Κυριακή, 31 Μαρτίου 2013

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΚΛΙΜΑΚΙΟΥ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ ΣΤΗΝ ΚΑΤΕΡΙΝΗ

Μας το έστειλε ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΙΕΡΙΑΣ..... Ευχαριστούμε πάρα πολύ
  Στα πλαίσια των επαφών του ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ.-Ε.Κ.Μ. με τις Διοικήσεις και τους συνδικαλιστικούς φορείς των εν ενεργεία στελεχών των Σωμάτων Ασφαλείας,  κλιμάκιο της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης
επισκέφτηκε την Παρασκευή 29-3-2013 την Αστυνομική Δνση Πιερίας, την Πυροσβεστική Υπηρεσία και την αντίστοιχη Λιμανική Αρχή του Νομού.
      Στο κλιμάκιο συμμετείχαν οι:
Κώστας Ήσυχος, επικεφαλής του τομέα Εξωτερικών και Άμυνας
Τάσος Μαυρόπουλος, υπεύθυνος Σωμάτων Ασφαλείας
Ζήσης Ζάνας, μέλος Κ.Ε., Συντονιστής Ν.Ε. ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ. Πιερίας
Αντώνης Μάτζιος, Δημοτικός Σύμβουλος Κατερίνης,μέλος της γραμματείας Ν.Ε
Γιάννης Τσαμπάζης, μέλος της Επιτροπής Άμυνας, μέλος Ν.Ε, Σχης ε.α.
Νίκος Χαλεπλής,μέλος Ν.Ε, Σμηναγός ε.α.
και ο Νίκος Ορνιθόπουλος,μέλος Ν.Ε, υπεύθυνος του Γραφείου Τύπου ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ. Πιερίας.

Στα μέλη του κλιμακίου δόθηκε η ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά το προσωπικό των Σωμάτων Ασφαλείας του Νομού και να ακούσουν τα θεσμικά, υπηρεσιακά, αλλά και τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν.
 Συγκεκριμένα οι Αστυνομικοί έθεσαν θέματα όπως ενασχόληση με αντικείμενα εκτός της κύριας αποστολής που ενώ θα έπρεπε να είναι η αντιμετώπιση του εγκλήματος, ασχολούνται με πάρεργα όπως φύλαξη γηπέδων απο επισόδεια μεταξύ φιλάθλων - με πρόταση να ανατεθεί στις Π.Α.Ε., έκδοση διαβατηρίων - έργο που μεταφέρθηκε από τις τέως Νομαρχίες, επίδοση κλητηρίων θεσπισμάτων - έργο δικαστικού επιμελητή, επίδοση αντίστοιχων εγγράφων Στρατοδικείων -με πρόταση να το αναλάβει η Στρατιωτική Υπηρεσία, κλπ
      Επίσης τέθηκε το θέμα των ακατάλληλων περιπολικών, της μη χορήγησης εξοπλισμού - που αγοράζεται πλέον εξ ιδίων (!), των μη πληρωμένων υπερωριών, με αποτέλεσμα πολύτεκνος αστυνομικός με 24 έτη υπηρεσίας να αμοίβεται με 1214 ευρώ, απασχολούμενος 36 ωρες το 48ωρο.
      Εν συνεχεία το κλιμάκιο επισκέφθηκε την Πυροσβεστική Υπηρεσία, όπου η φυσική ηγεσία και οι συνδικαλιστές (από όλη την Κ. Μακεδονία) έθεσε επιγραμματικά το αίτημα ''δώστε μας τα μέσα ώστε να προσφέρουμε'', αναφερόμενοι στον πεπαλαιωμένο στόλο, στην ακινησία των οχημάτων, αλλά και στην ομογενοποίηση των πυροσβεστών θεσμικά, αφού υπάρχει διάκριση σε 4 διαφορετικά είδη ανάλογα με την προέλευση (μόνιμοι-συμβασιούχοι-εποχικοί-και εθελοντές  με αποτέλεσμα να επηρεάζεται η επιχειρησιακή ετοιμότητα, αφού ο ισχύον νόμος απαγορεύει τη χρησιμοποίηση σε ορισμένες αποστολές, πλην των μονίμων.
      Τέλος, το κλιμάκιο επισκέφθηκε το Λιμενικό Σώμα , με τις επισημάνσεις των Λιμενικών να κυμαίνονται σε παρόμοια επίπεδα, με έμφαση στα οικονομικά ζητήματα.
      Το απόγευμα έγινε συνάντηση εκπροσώπων της Επιτροπής Εξωτερικών και της Επιτροπής Άμυνας του ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ. – ΕΚΜ με τη Διοίκηση του Συνδέσμου Αποστράτων Σωμάτων Ασφαλείας Ν.Πιερίας, στα γραφεία του Συνδέσμου στην Κατερίνη,στο πλαίσιο εκδήλωσης – ομιλίας που οργάνωσε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ στο Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου Κατερίνης για τις «Διεθνείς Γεωπολιτικές Εξελίξεις και το Ρόλο των Σύγχρονων Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων».  Στη συνάντηση από πλευράς Συνδέσμου συμμετείχαν ο Πρόεδρος Δημήτριος Αδαμόπουλος, ο Αντιπρόεδρος Χρήστος Δέλλας και ο Ταμίας του Δ.Σ. Χρήστος Χασιώτης. Από πλευράς του ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ. – ΕΚΜ συμμετείχαν στη συνάντηση ο Επικεφαλής των Σωμάτων Ασφαλείας του ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ. – ΕΚΜ Τάσος Μαυρόπουλος Αντιπλοίαρχος ε.α. Λιμενικού Σώματος καθώς και το μέλος της μέλος της Επιτροπής Άμυνας του ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ. - ΕΚΜ και μέλος της Ν.Ε. Πιερίας Γιάννης Τσαμπάζης. 

      Κατά τη διάρκεια της συνάντησης έγινε γενικότερη συζήτηση για θέματα που αφορούν την ασφάλεια της χώρας καθώς και για θέματα που σχετίζονται με σοβαρά οικονομικά προβλήματα αποστράτων και υπηρετούντων αλλά και των φορέων τους. Μάλιστα, η διοίκηση του Συνδέσμου Αποστράτων Σωμάτων Ασφαλείας Ν.Πιερίας επέδωσε και δισέλιδο Υπόμνημα προς τους εκπροσώπους του ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ. – ΕΚΜ., όπου αναφέρεται ότι η εφαρμογή του νέου ειδικού μισθολογίου στους αποστράτους Σωμάτων Ασφαλείας, με αναδρομικές περικοπές από 1-8-2012, είχε ως φυσική συνέπεια τη σημαντική μείωση στις αντίστοιχες συντάξεις, οι οποίες διαμορφώνονται βάσει των βασικών μισθών και είναι της τάξης 10 – 20%. Επιπλέον εντάσσονται στην κατηγορία των λοιπών συνταξιούχων, οι συντάξεις των οποίων έχουν υποστεί κλιμακωτές μειώσεις από 1-1-2013 κατά μέσο όρο 20%.
Την ίδια στιγμή, τα μερίσματα των μετοχικών ταμείων μειώνονται συνεχώς, το έτος 2012 το μετοχικό ταμείο στρατού μειώθηκε κατά 50%.
Τα παραπάνω έχουν ως αποτέλεσμα τη μείωση των συντάξεων και επικουρικών ταμείων των μελών μας σε ποσοστό πάνω από 50%. Αναρωτιόμαστε λοιπόν εύλογα, γιατί οι απόστρατοι αστυνομικοί, πυροσβέστες και λιμενικοί έχουν υποστεί τέτοιας κλίμακας μειώσεις (11η μέχρι σήμερα), από τις κυβερνήσεις των τελευταίων ετών, σε αντίθεση με λοιπούς συνταξιούχους του ευρύτερου δημόσιου τομέα που έχουν υποστεί μόνο δύο;
Ο Σύνδεσμος αντιδρώντας στην οικονομική δικτατορία, που έχει επιβληθεί στη χώρα μας, βρίσκεται στη διαδικασία υποβολής αιτήσεων θεραπείας, ενστάσεων και εφέσεων στο γενικό λογιστήριο του κράτους και στο ελεγκτικό συνέδριο αντίστοιχα.
Για τους παραπάνω λόγους ζητείται πέραν των άλλων γνωστών θεμάτων (του μνημονίου):
1.     Εξυγίανση του μετοχικού ταμείου στρατού, άμεση θεσμοθέτηση μέτρων για τη βιωσιμότητά του και την ενοποίηση των μετοχικών ταμείων στρατού, ναυτικού και αεροπορίας.
2.     Απόδοση ποσοστού 5% των επιβαλλομένων προστίμων της τροχαίας στο ΜΤΣ, λόγω μη πρόσληψης αστυφυλάκων κατά τα έτη 2013 – 2015.
3.     Η μεταστέγαση της αστυνομίας στο χώρο του παλαιού νοσοκομείου Κατερίνης και της πυροσβεστικής στο πρώην στρατόπεδο Ανδρομάχης (80 ΜΕ), για την εξοικονόμηση 200.000 ευρώ ετησίως που καταβάλουν συνολικά για ενοίκια.
4.     Η παραχώρηση του προαναφερόμενου στρατοπέδου από το ταμείο εθνικής άμυνας ΤΑΕΘΑ, έναντι συμβολικού ανταλλάγματος στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης για την κατασκευή αστυνομικού μεγάρου και κτιρίου πυροσβεστικής υπηρεσίας Κατερίνης για τη μεταστέγαση των υπηρεσιών τους.

Τέλος το πρόγραμμα έκλεισε με λοιπές συναντήσεις στο περιθώριο της ομιλίας των Κώστα Ήσυχου, Γιάννη Ταφύλλη , και Τάσου Μαυρόπουλουστο Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου Κατερίνης για τις «Διεθνείς Γεωπολιτικές Εξελίξεις και το Ρόλο των Σύγχρονων Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων», με μεγάλη συμμετοχή κοινού και αποστράτων Αξιωματικών.