ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ ΣΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ 135ηςΕΠΕΤΕΙΟΥ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΟΥ
«Σας ζητώ να προσπαθήσετε και να σκεφθείτε την Ελλάδα του αύριο, όπωςέκαναν οι ηρωικοί μας πρόγονοι στο Λιτόχωρο αφήνοντας να έχουμε μια Ελλάδα που δεν θα μαζεύει τα συντρίμμια της αλλά θα είναι μια Ελλάδα η οποία θα βγει αλώβητη και πιο δυνατή απ’ αυτή που ήταν πριν από την κρίση», ανέφερε σε ομιλία του ο υφυπουργός εθνικής άμυνας, Δημήτρης Ελευσινιώτης, συμμετέχοντας ως εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης στις εκδηλώσεις της 135ης επετείου επανάστασης του Ολύμπου που πραγματοποιήθηκαν το σαββατοκύριακο 2 και 3 Μαρτίου στο Λιτόχωρο Δ.Δίου-Ολύμπου.
Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΕΛΕΥΣΙΝΙΩΤΗΣ
Στην ομιλία του που έγινε στην αίθουσα εκδηλώσεων του 2ου δημοτικού σχολείου Λιτοχώρου, ο κ. Ελευσινιώτης αφού αναφέρθηκε στο ιστορικό της ημέρας, προς το τέλος ανέφερε και τα εξής: «Ο εορτασμός της επανάστασης του Ολύμπου είναι σήμερα επίκαιρος παρά ποτέ.
Χρειάζεται να σκεπτόμαστε τις επόμενες γενιές και να πολεμάμε γι αυτές. Χρειάζεται να κάνουμε θυσίες για το αύριο της πατρίδας μας, μιας πατρίδας που κάποιοι βιαστικά θεώρησαν να την πουν ότι είναι χρεωκοπημένη, μιας πατρίδας που υποφέρει για να βρει τη θέση που της ανήκει δικαιωματικά τόσο στο ευρωπαϊκό όσο και στο παγκόσμιο γίγνεσθαι.
Πρέπει κι εμείς λοιπόν να κάνουμε την υπέρβασή μας όπως οι πρόγονοί μας. Σας ζητώ, λοιπόν, να προσπαθήσετε και να σκεφθείτε την Ελλάδα του αύριο, όπως έκαναν οι ηρωικοί μας πρόγονοι στο Λιτόχωρο αφήνοντας να έχουμε μια Ελλάδα που δεν θα μαζεύει τα συντρίμμια της αλλά θα είναι μια Ελλάδα η οποία θα βγει αλώβητη και πιο δυνατή απ’ αυτή που ήταν πριν από την κρίση.
Μην ξεχνάτε ότι σε ελάχιστα χρόνια θα εισπράξουν τα παιδιά μας τα αποτελέσματα των πράξεων των δικών μας όπως εισέπραξε το υπέρτατο αγαθό της ελευθερίας η γενιά του 1920 ως αποτέλεσμα της θυσίας των αγωνιστών της επανάστασης του Ολύμπου. Ας κάνει λοιπόν καθένας ό,τι καλύτερο μπορεί για την πατρίδα και πιστεύω ειλικρινά ότι στο εγγύς μέλλον θα δικαιωθούμε και θα επανακάμψουμε».
Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΔΙΟΥ-ΟΛΥΜΠΟΥ Γ.ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ
Για τον κ. Ελευσινιώτη μίλησε νωρίτερα ο δήμαρχος Δίου-Ολύμπου, Γιώργος Παπαθανασίου και ανέφερε ότι «είναι εγγονός του αείμνηστου Δημητρίου Ελευσινιώτη (του οποίου φέρει και το ίδιο όνομα), του ναύτη – τορπιλιστή που στις 18 Οκτωβρίου 1912 υπηρετώντας στο «τορπιλοβόλο 11» τορπίλισε και βύθισε το τουρκικό θωρηκτό «Φετχί Μπουλέντ».
Επρόκειτο για το θωρηκτό με τις μεγάλου βεληνεκούς πυροβολαρχίες του που είχε αναλάβει την προστασία της κατεχόμενης από τους Τούρκους Θεσσαλονίκης. Το γεγονός δε της βύθισης του τουρκικού θωρηκτού είχε σημαντική επίδραση στο ηθικό των αμυνόμενων Τούρκων και επηρέασε την απόφαση του Ταξίν Πασά να παραδώσει τη Θεσσαλονίκη στον προελαύνοντα ελληνικό στρατό.
Ο ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΧΑΡΗΣ ΜΠΙΚΗΡΟΠΟΥΛΟΣ
Μετά τον χαιρετισμό του δημάρχου Γερμασόγειας Κύπρου, Ανδρέα Γαβριηλίδη, ανέβηκε στο βήμα ο συγγραφέας – εκπαιδευτικός, Χάρης Μπικηρόπουλος και μίλησε για το ιστορικό της ημέρας. Περί το τέλος δε της ομιλίας του αναφέρθηκε στη σημασία των αγώνων του 1878 και συνέδεσε την επανάσταση του Ολύμπου με το σήμερα, λέγοντας:
«Ο Όλυμπος το ψηλότερο βουνό της Ελλάδας, νοητή σκέπη της πατρίδας μας, σύμβολο αιώνιο του φωτός- όπως δηλώνει η ετυμολογία της λέξης -, σύμβολο των αγώνων για ελευθερία και δημοκρατία, μας υπενθυμίζει ότι αυτός ο τόπος, δε υποτάσσεται σε κατακτητές, δεν υποκύπτει σε τυράννους, δε σκύβει το κεφάλι σε επιτρόπους, σε Τροικανούς, στο ΔΝΤ και τα μνημόνια.
Είναι χρέος μας, να αντισταθούμε, με ενότητα και συλλογικότητα, να αγωνιστούμε για μια νέα αρχή, ένα νέο ξεκίνημα, που θα βγάλει τη χώρα από την κρίση και την οικονομική καταπίεση.
Σήμερα, ο λαός μας, ζει και βιώνει μια πρωτόγνωρη τραγική κατάσταση στη σύγχρονη εποχή, οδηγείται καθημερινά στη φτώχια και την εξαθλίωση, στην ανεργία, την πείνα, προσβάλλεται η περηφάνια και η αξιοπρέπεια του.
Αυτό όμως που καλούμαστε όλοι μαζί και ο καθένας χωριστά να κάνουμε είναι να αντιμετωπίσουμε τον κακό μας εαυτό, να αναδείξουμε τις δημιουργικές μας δυνάμεις για να χαράξουμε νέα πορεία, για την Ελλάδα που μας αξίζει.
Τώρα είναι η ώρα που η οργή και η αγανάκτηση μπορούν να μετουσιωθούν σε δημιουργική δύναμη αντίστασης και αναγέννησης για μια πατρίδα στην οποία θα υπάρχει δημοκρατική ποιότητα στο Πολίτευμα, διαχειριστική διαφάνεια στην Πολιτεία και πολιτική συνέπεια.
Για μια πατρίδα στην οποία ο έντιμος θα επιβραβεύεται σε όλα τα επίπεδα, και ο παράνομος θα τιμωρείται, σε όποια πολιτική, οικονομική, κοινωνική βαθμίδα και αν κινείται ή ανήκει.
Με αίσθημα αλληλεγγύης ας κρατήσουμε ζωντανή την ελπίδα και την αγωνιστική διάθεση, ώστε η ζωή, η κοινωνία, οι θεσμοί και οι αξίες της να συνεχίσουν να εξελίσσονται με επίκεντρο τον άνθρωπο. Είναι ώρα ευθύνης όλων μας να χτίσουμε τα θεμέλια του αύριο».
Οι εκδηλώσεις της πρώτης μέρας ολοκληρώθηκαν με βράβευση του Διονύση Πασχάλη για την πολύχρονη προσφορά του στον συνάνθρωπο και στον δήμο Δίου-Ολύμπου αλλά και με μουσικό πρόγραμμα από τη δημοτική μπάντα Λιτοχώρου Δ.Δίου-Ολύμπου «Οδυσσέας Σβάρνας».
Η ΔΕΥΤΕΡΗ ΜΕΡΑ ΤΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ
Την Κυριακή 3/3/2013 τελέστηκε Δοξολογία στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου Λιτοχώρου, με την παρουσία του υφυπουργού εθνικής άμυνας, Δημήτρη Ελευσινιώτη, του διοικητή της ναυτικής διοίκησης Βορείου Ελλάδος, πλοιάρχουΧρήστου Παυλούδη, των βουλευτών Γ.Κωνσταντόπουλου και Άννας Μάνη, του περιφερειάρχη Απόστολου Τζιτζικώστα και της αντιπεριφερειάρχη ΠιερίαςΣοφίας Μαυρίδου. Ακολούθως, στον χώρο του ηρώου στο πάρκο τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση, έγινε κατάθεση στεφανιών, τηρήθηκε σιγή ενός λεπτού και μετά έγινε η ανάκρουση εθνικού ύμνου.
Αμέσως μετά πραγματοποιήθηκε παρέλαση στην κεντρική λεωφόρο του Αγίου Νικολάου ενώ στη συνέχεια δόθηκε δεξίωση στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου.
Τέλος, στο ναυτικό μουσείο Λιτοχώρου, ο υφυπουργός κ. Ελευσινιώτηςπαρέστη στην τελευτή αποκαλυπτηρίων των προτομών του κυβερνήτη του «τορπιλοβόλου 11», ναυάρχου Ν.Βότση καθώς και των Λιτοχωρινών πλοηγών του, Νικόλαου Βλαχόπουλου και Μιχαήλ Κωφού.
ΠΑΡΟΥΣΙΕΣ
Πέραν των προαναφερθέντων, στις εκδηλώσεις παραβρέθηκαν Ιερείς της Ιεράς Μητροπόλεως Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος, ο αναπληρωτής δήμαρχος Δίου-Ολύμπου Γιώργος Φαρμάκης, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίουΓιώργος Κωτούλης, η αντιδήμαρχος Σοφία Ζουρζούρα, ο αντιδήμαρχος Πέτρος Κιάφας, η αντιδήμαρχος Σοφία Νούλα, εκπρόσωποι του δήμου Κατερίνης και της αντιπεριφέρειας Πιερίας, εκπρόσωποι των βουλευτών, εκπρόσωποι των σωμάτων ασφαλείας, η πρόεδρος της δημοτικής κοινότητας ΛιτοχώρουΓαρυφαλλιά Ζησκάτα, ο τ. δήμαρχος Λιτοχώρου Αθανάσιος Τσιφοδήμος, οι δημοτικοί σύμβουλοι Μαρία Ζέρβα, Βασίλης Παπαδημητρίου, Θεόδωρος Τζίκας, Νίκος Λάππας, Ευαγγελία Μόχλα – Φαρμάκη κ.ά., ο αστυνομικός διευθυντής Πιερίας Αθανάσιος Μαντζούκας, ο διοικητής της ασφάλειας Κατερίνης Γιώργος Τζήμας, ο διευθυντής της διεύθυνσης πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης καθώς και εκπρόσωποι της εκπαιδευτικής κοινότητας Πιερίας, εκπρόσωποι φορέων, η διευθύντρια του δήμου Δίου-Ολύμπου Ελένη Σοφιανίδου, δημοτικοί υπάλληλοι του δήμου αλλά και δημότες της περιοχής.