Κυριακή 24 Μαρτίου 2013

Τι σημαίνει με απλά λόγια, χρεοκοπία της Κύπρου

Τι σημαίνει με απλά λόγια, χρεοκοπία της Κύπρου
Χρεοκοπία της Κύπρου θα σημάνει αυτόματα έξοδο από το ευρώ με αλυσιδωτές και επώδυνες συνέπειες για το κράτος και τους πολίτες, εκτιμούν οι οικονομολόγοι Σωφρόνης Κληρίδης,
αναπληρωτής καθηγητής Οικονομικών και Αλέξανδρος Μιχαηλίδης, καθηγητής Χρηματοοικονομικών του Πανεπιστημίου Κύπρου.
Σε δηλώσεις τους στην εφημερίδα «Φιλελεύθερος» οι δύο καθηγητές επισημαίνουν ότι σε περίπτωση
χρεοκοπίας θα υπάρξει υποτίμηση του νομίσματος μέχρι και 50% με αποτέλεσμα το κράτος να μην έχει τα χρήματα να εισάγει πρώτες ύλες, καύσιμα και φάρμακα. Ως εκ τούτου, σημειώνουν, το κόστος και οι τιμές των εισαγομένων προϊόντων θα εκτιναχθούν.
Ο κ. Κληρίδης προειδοποιεί ότι «η οικονομία κινδυνεύει να μπει σε ένα φαύλο κύκλο πληθωρισμού και νομισματικής υποτίμησης».
Ο κ. Μιχαηλίδης δηλώνει ότι χρεοκοπία στην κατάσταση που βρίσκεται η Κύπρος με τη φυγή κεφαλαίων χωρίς τη στήριξη της ΕΚΤ «θα είναι καταστροφική». Και οι δύο, τονίζουν ότι το κράτος δεν θα μπορεί να δανειστεί από τις διεθνείς αγορές για πολλά χρόνια.
Εξάλλου, η ίδια εφημερίδα σε ρεπορτάζ της αναφέρει ότι η αποξένωση των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα «ουσιαστικά αφαιρεί ένα διαπραγματευτικό χαρτί της Κυπριακής Δημοκρατίας». Όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ, ειδικοί εκτιμούν ότι με αυτή την εξέλιξη «η Κύπρος δεν συνιστά συστημικό κίνδυνο» και ως εκ τούτου θα βρεθεί εκτεθειμένη σε περισσότερες πιέσεις, αλλά και πιο ευάλωτη για επιβολή μέτρων.
Game of Chicken, λέει το Bloomberg View
Οι χειρισμοί της Ευρώπης για το σχέδιο διάσωσης της Κύπρου δείχνουν όλο και πιο χαοτικοί. Οι διαπραγματεύσεις έχουν μετατραπεί σε “παιχνίδι του δειλού” (Game of Chicken) με τρεις παίκτες, την Κύπρο, τη Ρωσία και τους ηγέτες της ζώνης του ευρώ.
Όπως αναφέρουν οι αναλυτές στο Bloomberg View, το αρχικό σχέδιο που ήθελε τους καταθέτες να πληρώσουν για τη διάσωση ήταν απαράδεκτο. Το κυπριακό κοινοβούλιο το απέρριψε, και τώρα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει θέσει ως καταληκτική ημερομηνία την 25η Μαρτίου, προειδοποιώντας ότι αν δεν επιτευχθεί νέα συμφωνία θα κλείσει τη στρόφιγγα χρηματοδότησης που κρατάει το τραπεζικό σύστημα της Κύπρου ζωντανό.
Εντύπωση προκαλεί σε αυτό το “φιάσκο”, λέει το Bloomberg, ότι οι ηγέτες της Ευρώπης είχαν σχεδόν ένα χρόνο για να σκεφτούν πώς θα αποφύγουν τη σημερινή κατάσταση. Από τότε που η Ελλάδα προχώρησε σε αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους, στο όποιο υπήρχε μεγάλο μερίδιο  επενδύσεων κυπριακών τραπεζών, ήταν προφανές ότι οι τράπεζες θα χρειαστεί να προχωρήσουν σε γενναίες αυξήσεις κεφαλαίων.
Με την κατάλληλη προετοιμασία, η Κύπρος θα μπορούσε να αποτελέσει το ιδανικό test για το τραπεζικό σύστημα της Ευρωζώνης, στο οποίο η ΕΚΤ θα μπορούσε να παρέμβει, υποχρεώνοντας σε απώλειες τους πιστωτές των κυπριακών τραπεζών και άνοιγμα εκ νέου των τραπεζών υπό νέα ιδιοκτησία.
Όπως έχουν μέχρι τώρα τα πράγματα, η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με δύο εξαιρετικά ανεπιθύμητα αποτελέσματα, λέει το Bloomberg. Η Κύπρος να μην ανταποκριθεί στο τελεσίγραφο της ΕΚΤ, προκαλώντας την κατάρρευση των τραπεζών και έξοδο από το ευρώ. Στην άλλη περίπτωση, η Ρωσία θα μπορούσε να συνεισφέρει ένα μεγάλο μέρος από τα € 5,8 δισ, που πρέπει να εξασφαλίσει η Κύπρος και σε αντάλλαγμα να πάρει ένα κομμάτι των αποθεμάτων φυσικού αερίου της χώρας και ταυτόχρονα να αποκτήσει σημαντική επιρροή σε ένα κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Εάν οι κυπριακές τράπεζες αποτύχουν, η οικονομική ευρωστία του συνόλου της ζώνης του ευρώ θα τεθεί σε κίνδυνο για το “ασήμαντο” ποσό των € 7 δισ- τη διαφορά μεταξύ των € 10 δισ που η ΕΕ είναι πρόθυμη να δανείσει από τα συνολικά 17 δισ που χρειάζεται η Κύπρος. Μια συμφωνία με την ρωσική Gazprom θα μπορούσε να υπονομεύσει τις προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να μειώσει την ενεργειακή της εξάρτηση από τη Ρωσία, σημειώνουν οι αναλυτές.
Η Ρωσία καλείται να παρέχει περίπου 5 δισ. ευρώ σε αντάλλαγμα για τα δικαιώματα ερευνών στα ύδατα της Κύπρου, που έχει 60 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα σε αποθέματα φυσικού αερίου, τα οποία όμως υπόκεινται σε νομική πρόκληση από την Τουρκία, επισημαίνει το Blοomberg.
Οι Ρώσοι ηγέτες αισθάνονται παραπλανημένοι. Οι ηγέτες της ευρωζώνης προσπαθούν επι μήνες  να τους πείσουν να δώσουν περισσότερα από τα € 2,5 δισ που έχουν ήδη δανείσει στην Κύπρο. Στην πράξη, με την  προτεινόμενη επιδρομή στις καταθέσεις των Κυπρίων, θα υφαρπάξουν τα χρήματα που οι ηγέτες της Μόσχας αρνήθηκαν να δώσουν.
Στο ενδεχόμενο αποτυχίας της Κύπρου να βρει λύση, το κόστος για τη Ρωσία θα είναι μεγάλο. Η Moodys εκτιμά ότι η ρωσική έκθεση στο νησί υπολογίζεται στα 60 δισ. δολάρια, 31 δισ. δολάρια εκ των οποίων είναι σε τραπεζικές καταθέσεις. Αυτά τα χρήματα πιθανότατα θα “παγώσουν”, όπως επίσης θα “παγούσων” και οι επιχειρηματικές δραστηριότητες των Ρώσων στην Κύπρο.
Η καλύτερη διαθέσιμη λύση παραμένει η αναδιάρθρωση των τραπεζών που θα επιβαρύνει περισσότερο τους μεγαλοκαταθέτες- κυρίως τους Ρώσους-, οι οποίοι ενδέχεται να χάσουν το 15% έως 20% των καταθέσεών τους, εκτιμούν οι αναλυτές του Bloomberg. Ο καλύτερος τρόπος για να επιτευχθεί συμφωνία απαιτεί και τα τρία μέρη να διαπραγματευθούν από κοινού.
Σε αυτές τις διαπραγματεύσεις θα είχε νόημα να συμμετέχει και η Τουρκία και το κράτος των κατεχόμενων που έχουν οικονομικά συμφέροντα και άμεση εμπλοκή στα  κοιτάσματα φυσικού αερίου.
Το ευρύτερο δίδαγμα είναι ότι η Κύπρος και οι άλλες χώρες της ευρωζώνης δεν θα ήταν σε αυτή τη θέση αν είχαν κινηθεί πιο γρήγορα για να τεθούν σε εφαρμογή μηχανισμοί που θα διόρθωναν τις ατέλειες του σχεδιασμού της Ευρωζώνης. Μέχρι να το κάνουν, η ζώνη του ευρώ θα παραμείνει ευάλωτη σε κρίσεις που μπορούν να προκύψουν ακόμη και από τα πιο μικρά και  ασήμαντα κράτη μέλη της.