Τετάρτη 20 Μαρτίου 2013

«Πονοκέφαλος» στο Μαξίμου ...

...για το κυπριακό σχέδιο Β... 

Προβληματισμός επικρατεί στο Μέγαρο Μαξίμου για την κατάσταση η οποία διαμορφώνεται στη Λευκωσία μετά την απόρριψη του ευρωπαϊκού σχεδίου
διάσωσης των κυπριακών τραπεζών. Το χθεσινό «όχι» προκαλεί αμηχανία στην τρικομματική, η οποία πλέον σχοινοβατεί μεταξύ οικονομικών και πολιτικών επιπτώσεων που προβάλλουν δεδομένες μέσα από την επόμενη μέρα στην Κύπρο.
Στην κυβέρνηση υπογραμμίζουν ότι πριν από οποιαδήποτε ουσιαστική τοποθέτηση θα πρέπει να αποσαφηνιστεί το εναλλακτικό σχέδιο το οποίο θα προωθήσει η Κύπρος και διαμηνύουν ότι η Αθήνα στηρίζει τη Λευκωσία σε όποια απόφαση και αν λάβει. Επιχειρούν δε να διαβεβαιώσουν ότι το ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα είναι σε κάθε περίπτωση θωρακισμένο σε σχέση με τυχόν κλυδωνισμούς από τις κυπριακές τράπεζες.

Ωστόσο, ο προβληματισμός στο Μέγαρο Μαξίμου είναι δεδομένος, γεγονός που καταδεικνύει και η χθεσινή ατζέντα της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών, οι οποίοι συζήτησαν σχεδόν εξ ολοκλήρου τις εξελίξεις στη Λευκωσία.

Η κατάσταση η οποία διαμορφώνεται για την ελληνική κυβέρνηση θεωρείται «lose-lose», καθώς η Κύπρος είτε θα αντιμετωπίσει συνθήκες οικονομικής κατάρρευσης, με σοβαρές συνέπειες για την ελληνική οικονομία, είτε θα επιτύχει μία ευνοϊκότερη λύση για τις τράπεζες και τους πολίτες της, γεγονός το οποίο θα πυροδοτήσει στην Ελλάδα αντιδράσεις και πιέσεις προς την κατεύθυνση μιας πιο δυναμικής διαπραγμάτευσης απέναντι στην τρόικα.

Σημειώνεται ότι σήμερα επισκέπτεται εκ νέου την Αθήνα ο διευθύνων σύμβουλος της Gazprom Αλεξέι Μίλερ, ο οποίος θα συναντήσει τον Κωστή Χατζηδάκη.

Πηγές του υπουργείου Ανάπτυξης μεταφέρουν ότι η συνάντηση είχε προγραμματιστεί ήδη από την τελευταία πρόσφατη επίσκεψη του στενού συνεργάτη του Πούτιν στην Ελλάδα (κατά την οποία είχε εκφράσει επιφυλάξεις αναφορικά με την αντικειμενικότητα του διαγωνισμού ιδιωτικοποίησης των ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ).

Οι σημερινές επαφές αποκτούν άλλη διάσταση μετά από τις εξελίξεις στη Λευκωσία. Άλλωστε, η Gazprom φέρεται να επιδιώκει ρόλο στο ενεργειακό «παιχνίδι» της Κύπρου.