Δευτέρα 24 Ιουνίου 2013

ΤΙ μισθούς παίρνουν δημοσιογράφοι και παρουσιαστές στο εξωτερικό

Ειδικό αφιέρωμα περιοδικού “Moustique”: Οι αμοιβές των στελεχών στη δημόσια βελγική ραδιοτηλεόραση

Το εβδομαδιαίο περιοδικό ποικίλης ύλης “Moustique” δημοσιεύει ειδικό αφιέρωμα στις αμοιβές των στελεχών της δημόσιας βελγικής ραδιοτηλεόρασης (RTBF και RTL-TVI).

Το αφιέρωμα αναφέρει εν είδει εισαγωγής ότι το θέμα αποτελεί «ταμπού» στο δημοσιογραφικό κόσμο της χώρας. Εντούτοις, ορισμένοι δημοσιογράφοι και παρουσιαστές της βελγικής ραδιοτηλεόρασης δε διστάζουν να αποκαλύψουν τις αμοιβές τους. Για παράδειγμα, η παρουσιάστρια ειδήσεων του RTBF, Hadja Lahbib, αναφέρει ότι λαμβάνει μηνιαίως 2.800 ευρώ καθαρά, μια επιπλέον αμοιβή της τάξης των 50 ευρώ την ημέρα για τα Σαββατοκύριακα και 1.250 ευρώ ετησίως για λοιπά έξοδα.


Το αφιέρωμα αναφέρει ότι, σε αντίθεση με τη Γαλλία όπου οι παρουσιαστές εργάζονται κατ’ αποκοπή, στο Βέλγιο, η συντριπτική πλειοψηφία των δημοσιογράφων εργάζεται με συμβάσεις αορίστου χρόνου, γεγονός που συνεπάγεται μεν εργασιακή ασφάλεια, αλλά και χαμηλότερες απολαβές. Ο επικεφαλής της τηλεόρασης του δικτύου RTBF, François Tron, εξηγεί ότι στη Γαλλία οι παρουσιαστές, αλλά και οι τεχνικοί, υποστηρίζονται από ένα ειδικό ταμείο που καταβάλλει την αμοιβή τους, καθώς και τις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης, σε περίπτωση διακοπής της εργασίας τους. Αντιθέτως, δεν υπάρχει παρόμοιο σύστημα στο Βέλγιο, γεγονός που εξηγεί την προτίμηση στις συμβάσεις εργασίας.

Το αποτέλεσμα όμως είναι ότι οι μηνιαίες απολαβές στο Βέλγιο είναι ακόμα και είκοσι φορές χαμηλότερες σε σχέση με τη Γαλλία, ακόμα και στην περίπτωση των πολύ γνωστών δημοσιογράφων. Για παράδειγμα, ο François De Brigode, παρουσιαστής του κεντρικού δελτίου ειδήσεων με 21 χρόνια προϋπηρεσία, λαμβάνει 5.429 ευρώ μεικτά, ενώ ο Γάλλος συνάδελφός του, David Pujadas, παρουσιαστής του κεντρικού δελτίου ειδήσεων στο κανάλι France2 (δημόσιο) λαμβάνει 18.000 ευρώ καθαρά το μήνα. Οι αμοιβές αυτές δεν έχουν καμία σχέση με τις αντίστοιχες των γαλλικών ιδιωτικών δικτύων (λ.χ. στο TF1), όπου οι καθαρές αμοιβές για τους δημοσιογράφους-διασημότητες φτάνουν μηνιαίως τις 70.000 ή ακόμα και τις 92.000 ευρώ καθαρά.

Το αφιέρωμα αναφέρει επίσης ότι από την ανάληψη των καθηκόντων του το 2002 ως και σήμερα, ο διευθύνων σύμβουλος του RTBF, Jean-Paul Phillipot, έχει καθιερώσει το σύστημα της αυτόνομης διαπραγμάτευσης της αμοιβής μεταξύ των εργαζομένων και του RTBF, με αποτέλεσμα να επικρατεί μυστικοπάθεια μεταξύ των εργαζομένων ως προς το ύψος του μισθού ή των αυξήσεων που επιτυγχάνουν. Στο πλαίσιο αυτό, ιδίως όσον αφορά τα υψηλόβαθμα στελέχη (περίπου 250 άτομα επί συνόλου 2.070 εργαζομένων), οι διαπραγματεύσεις με τη διοίκηση, εκτός του ότι γίνονται σε ατομική βάση, είναι απολύτως εμπιστευτικές. Το αφιέρωμα επισημαίνει ότι πέραν της γενική μυστικοπάθειας που περιβάλλει το ζήτημα των μισθών, απόλυτη σιωπή επικρατεί ειδικότερα όσον αφορά στο θέμα των πρόσθετων αμοιβών (πριμ, μπόνους κλπ).

Επίσης, συνδικαλιστές της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης καταγγέλλουν αδιαφάνεια και στον τρόπο προσλήψεων, καθώς αυτές δε γίνονται με διαγωνισμό. Αντίθετα, αναφέρεται ότι κάθε διοίκηση έχει το ελεύθερο να προσλαμβάνει κατά το δοκούν και με όρους εργασίας που παραμένουν άγνωστοι.

Σε γενικές γραμμές πάντως, συνδικαλιστικά στελέχη επισημαίνουν ότι οι αμοιβές κυμαίνονται σε φυσιολογικά πλαίσια με βάση τα δεδομένα της χώρας, ενώ τόσο το RTBF, όσο και το RTL-TVI, δεσμεύονται από τη γενική συλλογική σύμβαση εργασίας. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι ένας παρουσιαστής λαμβάνει μηνιαίως μεταξύ 2.700 και 4.700 ευρώ μεικτά, ενώ ένα διευθυντικό στέλεχος λαμβάνει ετησίως μεταξύ 210.000 και 260.000 ευρώ μεικτά. Οι δημοσιογράφοι των κεντρικών δελτίων ειδήσεων έχουν μεικτές απολαβές που κυμαίνονται μεταξύ 3.300 και 6.800 ευρώ μηνιαίως.

Τέλος, επισημαίνεται ότι σε επίπεδο παραγωγής εκπομπών επικρατεί σαφώς δυσμενέστερη κατάσταση, με τους εξωτερικούς συνεργάτες (τεχνικοί, ρεπόρτερ κλπ) που προσλαμβάνονται από τις εταιρείες παραγωγής να λαμβάνουν ιδιαίτερα χαμηλές αποδοχές χωρίς κάποιου είδους εργασιακή ασφάλεια.