Σάββατο 16 Μαρτίου 2013

«Μούδιασε» η Αθήνα από το κούρεμα στις καταθέσεις...

H απόφαση του Εurogroup μούδιασε την Αθήνα και έθεσε σε συναγερμό το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και την Τράπεζα της Ελλάδος, που φοβήθηκαν τον κίνδυνο του λεγόμενου contagion, δηλαδή της

 μετάδοσης, της μόλυνσης των ελληνικών τραπεζών από το κούρεμα των καταθέσεων στην Κύπρο.

Η κρίση ξέσπασε και την πιο κρίσιμη στιγμή, καθώς ο Ολλανδός κ. Π. Κόστερ, πρόεδρος του ΤΧΣ που αναλαμβάνει τις κυπριακές τράπεζες στην Ελλάδα, υπέβαλε την παραίτησή του. Πολλοί υποστηρίζουν τώρα ότι πίσω από την παραίτηση κρυβόταν η ανησυχία του για τις δύσκολες αποφάσεις που έπρεπε να πάρει μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Η ουσία είναι ότι το μάτι και το αυτί της τρόικας τα μάζεψε και έφυγε ενώ η χώρα χρειαζόταν τον ρόλο του πιο πολύ από κάθε άλλη στιγμή στη σύντομη καριέρα του στο ΤΧΣ.

Η Αθήνα παρακολουθεί ανήσυχη τις εξελίξεις καθώς το πρωτοφανές κούρεμα των καταθέσεων επιβλήθηκε σε μια συγκυρία που η τρόικα έχει σκληρύνει τη στάση της και πιέζει την ελληνική πλευρά για τις τράπεζες.

Η τρόικα ζήτησε να γίνουν εδώ και τώρα οι αυξήσεις κεφαλαίου, γκρίνιαξε για τις πολλές ρυθμίσεις δανείων, και μετέθεσε χρονικά τη συγχώνευση της Εθνικής με την Εurobank.

Όλα αυτά η ελληνική πλευρά, από το πρωί του Σαββάτου που ανακοινώθηκε το κούρεμα των κυπριακών καταθέσεων, τα βλέπει πλέον με διαφορετικό μάτι και φοβάται για το τι μπορεί να υποκρύπτει το σκληρό παιχνίδι που αποφάσισε να παίξει η τρόικα.