθικής βλάβης.
Η νομιμοποίηση τού πολιτικώς ενάγοντος εξαρτάται από το περιεχόμενο της απαίτησης του, όπως αυτή ρητά καθορίζεται από την δήλωση του η από το δικόγραφο της πολιτικής αγωγής, σε συνδυασμό με την κατηγορία πού εμπεριέχεται στο κλητήριο θέσπισμα η στο παραπεμπτικό βούλευμα.
Η ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΗ ΝΟΜΙΜΟΠΟΊΗΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΏΣ ΕΝΑΓΟΝΤΟΣ ΕΡΕΥΝΑΤΑΙ ΠΡΙΝ ΤΉΝ ΕΝΕΡΞΗ ΤΗΣ ΑΠΟΔΕΙΚΤΙΚΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΣΤΟ ΑΚΡΟΑΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΠΟΙΝΙΚΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ.

Β.Νουλέζας.Δικηγόρος ,Μέλος της Ένωσης Ελλήνων Ποινικολόγων.