Σάββατο 16 Μαρτίου 2013

Συμφωνία “θρίλερ” για την Κύπρο!

Μας το έστειλε το ysterografa.gr/..... Ευχαριστούμε πάρα πολύ

Έπειτα από μία «θυελλώδη» συνεδρίαση, διάρκειας 10 ωρών, στην οποία ο Νίκος Αναστασιάδης απείλησε ακόμη και με αποχώρηση, είχαμε συμφωνία για το πρόγραμμα
διάσωσης της Κύπρου.
Στην πολύωρη συνεδρίαση του Eurogroup, η χρηματοδότηση έκλεισε στα 10 δις. ευρώ, ενώ θα επιβληθεί εφάπαξ έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης (κούρεμα) 9,9% σε καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ και 6,75% σε καταθέσεις έως 100.000 ευρώ. Η εισφορά δεν θα επιβληθεί στις καταθέσεις που βρίσκονται στο ελληνικό δίκτυο, ενώ οι καταθέτες θα λάβουν μετοχές των τραπεζών, αξίας ίσης με το ποσό που θα κουρευτεί από τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς.
Στιγμές ιδιαίτερης έντασης επικράτησαν στο Eurogroup, καθώς η διαδικασία βρέθηκε στον αέρα όταν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, απείλησε με αποχώρηση από το Συμβούλιο, λόγω των απαιτήσεων του ΔΝΤ για μεγάλο κούρεμα καταθέσεων.
Αντικείμενο διαμάχης ήταν το ύψος της υπό συζήτηση επιβολής εισφοράς αλληλεγγύης στο κεφάλαιο των τραπεζικών καταθέσεων στα τραπεζικά ιδρύματα που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο.
Τελικά, η… χρυσή τομή βρέθηκε, με το κούρεμα των καταθέσεων σε Κυπριακές τράπεζες να ξεκινάει από το πρώτο ευρώ, με 6.75% και πάνω από 100 χιλ. πάει στο 9.9%. Η εισφορά θα εφαρμοστεί την Τρίτη, 19 Μαρτίου.
Αξίζει να σημειώσουμε ακόμη πως ο εταιρικός φόρος αυξάνεται στο 12,5%.