Σάββατο 30 Μαρτίου 2013

Η ανεργία στο 50%, κινδυνεύει με κατάρρευση το ΤΣΜΕΔΕ...

της Άννης Καρολίδου

Περίπου 30.000 μηχανικοί, δηλαδή περισσότεροι από το 1/3 των μελών των Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας αν υπολογιστούν και οι μηχανικοί του δημοσίου, δεν

καταβάλουν τις ασφαλιστικές εισφορές τους στο ETAA/ΤΣΜΕΔΕ, ενώ αυτοί που έχουν ενταχθεί σε ρύθμιση αλλά δεν μπορούν να είναι συνεπείς στην πληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών, πλησιάζουν τις 12.000.

Τα παραπάνω άκρως ανησυχητικά νούμερα προκύπτουν από στοιχεία του τελευταίου διμήνου του ΤΕΕ και βεβαίως με τις μέχρι σήμερα ισχύουσες εισφορές. «Με τις νέες υπέρογκες και μάλιστα αναδρομικές αυξήσεις στις εισφορές, με χρόνο υπολογισμού από 1/7/2011, δεν θα πληρώνει κανείς και το Ταμείο θα τιναχτεί στον αέρα, το οποίο, μετά το κούρεμα του PSI έχασε 2 δισ. ευρώ και πάνω από το 50% των αποθεματικών του», δήλωσε στη Voria.gr ο γενικός γραμματέας της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ Αντώνης Πρωτονοτάριος.

Οι μηχανικοί ανήκουν στον επιστημονικό κλάδο που ίσως είναι αυτός που έχει δεχτεί το μεγαλύτερο πλήγμα σε καιρό οικονομικής κρίσης. Οι αρνητικές επιπτώσεις της τεράστιας ανεργίας στον κλάδο, της ημι- απασχόλησης ή και της ετερο-απασχόλησης πλήττουν ευθέως το Ταμείο, που πλέον βρίσκεται κάτω από την ομπρέλα του ΕΤΑΑ (Ταμείο Επιστημόνων). Πολλοί είναι και αυτοί που μεταναστεύουν σε αναζήτηση εργασίας, είτε εντός Ευρώπης, είτε σε Τρίτες χώρες.

«Στην περίπτωση των μηχανικών, επειδή στο ΤΣΜΕΔΕ ασφαλίζεται η ιδιότητα και όχι η εργασία, έχουμε αθρόες αιτήσεις συναδέλφων για διαγραφή από το ΤΕΕ. Υπολογίζεται ότι η ανεργία στους νέους μηχανικούς πλησιάζει το 70%-80%, ενώ στο σύνολο του κλάδου φτάνει το 50%. Με αυτές τις συνθήκες στην αγορά εργασίας, δεν μπορεί να γίνεται σκέψη για αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, αντιθέτως θα έπρεπε να εξεταστεί ελαστικοποίηση στην καταβολή των εισφορών», αναφέρει.

Σημειώνεται ότι το ΤΕΕ έχει προσφύγει στο ΣτΕ, διότι όπως υποστηρίζει ο ν.3986/11 που επιβάλλει τις αλλαγές στο ασφαλιστικό, εισάγει αντισυνταγματικές ρυθμίσεις και εξηγεί ο κ. Πρωτονοτάριος: «Περιμένουμε την απόφαση του Συμβουλίου στο επόμενο δίμηνο για αυτό και ζητήσαμε από το ΕΤΑΑ, να συνεχίσει να υπολογίζει τις ασφαλιστικές εισφορές με το μέχρι σήμερα ακολουθούμενο τρόπο».