Τετάρτη 19 Ιουνίου 2013

Ανοιχτή επιστολή στον πρωθυπουργό απευθύνει ο κ. Δημήτρης Λακασάς,πρόεδρος του ΣΕΒΕ

Ευχαριστούμε πάρα πολύ τον αποστολέα του μηνύματος.... ΣΕΒΕ
ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΕΒΕ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΚΑΙ ΣΤΟΥς ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΑΡΧΗΓΟΥΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ

Θεσσαλονίκη, 19 Ιουνίου 2013
Ίσως δεν θα μπορέσουμε να ξαναμπούμε σε τροχιά ανάπτυξης, αν χαθεί η σημερινή ευκαιρία
Ανοικτή επιστολή στον Πρωθυπουργό και στους Πολιτικούς Αρχηγούς της Κυβέρνησης
Συνεργασίας απευθύνει ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος κ. Δημήτρης Λακασάς, ενόψει της σημερινής τους δεύτερης συνάντησης.
«Διανύουμε μια πολύ δύσκολη περίοδο και θα πρέπει η προσπάθεια που έχει αρχίσει να δίνει καρπούς να συνεχιστεί. H προσήλωση στον κοινό αγώνα για έξοδο από την κρίση είναι επιτακτική και οι μέχρι τώρα θυσίες δεν μπορεί και δεν πρέπει να πάνε χαμένες. Θα πρέπει να διαφυλαχθεί η ομαλότητα σε πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο.
Αυτή τη στιγμή οι εκλογές, πριν την εξάντληση της τετραετίας, θα ήταν μοιραίες για την πορεία της οικονομίας και για τις εξαγωγές, οι οποίες παρουσιάζουν ήδη σημάδια κόπωσης, ενώ μια ανατροπή θα επέφερε αρνητικό αποτέλεσμα στις ίδιες και στις εξαγωγικές επιχειρήσεις.
Η διασφάλιση σταθερού κλίματος αποτελεί προϋπόθεση για να διαγράψει ο τουρισμός την πολύ καλή πορεία που διαφαίνεται μέχρι σήμερα. H τρέχουσα χρονική περίοδος είναι εξαιρετικά κρίσιμη για τον τουρισμό και οι ενδείξεις συνηγορούν για ουσιαστική αύξηση της τουριστικής κίνησης, σε συσχετισμό και με την κατάσταση που επικρατεί σε γειτονικές ανταγωνίστριες χώρες. Η τουριστική κίνηση θα προσδώσει οικονομικά οφέλη στις ελληνικές επιχειρήσεις και διαφήμιση των προϊόντων μας που θα καταναλωθούν στο εξωτερικό, αν όμως ανασχεθεί, θα επιφέρει άμεσο πλήγμα μη εισροής σημαντικών εσόδων για την χώρα.
Μείζον εξάλλου θέμα συνιστά η διατήρηση του κύρους και της καλής εικόνας της χώρας στο εξωτερικό που σταδιακά αποκαθίστανται με θετικές συνέπειες για όλους μας και γι’ αυτό επ’ ουδενί τρόπω δεν θα πρέπει να κλονιστούν εκ νέου, ακυρώνοντας τις προσπάθειες και τις θυσίες που έχουν γίνει σε όλα τα επίπεδα.
Αν μπούμε σε έναν φαύλο κύκλο εσωστρέφειας, τότε θα υπονομεύσουμε μόνοι  μας την εξωστρέφεια της χώρας (Εξαγωγές-Τουρισμός-Ναυτιλία), αλλά και την προσέλκυση ξένων επενδύσεων, δηλαδή τη μοναδική ελπίδα εξόδου από την κρίση και ανάπτυξης της οικονομίας.  
Ο ΣΕΒΕ ζητά από τον Πρωθυπουργό και τους Πολιτικούς Αρχηγούς να βρουν λύση στο θέμα που καλούνται να διαχειριστούν ώστε να εκτονωθεί η κρίση και να αποφευχθεί πλήρως ο κίνδυνος εκλογών. Τους καλεί να πετύχουν μέσα από συναίνεση μια ουσιαστική συνεννόηση και συνεργασία για τη συνολική και ενιαία διακυβέρνηση της χώρας από μια πολυκομματική κυβέρνηση που για πρώτη φορά υπάρχει ουσιαστικά στην ελληνική ιστορία. Ίσως δεν θα μπορέσουμε να ξαναμπούμε σε τροχιά ανάπτυξης, αν χαθεί η σημερινή ευκαιρία.
Κλείνοντας, ο ΣΕΒΕ τονίζει την αδήριτη ανάγκη για πραγματικές και καλά στοχευμένες μεταρρυθμίσεις για τον εξορθολογισμό και τον εκσυγχρονισμό του δημόσιου τομέα που θα προχωρήσουν με συνέπεια και αποφασιστικότητα, συμβάλλοντας στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας της χώρας και των επιχειρήσεών της και στη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής».