Τρίτη 28 Μαΐου 2013

Οι κρύες θάλασσες "ζεσταίνουν" τον τουρισμό - Αφροδίτη Λέινα : "Η Πιερία θα έχει φέτος την τιμητική της στον διεθνή τουρισμό"

Οι κρύες θάλασσες ζεσταίνουν τον τουρισμό

      Στους περισσότερους Έλληνες φαίνονται κρύες ακόμα. Για τους Σκανδιναβούς, τους Γερμανούς και τους Ρώσους, όμως, που προέρχονται από χώρες με ιδιαίτερα σκληρές κλιματολογικές συνθήκες ή και πολικό ψύχος, η θερμοκρασία τους μοιάζει σχεδόν 

τροπική. 


Ο λόγος για τις θάλασσες της Βόρειας Ελλάδας, που - αν και Μάιος ακόμη - έχουν ήδη αρχίσει να υποδέχονται τους πρώτους κολυμβητές, στην πλειοψηφία τους ξένους, οι οποίοι δεν διστάζουν να κάνουν τις "απλωτές" τους, παρ' όλο που η θερμοκρασία του νερού δεν ξεπερνά τους 17-18 βαθμούς Κελσίου.
Ως αποτέλεσμα, η φετινή θερινή σεζόν ουσιαστικά έχει ξεκινήσει, με τα πρώτα "καραβάνια" τουριστών να καταφθάνουν οδικώς από τις γειτονικές βαλκανικές χώρες, αλλά και με τις πρώτες αφίξεις Ρώσων και Δυτικοευρωπαίων στα θέρετρα της Χαλκιδικής, της Πιερίας και της Θάσου, μέσω του αεροδρομίου "Μακεδονία" της Θεσσαλονίκης.
Παρ' ότι οι πληρότητες των ξενοδοχείων παρέμειναν χαμηλές τον Μάιο (γύρω στο 35%, εκτός της περιόδου του Πάσχα, οπότε ήταν μεγαλύτερες), ωστόσο τα μηνύματα για τη φετινή χρονιά είναι ήδη θετικά και αναμένονται σημαντικά αυξημένα μεγέθη για τον βορειοελλαδικό τουρισμό.
 "Η σεζόν έχει ουσιαστικά ανοίξει και για τις εθνικότητες που μας επισκέπτονται, οι θάλασσές μας είναι κάθε άλλο παρά κρύες. Με βάση τα early bookings (σ.σ. προκρατήσεις), οι αφίξεις εκτιμάται ότι θα είναι το φετινό καλοκαίρι αυξημένες κατά τουλάχιστον 15%. Πάντως, οι τιμές των ξενοδοχείων στα early bookings είναι μειωμένες κατά 20%-25%, σε σχέση με τον τιμοκατάλογο, κάτι που σημαίνει ότι η αύξηση του τζίρου δεν θα είναι αντίστοιχη εκείνης των αφίξεων, αλλά θα περιοριστεί πιθανότατα σε μονοψήφιο ποσοστό" σημείωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο πρόεδρος του Τουριστικού Οργανισμού και της Ενωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής Γρηγόρης Τάσιος.
 Αναλυτικότερα, αύξηση της τάξης του 5%-7% αναμένεται φέτος στις αφίξεις των Γερμανών στη Χαλκιδική, με τη γερμανική αγορά να ανακάμπτει μετά τη μεγάλη πτώση - της τάξης του 20% - της τελευταίας τριετίας, ενώ ο αριθμός των τουριστών από τη Ρωσία και την Ουκρανία υπολογίζεται ότι θα είναι μεγαλύτερος κατά περίπου 15%.
Στα περσινά επίπεδα αναμένεται να κινηθεί η κίνηση από τις αγορές των Βαλκανίων, ενώ αφίξεις αναμένονται και από Τουρκία, αλλά κυρίως μετά τις 20 Ιουνίου.
 "Στηρίξτε και τα μικρά καταλύματα"
Στον αντίποδα, μειωμένος εκτιμάται ότι θα είναι και φέτος ο εσωτερικός τουρισμός, αν και μετά τις 20 Ιουνίου θα γίνουν εκπτώσεις και ειδικά "πακέτα" για τους Ελληνες επισκέπτες της Χαλκιδικής. "Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στα μικρά ξενοδοχεία της Χαλκιδικής, αυτά που είναι κάτω των 50 κλινών και δυσκολεύονται να ανταγωνιστούν τα μεγάλα στις διεθνείς αγορές.
Οι Έλληνες τουρίστες μπορούν να δουν και αυτά τα αξιόλογα καταλύματα. Σε τριάστερο μικρό ξενοδοχείο μπορούν να βρουν δωμάτια με 30-50 ευρώ" σημείωσε ο κ. Τάσιος, ο οποίος πάντως κάλεσε τις τοπικές αρχές και φορείς της Θεσσαλονίκης και άλλων βορειοελλαδικών νομών να συνεργαστούν όλοι μαζί για κοινά τουριστικά πακέτα και κοινές ενέργειες προβολής.
"Η Turkish Airlines άνοιξε δρόμους για τη Θεσσαλονίκη, από τους οποίους μπορούμε να κερδίσουμε όλοι. Αν δεν φέρει κόσμο η πόλη της Θεσσαλονίκης, μαζί με τους περιφερειακούς νομούς, ο τουρισμός δεν θα απογειωθεί. Σήμερα, το αεροδρόμιο 'Μακεδονία' φέρνει πολλαπλάσιους τουρίστες στη Χαλκιδική, από ό,τι στη Θεσσαλονίκη. Πρέπει να αναληφθεί κοινή δράση κι εμείς κάνουμε μεγάλες προσπάθειες για ένα κοινό 'πακέτο'. Θυμηθείτε ότι οι τουρίστες που έφθαναν στην Αθήνα από το 2004 μέχρι το 2006 λόγω των Ολυμπιακών, επισκέπτονταν μέχρι και τη Χαλκίδα και το Αίγιο" κατέληξε.
 Ξεκίνησαν οι αφίξεις σε Θάσο και Πιερία
 "Ορδές τουριστών" από τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, την πΓΔΜ και τη Σερβία, κατέφθασαν το περασμένο Σαββατοκύριακο στη Θάσο, δίνοντας το εναρκτήριο λάκτισμα για τη φετινή θερινή σεζόν, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Δημήτρης Παπαδημητρίου.
"Το Σαββατοκύριακο υπήρχαν περιοχές που ήταν τίγκα, από ανθρώπους που κολυμπούσαν κανονικά. Η θάλασσα φαίνεται κρύα μόνο σε εμάς τους Έλληνες, άντε και σε κάποιους Βαλκάνιους, οι οποίοι όμως το τολμούν. Για τους Σκανδιναβούς ή τους Ρώσους, η θερμοκρασία είναι καταπληκτική" προσθέτει.
Οι κρατήσεις βρίσκονται γενικά σε πολύ καλό δρόμο, τόσο από τις "νέες", όσο και από τις παραδοσιακές για τη Θάσο αγορές της Αγγλίας και της Γερμανίας.  Σύμφωνα με τον κ.Παπαδημητρίου, το ευνοϊκό κλίμα, που έχει αρχίσει να διαμορφώνεται γύρω από την Ελλάδα ωφελεί σημαντικά τον τουρισμό.
Τουριστική κίνηση άρχισε να σημειώνεται και στην Πιερία, όπου όμως πιο ξεκάθαρη εικόνα θα υπάρχει από την αρχή του Ιουνίου και μετά, σύμφωνα με την πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Αφροδίτη Λέινα.
Κατά την ίδια, η Πιερία θα έχει φέτος την τιμητική της στον διεθνή τουρισμό και χάρη σε μια σειρά από σημαντικές πολιτιστικές, αθλητικές και κοινωνικές εκδηλώσεις, που προγραμματίζονται στους πρόποδες και τις πλαγιές του Ολύμπου.