Παρασκευή 17 Μαΐου 2013

Επιστολή Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με θέμα την ακαρπία στα ακτινίδια της Πιερίας

Μας το έστειλε η Π.Ε.ΠΙΕΡΙΑΣ..... Ευχαριστούμε πάρα πολύ

Επιστολή  στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Αθανάσιο Τσαυτάρη, απέστειλε η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας, κ. Σοφία Μαυρίδου, ενημερώνοντας για τη μειωμένη παραγωγή ακτινιδίων στην Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας, εξαιτίας της
ακαρπίας που παρατηρείται κατά τη φετινή περίοδο.

Η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας αξιώνει από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, οικονομική ενίσχυση για τους παραγωγούς ακτινιδίων, εξαιτίας της ακαρπίας- σε ποσοστό 30%-80% σε σχέση με την κανονική παραγωγή- που διαπίστωσε κλιμάκιο γεωπόνων της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής  Ενότητας  Πιερίας   σε  επιτόπιους δειγματοληπτικούς ελέγχους που πραγματοποίησε σε οπωρώνες της περιοχής. Σύμφωνα με τους γεωπόνους,  η ακαρπία οφείλεται στις ασυνήθιστες για την εποχή υψηλές θερμοκρασίες,  που επικράτησαν καθ' όλη τη διάρκεια του χειμώνα και στην Πιερία.

Με την επιστολή της η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας  ζητά από το αρμόδιο υπουργείο να εντάξει το ζημιογόνο  φαινόμενο (ακαρπία) σε πρόγραμμα κρατικών οικονομικών ενισχύσεων, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα, τη στιγμή που η ακαρπία δεν καλύπτεται από τον ΕΛΓΑ.

«Είναι ορατός ο κίνδυνος,  η αισθητά μειωμένη παραγωγή να επηρεάσει καθοριστικά το εισόδημα των παραγωγών μας με καταστροφικές συνέπειες τόσο για τους ίδιους όσο και για την τοπική κοινωνία γενικότερα», επισημαίνει χαρακτηριστικά στην επιστολή της  η κ. Σοφία Μαυρίδου.

«Είναι επιτακτική ανάγκη να ληφθούν άμεσα μέτρα για την προστασία του εισοδήματος των παραγωγών μας, καθώς  η καλλιέργεια της ακτινιδιάς αποτελεί  για την Π.Ε.Πιερίας,  μια από τις πιο δυναμικές και εξαγώγιμες καλλιέργειες», δήλωσε σχετικά ο Περιφερειακός Σύμβουλος της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας, κ. Δημήτρης Τσιμήτρης.

Από την πλευρά του,  ο Επιστημονικός Συνεργάτης της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας, κ. Δημήτρης Ρουκάς ανέφερε ότι «οι πρώτες μας εκτιμήσεις για τη  φετινή παραγωγή στην Πιερία  είναι δυσοίωνες,  καθώς το ποσοστό ακαρπίας που διαπιστώθηκε  ξεπερνά το 30%».