Κυριακή 3 Μαρτίου 2013

Τιμήθηκε ο Δ.Πασχάλης για την πολύχρονη προσφορά του στον συνάνθρωπο και στον Δ.Δίου-Ολύμπου

  ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ Γ.ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ, ΕΚ ΜΕΡΟΥΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΔΙΟΥ-ΟΛΥΜΠΟΥ.


* Γ.ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ: ΤΟ ΚΑΛΟ, ΑΝ ΘΕΛΟΥΜΕ, ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΝΙΚΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ, Ή ΕΣΤΩ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΤΟ ΚΑΚΟ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΣΘΕΝΕΣΤΕΡΟ.

* Δ.ΠΑΣΧΑΛΗΣ: ΑΥΤΗ Η ΤΙΜΗ ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΓΙΑ ΜΕΝΑ ΕΝΑ ΒΡΑΒΕΙΟ, ΑΛΛΑ  ΕΝΑ ΧΡΕΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΩ ΤΟ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΟ ΜΟΥ ΕΡΓΟ.


Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της 135ης επετείου επανάστασης του Ολύμπου, που έγιναν στο Λιτόχωρο το διήμερο 2 και 3 Μαρτίου, τιμήθηκε ένας δημότης του δήμου Δίου-Ολύμπου για την πολύχρονη, συνεχιζόμενη αλλά και πολυποίκιλη προσφορά του στον συνάνθρωπο.

Πρόκειται για τον Διονύση Πασχάλη ο οποίος μέσα από το ίδρυμα «Διονύσης Πασχάλης» συνεχίζει συστηματικά αλλά αθόρυβα να βοηθά ανθρώπους που έχουν ανάγκη, είτε οικονομική, είτε ανάγκη που έχει σχέση με ζητήματα υγείας.

Ιδιαίτερα δε στα χρόνια αυτής της πρωτόγνωρης κρίσης που ζει η Ελλάδα και η Πιερία, ο Διονύσης Πασχάλης αντί να κρύβει τα χρήματά του και να θησαυρίζει, στηρίζει είτε μεμονωμένους ανθρώπους, είτε οικογένειες, είτε την παιδεία, τον πολιτισμό και την κοινωνία στον Δ.Δίου-Ολύμπου αλλά και ευρύτερα.

ΤΙΜΗ, ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΟΜΟΦΩΝΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ Δ.Σ. ΔΙΟΥ-ΟΛΥΜΠΟΥ.

Γι αυτή την προσφορά του η οποία γίνεται, εν πολλοίς, αφανώς, μετά από πρόταση του δημάρχου Δίου-Ολύμπου, Γιώργου Παπαθανασίου, το δημοτικό συμβούλιο του δήμου αποφάσισε ομόφωνα να τιμήσει τον Διονύση Πασχάληόχι μόνο για να του εκφράσει τις ευχαριστίες και την ευγνωμοσύνη προς το πρόσωπό του για όλα όσα έχει κάνει και συνεχίζει να κάνει αλλά και για να αποτελέσει ένα πρότυπο μίμησης και για άλλους εύπορους συμπολίτες ώστε, σ’ αυτές τις κρίσιμες στιγμές, να προσφέρουν κι εκείνη χείρα βοηθείας στον συνάνθρωπο που πάσχει.

ΠΑΡΟΝΤΟΣ ΤΟΥ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗ ΕΛΕΥΣΙΝΙΩΤΗ

Η εκδήλωση τιμής έγινε το Σάββατο 2 Μαρτίου στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του 2ου δημοτικού σχολείου Λιτοχώρου και αμέσως μετά την κεντρική ομιλία για την επανάσταση του 1878 από τον συγγραφέα, Χάρη Μπικηρόπουλο.

Παρόντων του υφυπουργού εθνικής άμυνας, Δημήτρη Ελευσινιώτη, του δημάρχου Γερμασόγειας Κύπρου Ανδρέα Γαβριηλίδη, του βουλευτή Δημήτρη Χριστογιάννη, τοπικών αρχών, εκπροσώπων του δήμου και πολλών δημοτών, ο δήμαρχος Δίου-Ολύμπου Γιώργος Παπαθανασίου παρέδωσε στον Διονύση Πασχάλη το χρυσό κλειδί της πόλης που συνοδεύονταν και από έναν τιμητικό έπαινο.

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΔΙΟΥ-ΟΛΥΜΠΟΥ ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ

Μιλώντας δε για τον Διονύση Πασχάλη και το έργο του στην κοινωνία, ο κ.Παπαθανασίου ανέφερε τα εξής: «Δεν χρειάζονται ιδιαίτερες αναφορές και περισπούδαστες αναλύσεις για να κατανοήσουμε τις δύσκολες μέρες που βιώνουμε ως πολίτες αυτής της χώρας.

Η τραγικότητα αυτής της κατάστασης δεν εξαντλείται μόνο στα οικονομικά μεγέθη, στις περικοπές και στις μειώσεις. Το χειρότερο είναι ο φόβος για το μέλλον, η ανασφάλεια για το αύριο, η αίσθηση του κενού που προκαλεί η εγκατάλειψη, η μοναχική πορεία στην κοινωνία της αφιλίας και της σκληρότητας.

Κι όμως, αυτό το σκοτάδι της απελπισίας μπορεί να το φωτίσει η αγάπη για τον συνάνθρωπο, την άνυδρη έρημο της σκληροκαρδίας μπορεί να τη δροσίσει η ανιδιοτελής προσφορά προς τον χειμαζόμενο διπλανό μας, ο αφειδώλευτος ανθρωπισμός που ενσαρκώνεται μέσα από καθημερινές πράξεις, πράξεις ουσίας και όχι βιτρίνας, πράξεις ανυπόκριτης συμπαράστασης και όχι ανταπόδοσης, που δεν γίνονται για το καλό του χρόνου.

Γιατί η αγάπη για τον συνάνθρωπο δεν περιγράφεται, δεν λέγεται, ούτε ανακοινώνεται. Είναι συναίσθημα που βιώνεται και ολοκληρώνει αυτόν που τη σκορπίζει ανιδιοτελώς. Δεν είναι μπούσουλας προσωρινών καλών πράξεων που υποδεικνύονται με την υπόσχεση μιας μελλοντικής ανταπόδοσης. Η ανθρωπιά πρέπει να πηγάζει από τα τρίσβαθα της ψυχής μας, δεν πρέπει να σιγοκαίει αλλά να φλέγει όλο μας το είναι χωρίς να χρειαζόμαστε υποδείξεις και υποσχέσεις. Παίρνουμε δίνοντας και δίνουμε θυσιάζοντας τους μικροϋπολογισμούς και τις επιφυλάξεις μας.

Αυτή, λοιπόν, την αγάπη, την ανιδιοτελή ανθρωπιά τιμούμε σήμερα στο πρόσωπο του συνδημότη μας, Διονύση Πασχάλη, που σε καιρούς χαλεπούς στέλνει το μήνυμα ότι ο άνθρωπος αξίζει να υπάρχει μόνο όταν γίνεται συνάνθρωπος, όταν το εγώ γίνεται εμείς, όταν γίνεται πράξη η διαχρονική ρήση του Χριστού μας: «Εφόσον ενί τούτων των ελαχίστων εποιήσατε, εμοί εποιήσατε» (εφόσον κάνατε κάτι θετικό γι αυτούς τους δυστυχείς συνανθρώπους σας, σ’ εμένα το κάνατε).

Γι αυτό, ας μη μείνουμε σκυμμένοι πάνω στις σκέψεις μας. Δεν χρειάζεται να γίνουμε ήρωες. Απλώς, ας γυρίσουμε στον διπλανό μας με ενδιαφέρον απλώνοντας χέρι βοηθείας και λέγοντας έναν λόγο στήριξης και παρηγοριάς. Ας μην πιστεύουμε, όπως ο Καντ, ότι μόνο στον άλλο κόσμο μπορεί να επικρατήσει το καλό. Το καλό μπορεί, αν θέλουμε, να νικά καθημερινά ή, έστω, να κάνει το κακό ασθενέστερο».

Ο ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΠΑΣΧΑΛΗΣ

Από την πλευρά του ο Διονύσης Πασχάλης, εμφανώς συγκινημένος για την τιμητική εκδήλωση προς το πρόσωπό του, μίλησε πολύ λιτά και δεσμεύτηκε να συνεχίσει το έργο του στον συνάνθρωπο, λέγοντας τα εξής:

«Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω όλους για την ιδιαίτερη τιμή που μου κάνετε καθώς και να σας διαβεβαιώσω ότι ο τίτλος αυτός δεν εκπροσωπεί για εμένα ένα βραβείο αλλά ένα χρέος και μια ακόμα μεγαλύτερη δέσμευση να συνεχίσω το ανθρωπιστικό μου έργο. Σας ευχαριστώ», ανέφερε ο Διονύσης Πασχάληςκαταχειροκροτούμενος.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι για τον Διονύση Πασχάλη όλοι οι συμμετέχοντες στην εκδήλωση είχαν κάτι επαινετικό να πουν, είτε κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, είτε στη συνέχεια: Ο υφυπουργός Δημήτρης Ελευσινιώτης, ο δήμαρχος Γιώργος Παπαθανασίου, ο αναπληρωτής δήμαρχος Δίου-Ολύμπου,Γιώργος Φαρμάκης, η αντιδήμαρχος Σοφία Ζουρζούρα, ο δημοτικός σύμβουλος Γιώργος Ελευθερίου, ο συγγραφέας Χάρης Μπικηρόπουλος κ.ά.

Τέλος, η μπάντα Λιτοχώρου Δ.Δίου-Ολύμπου η οποία έκλεισε τις εορταστικές εκδηλώσεις της πρώτης ημέρας, αφιέρωσε το τελευταίο της μουσικό κομμάτι στον Διονύση Πασχάλη επισημαίνοντας ότι είναι ένας άνθρωπος που το αξίζει, επειδή προσέφερε και συνεχίζει να προσφέρει στον τόπο μας.

ΠΑΡΟΥΣΙΕΣ

Πέραν των προαναφερθέντων, στην εκδήλωση παραβρέθηκαν Ιερείς της Ιεράς Μητροπόλεως Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Γιώργος Κωτούλης, ο αντιδήμαρχος Πέτρος Κιάφας, εκπρόσωποι του δήμου Κατερίνης και της αντιπεριφέρειας Πιερίας, εκπρόσωποι των βουλευτών, εκπρόσωποι των σωμάτων ασφαλείας, η πρόεδρος της δημοτικής κοινότητας Λιτοχώρου Γαρυφαλλιά Ζησκάτα, ο τ. δήμαρχος ΛιτοχώρουΑθανάσιος Τσιφοδήμος, οι δημοτικοί σύμβουλοι Μαρία ΖέρβαΒασίλης ΠαπαδημητρίουΘεόδωρος ΤζίκαςΝίκος Λάππας κ.ά., ο διοικητής της ασφάλειας Κατερίνης Γιώργος Τζήμας, ο διευθυντής της διεύθυνσης πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης καθώς και εκπρόσωποι της εκπαιδευτικής κοινότητας Πιερίας, εκπρόσωποι φορέων, η διευθύντρια του δήμου Δίου-Ολύμπου Ελένη Σοφιανίδου, δημοτικοί υπάλληλοι του δήμου αλλά και δημότες της περιοχής.