Παρασκευή 8 Μαρτίου 2013

Ημέρα της Γυναίκας...

Η Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 8 Μαρτίου, σε ανάμνηση μιας μεγάλης εκδήλωσης διαμαρτυρίας που έγινε στις 8 Μαρτίου του 1857 από εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη των Η.Π.Α., οι οποίες ζητούσαν καλύτερες συνθήκες εργασίας.
Το
1909 γιορτάστηκε η πρώτη Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας, με πρωτοβουλία του Σοσιαλιστικού Κόμματος των Η.Π.Α.. Δύο χρόνια αργότερα υιοθετήθηκε και από τη Σοσιαλιστική Διεθνή. Μετά την Οκτωβριανή Επανάσταση στη Ρωσία, η Αλεξάνδρα Κολοντάι κατάφερε να πείσει τον Λένιν να καθιερώσει την 8η Μαρτίου ως επίσημη Αργία. Ωστόσο, πολύ γρήγορα αυτή η ημέρα έχασε το πολιτικό της υπόβαθρο και πλέον αποτελεί μια ημέρα αφιερωμένη στις εκπροσώπους του «ασθενούς» φύλου και μια ιδανική ευκαιρία για προσφορά λουλουδιών και δώρων.

Η άνοδος του φεμινιστικού κινήματος στη Δύση τη δεκαετία του ’60 αναζωογόνησε τη Διεθνή Ημέρα της Γυναίκας, που από το 1975 διεξάγεται υπό την αιγίδα του Ο.Η.Ε., με αιχμή του δόρατος την ανάδειξη των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες....