Παρασκευή 10 Μαΐου 2013

Ιστορική έκθεση στο Μακεδονίας Θράκης με κεντρικό θέμα τον Κολινδρό

Μας το έστειλε ο Γιώργος..... Ευχαριστούμε πάρα πολύ 
 Έκθεση στο Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης με τίτλο «Η επανάσταση του 1821 στη Μακεδονία»
Η φωτογραφία με θέμα τον Κολινδρό είναι στο κεντρικό σημείο του τοίχου





ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΥΜΑΘ «Η επανάσταση του 1821 στη Μακεδονία»

Ακόμη μια αξιόλογη έκθεση από πλευράς κειμηλίων, με τίτλο «Η επανάσταση του 1821 στη Μακεδονία», λειτουργεί στο Διοικητήριο από τη Δευτέρα 25 Μαρτίου 2013.
Όσοι επισκεφθούν την έκθεση, η οποία συνδιοργανώνεται με το Ίδρυμα Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα και  θα παραμείνει στο ΥΜΑΘ μέχρι τις 10 Ιουνίου 2013, θα έχουν τη χαρά να δουν για πρώτη φορά σπάνια τεκμήρια της επανάστασης του 1821 όπως η πρωτότυπη προκήρυξη της επανάστασης στη Μολδοβλαχία με υπογραφή και σφραγίδα του Υψηλάντη, πρωτότυπες επιστολές του Κολοκοτρώνη και του Καραϊσκάκη, καθώς και προσωπικά αντικείμενα των αγωνιστών όπως το καριοφίλι και οι παλάσκες του γέρου του Μοριά, οι πιστόλες του Αθανάσιου Διάκου και του Μακρυγιάννη, το μαχαίρι του Αλέξανδρου Υψηλάντη, η πριονωτή σπάθα του Γεωργίου Καραϊσκάκη και άλλα. 
Για την έκθεση παραχωρήθηκαν κειμήλια από τις συλλογές: Ι.Μ. Αγίας Λαύρας, Προεδρικής Φρουράς, Εθνικού Ιστορικού Μουσείου, Πολεμικού Μουσείου, Λυκείου Ελληνίδων Θεσσαλονίκης, Δημήτρη Γιαννόγλου, Γιάννη Ιωαννίδη, Αναστάσιου Λιάσκου, Βασίλειου Νικόλτσιου, Νικόλαου Νικόλτσιου, Αλέξανδρου και Λένας Χαΐτογλου.
Παράλληλα στο ΥΜΑΘ λειτουργεί έκθεση ζωγραφικής με στολές Ευζώνων του Ιωάννη Μυλωνά, της συλλογής Αλέξανδρου και Λένας Χαΐτογλου.
Η έκθεση πραγματοποιείται με την ευγενική υποστήριξη της Δ.Ε.Θ. ενώ αξίζει να αναφερθεί πως δεν δαπανήθηκαν χρήματα από τον προϋπολογισμό του Υπουργείου, καθώς χρησιμοποιήθηκαν οι υποδομές που υπήρχαν από την προηγούμενη έκθεση «κειμήλια απελευθέρωσης 1912-1913».
Σε μήνυμά του ο Υπουργός Μακεδονίας και Θράκης αναφέρει τα εξής: «Θέλουμε το Υπουργείο να είναι ανοικτό στους πολίτες. Μέσω αυτής της σπουδαίας έκθεσης, το Υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης θέλει να φωτίσει την άγνωστη σε πολλούς συμβολή της Βόρειας Ελλάδας στην επανάσταση του 1821. Η Μακεδονία μπορεί να μην απελευθερώθηκε τότε, συνέβαλε όμως με το αίμα των ηρώων της στην Εθνική Παλιγγενεσία. Η ελευθερία θέλει αρετή και τόλμη την οποία επέδειξαν οι αγωνιστές εκείνης της εποχής. Υπάρχουν στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η επανάσταση στη Μακεδονία ήταν πάρα πολύ σημαντική το 1821. Ωστόσο είναι γεγονός αναμφισβήτητο ότι οι πρόγονοι μας στην ουσία ήταν η “ασπίδα”, η οποία κράτησε πολύτιμες τούρκικες δυνάμεις, βοηθώντας τους Έλληνες της νοτίου Ελλάδος να αποκτήσουν την ελευθερία τους περίπου 100 χρόνια νωρίτερα από εμάς. Με την παρούσα έκθεση θέλουμε να δείξουμε σε όλους τους Έλληνες πολίτες ότι οι πρόγονοί τους αγωνίστηκαν και πέτυχαν το επιθυμητό αποτέλεσμα, να δημιουργήσουμε ένα αίσθημα εθνικής υπερηφάνειας, εθνικής ανάτασης και όλοι οι Έλληνες να σηκώσουμε ψηλά το κεφάλι, μαθαίνοντας ότι με αγώνες μπορούμε να πετύχουμε τα πάντα. Ο Ελληνισμός, στο διάβα της ιστορίας του, ενωμένος πέτυχε θαύματα.  Ενωμένοι, λοιπόν, μπορούμε να ξεπεράσουμε την κρίση το συντομότερο δυνατόν».


H έκθεση θα λειτουργεί καθημερινά:
Δευτέρα έως Παρασκευή: 09.00-16.00
     Σάββατο και Κυριακή: 09.00-14.00


Για ομαδικές επισκέψεις οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με τα αρμόδια στελέχη του Υπουργείου στα εξής τηλέφωνα:
-Ηλίας Ιωσηφίδης (προϊστάμενος Τμήματος Παιδείας, Αθλητισμού, Νέας Γενιάς και Θρησκευμάτων του ΥΜΑΘ) 2310 379168
-Νίκος Λιαδάκης 2310 379530
-Δήμητρα Παναγιωτίδου 2310 379332