Κυριακή 7 Απριλίου 2013

Μέσω Μαξίμου η δόση...

Στις 11 π.μ. το ραντεβού Σαμαρά και τροϊκανών...

To πρόγραμμα «κινητικότητας» στο Δημόσιο, η συγχώνευση της Εθνικής Τράπεζας με τη Eurobank και το ειδικό τέλος ακινήτων τίθενται επί τάπητος στη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με την τρόικα. Σε
 μονίμως ανοιχτή γραμμή το οικονομικό επιτελείο με το Μέγαρο Μαξίμου. Αναβλήθηκε η συνάντηση του Γιάννη Στουρνάρα με την τρόικα το Σάββατο, προκειμένου οι εκπρόσωποι των δανειστών να εξετάσουν ενδελεχώς τα εκκρεμή ζητήματα ενόψει της συνάντησης με τον πρωθυπουργό την Κυριακή το πρωί. Το Δημόσιο

Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν πως η τρόικα επανήλθε με πιο σκληρές προτάσεις για απολύσεις στο Δημόσιο και κάνουν λόγο για πολιτικά και ιδεολογικά ζητήματα τα οποία επιτάσσουν την επιδίωξη συμβιβασμού από την πλευρά της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι εκπρόσωποι των δανειστών αξιώνουν αυστηρό χρονοδιάγραμμα για την απόλυση 25.000 ατόμων έως το τέλος του 2014. Παράλληλα, φέρονται να θεωρούν «μικρό κομμάτι της συζήτησης» την αντικατάσταση περίπου 1000 επίορκων υπαλλήλων.

Οι τράπεζες

Ως προς τη σχεδιαζόμενη συγχώνευση της Εθνικής Τράπεζας με τη Eurobank, μία συμφωνία την οποία στηρίζει απόλυτα η κυβέρνηση, η τρόικα στέκεται στο μέγεθος της νέας τράπεζας και τις δημοσιονομικές επιπτώσεις του.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών προσθέτουν ότι, μετά την ανάληψη των καταστημάτων των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα από την Τράπεζα Πειραιώς, θα πρέπει να απορροφηθούν επίσης το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και η Proton Bank. Εγείρουν δε ζήτημα αναφορικά με τη χρησιμότητα ενός νέου πόλου στο ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Το τέλος ακινήτων

Η κυβέρνηση αναμένει την απάντηση της τρόικας για τις τρεις εναλλακτικές εκδοχές που αφορούν στον νέο φόρο ακινήτων (το τροποποιημένο «χαράτσι»), ώστε να καλυφθεί κατά 200 εκατ. ευρώ το δημοσιονομικό κενό.

Η δόση

Αναφορικά με την εκταμίευση των επόμενων δόσεων (2,8 δις ως «υπόλοιπο» του περασμένου Δεκεμβρίου το οποίο έπρεπε να έχει εκταμιευθεί τον Μάρτιο και 6 δις για το α΄ τρίμηνο του 2013), η ελληνική πλευρά επιδιώκει να καταφέρει την εκταμίευση του πρώτου ποσού μέσα στον Απρίλιο (ίσως μετά από τηλεδιάσκεψη) και του δεύτερου ποσού τον Μάιο.

Ωστόσο, η τρόικα προσεγγίζει την εκταμίευση των ποσών ως «πακέτο» και την τοποθετεί πιθανώς στο Eurogroup στις 13 Μαΐου. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας επαρκούν έως τις 20 Μαΐου (οπότε λήγει ομόλογο του Δημοσίου).